Lugossy Mária bemutatása

 
LUGOSSY MÁRIA Szobrászművész, Üvegtervező, Ötvös.

"1969-1973: Magyar Iparművészeti Főiskola, ötvös tanszék; 1973-1975: Továbbképző Intézet 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége érem szakosztályának vezetője 1992-ig, üveg, szobrász szakosztály, Magyar Szobrász Társaság, G. A. S. (Glass Art Society, USA) tagja."

Előszeretettel foglalkozik üveg és üvegbe foglalt kompozíciókkal.

"Kialakul a tiszta geometrikus és a természeti, organikus formák kettőssége, amelyek többértelmű gondolatiságot hordoznak. Az ásványok mint az idő tanúi, az üveg mint időtálló anyag, az organikus formák mint a természeti burjánzás, esetlegesség és a geometrikus formák mint az absztrakció egyik alakja egységes világrendbe illeszkednek bele."

Egyik jellemző példája, a több mondanivalót is magában hordozó "Peheia" címet viselő alkotása, ahol gránit üveg, és üvegbe beágyazott szimbolikus kivitelű ,és értelmezésű lágy vonalvezetésű szobor található.

"Sajátos világképben az Őstenger, Őskövület hasadékai, Ősanya nyer megfogalmazást, amelyek magukban hordozzák az életet. ~ ragasztott, polírozott és homokfúvott síküveg lapokkal dolgozik. A kiválasztott alapformában, gúlában, lencsében stb. megjelenik az életet szimbolizáló belesüllyesztett kisebb motívum. A befoglalt motívum, legyen az üveglencse, higany, acélgolyó, a későbbiekben bronzfigura, ~ művészetét jelképező zárvány megfelelője. A magasabb rendű életet az üvegtömbbe süllyesztett, bronzból készült torzóra emlékeztető formák előlegezik meg."

A Veszprémi Plazában felállított kompozíciójában a fentebb leírtak anyagai szinte mind együtt fellelhetőek.

Üveg, érem és ötvösi munkássága kiemelkedő, sok, írhatnám nagyon sok kiállításon, versenyen részt vett aktív alkotó Lugossy Mária.


Művei magyar közgyűjteményekben megtalálhatók, illetve Magyarországon könnyebben elérhetők :

Fővárosi Képtár, Budapest ,

Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

Janus Pannonius Múzeum, Pécs,

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém ,

Liszt Ferenc Múzeum, Sopron,

Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

Szombathelyi Képtár, Szombathely.
----------------------------------------------------------

Szobrai, és ötvösmunkái számos magángyűjteményben megtalálhatók, bővebb információt

következő linken találhatunk:

http://artportal.hu/lexikon/muveszek/lugossy-maria

Érdemes meg-meg állni fellelhető alkotásainál, és tudatosan keresni a fentebb felsorolt közgyűjteményekben , mert termékenysége ,alkotói vénája minden művénél magas színvonalat, nagy tehetséget képvisel.
-----------------------------------------------------------
(Megjegyzés)

Az idézőjelbe tett mondatokat, Bodonyi Emőke összeállításából helyeztem be a munka lapba.

Lakat Imre
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...