Marton László bemutatása

 
Marton László művészeti életünk egyik legkiemelkedőbb jelentőségű és ismertségű alkotója. A budapesti Képzőművészeti Főiskolát 1952-ben végezte el Pátzay Pál és Ferenczy Béni tanítványaként.

A hagyományos, figurális ábrázolás híve volt, s ha voltak is alaktalan motívumai, szimbólumai, mindnek arca volt és hangja. A lényeget gyúrta ki minden anyagból, sosem többet, éppen csak annyit, amennyi a lényeghez elegendő. Úgy tartotta, hogy a kész műnek ugyanazt kell mondania és jelentenie, kerüljön a világ bármelyik szegletébe. Ebben volt ő hihetetlen erős és ösztönös.
Láncszemnek tekintette magát Marton László a művészet folyamatában. Ez a gondolat adott neki erőt és ihletet az alkotáshoz. És legfőképpen alázatot. Úgy tartotta, hogy „a művészi produkció elsősorban tehetség dolga. Megítélésénél, ha van vonzóereje, a kíváncsiskodót csak nehezen engedi el. Ez a jelzés a legjobb bírálat a minőség megítélésében.”

Budapesten több mint 40 köztéri szobor őrzi a keze munkáját. Ezek közül talán a Kiskirálylány című alkotására és a József Attila-szoborra volt a legbüszkébb. Összességében mintegy 150 köztéri alkotása található országszerte és a közgyűjtemények is jelentős számú művét őrzik.

Számos történelmi személyről készített szobrot, pl.: Szondy György (Budapest, Kodály körönd), Széchenyi István( Hévíz), Deák Ferenc(Hévíz), Kossuth Lajos (Sárospatak),

Apor Vilmos (Budapest, Apor Vilmos tér), Petőfi Sándor (Veszprém), József Attila (Budapest), Görgey Artúr (Budapest, Budai Vár ), Kölcsey Ferenc (Szatmárcseke), Kisfaludy Sándor (Hévíz), Liszt Ferenc (Budapest, Liszt Ferenc tér), Beethoven (Budapest, Operaház), Mozart (Budapest, Operaház), Babits Mihály (Budapest, Vérmező) és még hosszan sorolhatnánk.

Készített színházi jellegű alkotásokat is, többek között Sinkovits Imre, Major Tamás és 14 más színész portréját is megmintázta, ezek az alkotások a budapesti Nemzeti Színház árkádjában illetve sétányán láthatóak.

Marton László nevéhez fűződik még a vatikáni magyar kápolna négy domborműve (Toulouse-i Szent Lajos, Boldog Salome, Boldog Jolanta, Magyar Mózes) , valamint számos külföldi emlékmű is, köztük Antall József volt miniszterelnök zágrábi mellszobra. Található alkotása Franciaországban, Kanadában, Kubában, Németországban és Olaszországban, Japánban valamint több külföldi közgyűjteményben. Portréi, akvarelljei, kisplasztikái közül számos külföldi magángyűjtők birtokában található.

'A jó művészi produktum önmagáért beszél. Sugárzása van, lebilincsel, nehéz tőle megszabadulni. Mindezt tudva, abban a reményben dolgozom, hogy nekem is sikerül az utókorra egy pár jó munkámat hátrahagyni. Biztos vagyok abban, hogy az idő csak azt menti meg, aminek vonzó ereje van. Az olyan munka, ami taszít, az elveszik.' - írta a honlapján olvasható ars poeticájában Marton László.

A háromszoros Munkácsy Mihály-díjas, érdemes és kiváló művész több mint fél évszázados, nemzetközileg is számon tartott művészi pályafutása elismeréseként 2003-ban részesült Kossuth-díjban.

Állandó kiállítása Tapolcán, a Malom-tó partján lévő Marton Galériában tekinthető meg.
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt alkotó

Hozzászólások

Hozzászólás írása...