Adatkezelési szabályzatunk frissítése

Hosszabb ideje szerettem volna rendezni az elhunyt tagjainkkal kapcsolatos adatkezelést, de az elmúlt hetek eseményei miatt nem húztam tovább - részletesen utánanéztem a jogi háttérnek és a szabályzat mostani frissítésével remélhetőleg megoldjuk ezt a nyitott kérdést.
Utánakérdeztem és -olvastam az elhunytak személyes adatai tárolásának, és mivel ennek rendezése mindannyiunknak fontos, az alábbi ponttal kibővült az Adatkezelési szabályzat "X. Egyéb rendelkezések" fejezete:

"Amennyiben egy tagunk elhalálozásáról hitelesnek minősíthető információ birtokába jut az üzemeltető, úgy jogosult a tagi adatok közt az elhalálozás tényét tárolni, és ennek értelmében a tagi profiloldalt elméklappá nyilvánítani. Az elhunyt tag közeli hozzátartozói kérhetik a tagi profil törlését."

Adatkezelési szabályzatunk: https://www.kozterkep.hu/oldalak/adatkezelesi-szabalyzat

Ez az alábbiakat jelenti a gyakorlatban:
1.) Ha hitelt érdemlően jelzi valaki tagunk elhalálozását, jelölöm ezt a profilon és bizonyos kommunikáció funkciók nem elérhetőek ezt követően.
2.) Amennyiben a közeli hozzátartozók töröltetnék a profilt, önmaguk igazolása (most ez valószínűleg csak személyes találkozó vagy közjegyzővel hitelesített küldemény lehet, mert más erre alkalmas jogköröm nincs) kérhetik a profil törlését. Ebben az esetben a mindenkinél alkalmazott profil-törlési eljárások érvényesek.

A fejlesztést a héten készítem el, aminek értelmében az eddig tudott elhalálozások tényét rögzítem.

Kérem a tagságot, hogy amennyiben valakinek bármelyik tagunkról közeli ismerős lévén ilyen információja van, jelezze nekem belső üzenetben. Köszönöm!

Kapcsolódó NAIH ajánlás, amiből nem igazán tudtam konkrét megoldást kihámozni az alapkérdésemre (tárolhatjuk-e az elhalálozás tényét), de sok hasznos információ és külföldi gyakorlat szerepel benne: https://www.naih.hu/files/Ajanlas_online-adatok-halal-utani-sorsarol.pdf
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...