Újdonságok Húsvét hétfőtől

A megújult Köztérkép április 22-től sok dologban más lesz, mint a mostani. Ebben a bejegyzésben röviden összefoglalom a technikai és elvi változásokat. Az új felületen ezekről részletes leírás és videó is lesz.
Köztér aloldal és közösségi munka változása
A "Köztér" az új közösségi szerkesztés helye. Minden tag szerkesztő, az eddigi szerkesztőket a jövőben főszerkesztőknek hívjuk. A hozzáadás helyett szerkesztések és fotók érkezhetnek egy műlapra mástól.

Fontos kiemelni, hogy a közösségi szerkesztés kísérleti üzemben indul el. Nem csináltunk még ilyet, és meglátjuk, menni fog-e így.

Szerkesztéssel szinte mindent lehet módosítani a lapokon, és bárki megnyithatja szerkesztésre a már megosztott műlapokat. A szerkesztéseket természetesen ugyanúgy a gazda, mint eddig, vagy inaktivitása esetén a közösség fogadja el.

Ami eddig a szerkesztői szobán ment keresztül, most a "Köztér" nevű oldalon: műlapok publikálása, várakozó szerkesztések elfogadása (saját publikálók a szokott lapokat továbbra is saját maguk publikálják).

A várakozó szerkesztések elfogadása és a publikálás közösségi módja esetén szavazással megy a jóváhagyás. A szavazati pont az összesített aktivitástól függ. A főszerkesztők vétózhatnak.

A heti 5 műlap publikálási limit él, de napi limit már nincs. Nincs kép limit (saját műlapnál és hozzátöltésnél sem).

A műlapokra töltött fotók címkézése változik: "más" helyett "adalék", új címkék: "nem a helyszínről", "élménykép" -> ezek mind csak a fotólistában jelennek meg, a műlap "kezdőlapján" nem.
A képek sorrendezésénél egyébiránt a műlap kezelője megadhatja, mely képek jelenjenek meg a kezdőlapon és melyek csak kattintás után, a fotólistában. Ez aktív tagoknál szerkesztéssel nem módosítható más által.

A műlapok kapcsolásánál a kapcsolatot most már be tudod sorolni: Kapcsolódó, Példány, Előzmény, Utód.

A közösségi tereket altípusokra bontottuk: Templombelső; Temető, sírkert; Múzeum területe; Oktatási intézmény területe; Egyéb intézmény területe; Egyéb kert, park vagy udvar (ezt indulásig a régin elviekben be fogjuk sorolni annál a néhány ezer nem köztérinél a főszerkesztőkkel, ha belefér).

Átnevezett dicséretek: "Szép műlap" => "Szép munka", "Szoborlap szalag" => "Példás műlap".

Bárki beállíthatja, hogy ha nem akar részt venni a közösségi szerkesztésben, ill. nem akarja kezelni a lapjaira érkező szerkesztéseket. Ezt a rendszer "fájdalommentesen" kezeli és se a személyek se a szobrok nem sérülnek ;)

A képek terén jobban ösztönözzük a Creative Commons alatti megosztást. A leírásaink a jövőben "Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!" Creative Commons licensz alatt érhetőek el. Ez egyezik a nonprofit felhasználás definíciójával, de logikusabban rendezi a felhasználhatóság módját.


Kezdőlap és kommentek
A KT kezdőlap, amit mindenki elér, inkább "önreklám" és "ízelítő" oldal lesz. A közös munka, a kommentezés a csak belépve elérhető "Köztér" menüpont alatt lesz.
Látogatóknak nem láthatóak emellett a szerkesztések részletei, és értelemszerűen a fórumok sem.


Alkotókhoz kép töltés
Felélednek az alkotói adatlapok. Az eddig jobb híján műlapokra töltött alkotói portrékat most már az alkotókhoz is hozzátölthetitek közvetlenül.


Működik mobilon minden
A felület mobilbarát lesz. Kis kijelzős eszközökön kifejezetten a "menet közbeni" funkciók kerülnek előtérbe (térkép, érintés, keresés).


Igen, jönnek az érintések
Érintőkijelzős eszközön megjelenik az "Érintés", ill. további 2 játékot indítunk be idén (Térkapszulák és Havi futam).


Beolvadó társoldalak
Az éles indulással megszűnik a Szoborkereső, a Hősi emlék, az Absztrakt Kiscelli és a Szó_Köz weboldalunk, valamint a Szoborkereső Android appunk; mindegyik helyét a Köztérkép veszi át, tartalmuk és funkcionalitásuk kisebb-nagyobb átalakítások mellett a KT-be olvad.


Kortárs Magyar Művészeti Lexikon
Publikusan elérhetővé és kereshetővé tesszük a KMML művészeket tartalmazó szócikkeit a kiadó vezetője, F. Almási Éva engedélyével.


Könyvjelzők
Megszűnnek a raklapok, helyette jön majd a sokkal okosabb könyvjelzőzés rendszere. A raklapokra pakolt műlapokat is ott találjátok majd a könyvjelzők közt külön mappákban.


Belső üzenetekből beszélgetés
Tárgy alapján egy folyamba pakoljuk az eddig belső üzenetnek hívott komunikációkat. Így az "email-szerű" működésből a "chat-szerű" irányába mozdulunk el, de nem cél, hogy igazi chat legyen belőle, valahol a kettő közt megállunk.


Átalakuló értesítések
Könnyebben kezelhető és logikusabb értesítési rendszer indul. Az egyes eseményekről a jövőben nem mennek belső üzenetek, azok csak az értesítések közt jelennek meg.


Bővülő hírlevél rendszer
A heti mellett megjelenik a napi Minerva-hírlevél is, mindez személyre szabhatóan.


Saját webstatisztika
Saját, kísérleti webstatisztikát indítunk, amin keresztül mindenki láthatja épp hány látogatónk van, és azok milyen oldalakat böngésznek.


VÁRHATÓ CSÚSZÁSOK
Az alábbi funkciók nem valószínű, hogy induláskor teljes funkcionalitással elérhetőek lesznek:
- Könyvtár
- Blogok szerkesztése
- Múlt kincse
- Könyvjelzők (Raklapok)
- Szerkesztés módosítása
- Események
A lista sajnos még lehet, hogy bővül.
Bejegyzés megtekintés:

Hozzászólások

Hozzászólás írása...