Megulesz-Schultz Ólomüveg

kortárs festett-üvegablakok
Megulesz-Schultz Ólomüveg
A kissé szenvtelen, de a Facebookon saját maguk jelölik így az elérhetőségüket. Megulesz Magdolna és Schultz Gábor együtt dolgoznak és ólomüveg-festés a fő profiljuk.
A kapcsolat nem a Facebookon kezdődött. Amikor a dunaújvárosi Krisztus Király templom oltár körüli (hatalmas) üvegablakokat kicserélték, akkor sejteni lehetett, hogy készül valami. Ez vezetett a „Megulesz-Schultz Ólomüveg„-hez, azon az úton, hogy 2018. év végén belátogattam a Krisztus Király templomba megnézni, hogy merre halad a munka. A tervezett üvegablak-csoda középső eleme készült el, de még állvány fedte – a további munkálatokat támogatandó. Ekkor vált számomra láthatóvá, hogy az egyébiránt puritán szerkezetű templom esztétikailag évről évrew gyarapodik és az épületszerkezet által kialakított kisebb mérető üvegablak zömét kicserélték festett üvegablakra. Természetesen elfogott a fotózási vágy – azért is mentem a templomba – és kiderült, hogy az ablakok szignója rendre: Megulesz-Schulzt. Bármelyik ablakkal kapcsolatban fölmerülnek kérdések természetesen, de kevés esetben lehetséges az alkotókat közvetlenül megkeresni és pontosításokat kérni.
Jelen esetben az a megkeresés sikerrel zárult. Megulesz Magdolna és Schultz Gábor több lépcsőben önzetlenül segített.
Gondolom a Köztérkép (KT) „gyűjtögetői” Észak-Magyarországot is pásztázzák, tekintve, hogy a művész-pár fő tevékenységi területe erre a tájra esik, esetleg lehet ötletet gyűjteni az általuk megadott katalógus szerint… (Az idézet közvetlen Tőlük származik.)
„Itthon: Mezőkövesd, Jézus szíve fenti ablakok, Miskolc, újgyőri Szent Imre templom, Jezsuita gimn. imaterem Encs, Boldogkőújfalu, Méra, Ináncs, Girincs, Pere, Pálháza, Szanticska, Zsujta, Abaújkér, Tokaj, Abaújdevecser (ref), Boldogkőváralja (gör), Csobád, Hernádkak(ref) Hernádbűd(evang) Encs(evang), Gagyvendégi (kastély kápolna gör), Gibárt. Felvidéken: Bodolló, Makranc, Szepsi, Csécs, Királyhelmec, Rad, Bodrogszentmária, Nagykövesd. Ezeken a helyeken lehet fotózni. Mifelénk a templomokat zárva tartják. A bejutáshoz egyeztetni kell a plébánosokkal. Ebben tudunk segíteni.”
Bejegyzés megtekintés:

Kapcsolt műlapok

Kapcsolt alkotó

Megulesz Magdolna
Üvegművész

Hozzászólások

Hozzászólás írása...