Hegedűs József

Hegedűs József 2 műlapon szerepel. Mutasd mind

Alapvető adatok

Név
Hegedűs József
Foglalkozás
Fafaragó
Született
1940

Adatlap infók

További adalékok

18.01.15. 10:45
Tószeg település, község a festői Tisza parton, Szolnokhoz közel.
Itt él Hegedűs József (1940-) fafaragó, népi iparművész, a népművészet mestere címmel kitüntetett nyugdíjas pedagógus. Hegedűs József már gyerekkorában saját maga készítette játékait. Édesapja bognárműhelyében szívta magába a fa iránti szeretetét. 29 éven át volt Tószeg tanítója, miközben egyre jobban fordult a fafaragás művészete felé.

Kezdetben amatőr kiállításokon mutatta be műveit, majd számtalan díj és elismerés hatására egyre ismertebbé vált. Amikor az Országos Fafaragó Konferencián egy népi bútorával, 1982-ben elvitte a fő díjat, nagy lendületet adott neki, végképp elkötelezte magát mestersége mellett.

Társadalmi funkciókat is vállalt, ezek között az egyik legjelentősebb, hogy 1984-től a Szolnoki Népművészeti Egyesület titkáraként működött, mely egyesület 2009-ben például 140 tagot számlált, s részt vettek kiállításokon, a Mesterségek Ünnepén is.

Megálmodója volt az 1988-ban megvalósult tiszavárkonyi alkotóháznak, melynek vezetésével is megbízták. Később, aktivitásának eredményeként, 2002-ben 65 népművész fogott össze az alkotóház felújítására.

Minderről a szolnoki Néplap újságcikkeiben olvashatunk, közte a 2007. szeptember 7.-i lapban megjelent interjúban, melyben mesél mesterségéről, az akkor éppen készülő művéről, a dahlewitzi emlékoszlopról, melyet Tószeg németországi testvérvárosának szánt a település..

Az évek során, használati tárgyakat, bútorokat, székely kaput is készített. Alkotásai láthatóak Szolnokon, a tiszakürti arborétum főbejáratánál, Szegvári Károly festőművész hortobágyi kiállítóháza előtt, Tiszavárkony főterén és Kőröstetétlenben.

Szívesen készít fajátékokat főleg unokáinak, és hódol komolyan másik kedves időtöltésének a méhészkedésnek, szokásához híven, ebbe is beleadva szívét-lelkét.

Forrásaim a szolnoki Néplap cikkei.

Egy fénykép Hegedűs Józsefről, s a bizonyos dahlewitzi emlékoszlop készítéséről, a Néplap 2007. szeptember 7.-i számából:
Még nem került fel olyan fénykép, amin az alkotó szignója látszik, vagy magáról az alkotóról készült.