Ősi Blazsek László

Ősi Blazsek László 1 műlapon szerepel. Mutasd mind

Alapvető adatok

Név
Ősi Blazsek László
Foglalkozás
Szobrász
Született
1905, Namesztó
Elhunyt
1970, Budapest

Adatlap infók

További adalékok

17.12.27. 07:42
Ősi Blazsek László, „a világ leggyorsabb szobrásza”
Nehezen találtam információkat, melyekkel Ősi Blazsek Lászlót közelebbről megismerhettük volna, végül egy soroksári helytörténettel foglalkozó kedves ismerősöm segítségével – aki a művész bizonyos soroksári kötődése miatt kutat - hozzájutottam a Művészéletben, Ősi Blazsek Lászlóval kapcsolatban, 1933-ban megjelent cikkhez. Az ebben foglaltak és egy családkutató oldalon a rokonsága által tett bejegyzések alapján egyre jobban kiegészíthettem Ősi Blazsek László életének történetét, néhány más, archívumokban talált információ mellett

Az 1905-ben Námesztóban, az akkor Árva vármegyéhez tartozó településen született Blazsek László. (Nevét Ősi Blazsek Lászlóként is használta).
Nem ismeretes, hogy mikor érkezett Budapestre, de a középiskolája után Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Stróbl Alajos (1856-1926) rendkívüli tanítványa volt. Az évszámokból kiindulva ez 1923-25 körül lehetett. Első kiállításán 1925-ben már aranyérmet nyert „Magyar vagyok” c. alkotásával, mely mellett több hasonló, a kor történelmi érzését tükröző művet készített. Pesti sikerei után hat évet külföldön töltött, Olasz- és Franciaországban, Angliában különféle mestereknél önállóan is dolgozott. Majd konstantinnápolyi tartózkodása kapcsán kapta a „világ leggyorsabb szobrásza” elnevezést, ahol – egy világhíradós tudósítás szerint, félóra alatt készítette el hírességek szobrait. Végül, romániai tartózkodása után hazaérkezett Magyarországra, és Budapesten dolgozott, Ficzek Károly öntőműhelyének egy számára biztosított műhelyében. 1933-ban (28 éves korában) megalkotta Bund Károly erdőmérnök két méter magas sírszobrát, melyről az a hír járta, hogy öt nap alatt készítette el. Ennek ellenére a részleteiben is igen gazdag sírszobor, kerüli a cikornyákat, megható, bánatot és együttérzést sugároz.
Olvasható, hogy később, 1941-ben a budapesti József körút 44.-ben volt kiállítóterme. Egy vonatkozó leírás szerint sokat dolgozott, de kerámia munkáit nem tudta értékesíteni. Ennek alapján következtethető, hogy jelentős mértékben kerámiákat készített. 1943-ban egy művészi kivitelű bronzszobra, a Hétfői Napló 25 éves jubileuma alkalmából, amatőr labdarugó csapatok részére kitűzött vándordíj volt, s amelyért sorsolás útján 16 amatőr labdarugó csapat vett indult.
Az 1943. évi budapesti telefonkönyv szerint a Szondy utcában bejegyzett telefonszáma volt, vélhetően a lakásán,.
Találtam egy „40-es években készültnek” feltüntetett kerámiáját hirdető bejegyzést, egy ülő nőt.
Még találkoztam nevével 1949. és 1952. évi dokumentumokban.
Ősi Blazsek László 1970-ben, 65 éves korában, súlyos betegsége következtében elhunyt.

Szignóképek

Alkotói szignó, és a bronzöntő szignója egy képben
Alkotó
Ősi Blazsek László
Feltöltő
Azonosító
298756
Feltöltve
2017.12.19. 15:18

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

kalaposlány 17.12.19. 15:18
Összesen 1 szignókép és 0 fotó az alkotóról.