Kőszegi Karolina

Kőszegi Karolina 1 műlapon szerepel. Mutasd mind

Alapvető adatok

Név
Kőszegi Karolina
Foglalkozás
Festőművész
Megjegyzés: festő- és zománcművész

Adatlap infók

További adalékok

18.01.15. 10:41
„Az ő világa az álmok világa”,

olvashatjuk a szolnoki Új Néplap 1995. június 28.-i számában, ahol Viszlay Anita újságíró írta le beszélgetését Kőszegi Karolinával.
Gyönyörű csendéletek, kifejező portrék, elgondolkodtató absztrakt alkotások, finoman megmunkált tűzzománcok bemutatásával lehet sejtetni a fiatal művész-tanár munkáit, írta róla 1995-ben. A szolnoki születésű Kőszegi Karolina már általános iskolában tanult kerámiázni, batikolni, de csak középiskolájában, a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban fordult komolyan a képzőművészet felé. Középiskolai alkotótáborokban vett részt Tiszafüredtől Lengyelországig, hogy linómetszéssel, nyomatok készítésével, olajfestéssel ismerkedjen.

A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán rajz-földrajz szakán1992-ben végzett. E főiskolán találkozott a tűzzománc-készítéssel, mely technikát rögtön a szívébe zárta. Alkotásait évente kiállította a szegedi Tudományos Diákköri Konferencia, ahol kétszer első helyezést ért el. Ebben az időszakában elsősorban rajzokat, tanulmányrajzokat készített, ismerkedett az arányokkal, színekkel. A főiskola elvégzése után a képzőművészet felé fordult, de közben másfél évig tanított a szolnoki Tallinn Általános Iskolában, s ebben az időszakban vett részt az iskola udvarán felállított kopjafa alkotásában. Majd férjhez ment és Budapestre költözött, ahol tervei szerint a rajz-földrajz tanári munka mellett, szeretett volna bekerülni a Budapesti Festőkörbe, hogy fejleszthesse tudását, melyet a szolnoki Pogány József és Fazekas Magdolna művészek segítségével alapozott meg Szolnokon.

A beszélgetésből kiderül, egyetlen neves művészhez sem áll közel stílusa, a romantikusoktól, naturalistáktól elzárkózik, inkább ősi, belülről jövő érzelmek, álmok kifejezése az ő világa, valamint a gyermekrajzokat idéző motívumok. Tempera, szén, pittkréta, tus, akvarell az általa leggyakrabban használt anyagok, de sok színes-ceruza rajz is születik keze nyomán.
2007-ben a szolnoki Damjanich Múzeumban szerepelt egy kiállításon műveivel, mely alkalomból ezt írták róla, hogy rekeszzománcos és festett képeket egyaránt készít. Növekedés c. munkája során egy régi kínai technikát alkalmazott, házi-oltára pedig bizánci rekeszzománc hagyományait idéz.

Kőszegi Karolina kiállításai közül:
1993. Jászsági Művésztelep, Országos Zománcművészeti alkotótelep – díjazottak között
1995. Tallinn Általános Iskolában festményeiből
1995. Konstantin Általános Iskola
1998. Szolnok, Damjanich Múzeum, tűzzománc munkákból
1998. Szolnok, Rózsa úti óvoda, „Nevelés a művészet eszközeivel” kiállítása
1999. Tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban, „Tűzijáték”, több művész között
1999. Debrecen, Ötvös-zománc Szimpózium első kiállítása
2007. Szolnok, Damjanich Múzeum, Egyszer volt kemence c. zománcművészek kiállítása

Forrásaim a szolnoki Néplap régi újságcikkek voltak.

Íme egy fénykép Kőszegi Karolináról, az 1993. évi Országos Zománcművészeti alkotótelep díjazottjai között, melyet a Jászsági Művésztelepen rendeztek meg, és 25 résztvevő 70 alkotását zsűrizték:
Még nem került fel olyan fénykép, amin az alkotó szignója látszik, vagy magáról az alkotóról készült.