Szigetvár, Zrínyi tér 2.

Állapot: Lebontott

Szigetvár
Zrínyi tér 2.
Oroszlán Szálló díszudvarán állt

Felállítás1972

Fürtös György (keramikus)

Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Szapet
2018.05.18. 14:18
Fürtös György keramikus (Zsolnay) viszonylag korai alkotása egykor a szigetvári Oroszlán Szálló díszudvarán állt. Az eddigi adatok alapján a szállót az elmúlt évtizedekben többször átépítették, az egykori díszudvar helye beépítésre került. A jelenlegi üzemeltető nem tudott információval szolgálni a díszkútról. Annyi sajnos biztos, hogy a szállóban nem található már meg. Ígéretet kaptam, hogy megpróbál utánajárni és visszajelez. Remélem sikeres lesz a nyomozása és előkerül majd egy-két archív (akár színes) kép az alkotásról.

Ellenben egy rövid leírásnak azért sikerült a nyomára bukkannom egy 1983-as évkönyvben. Mendöl Zsuzsanna (művészettörténész) az alábbiakkal jellemezte a díszkutat:

„Fürtös a köztéri kút témájában a kerámia önálló műfajú válaszát fogalmazta meg, amikor a fazekas gondolkodásával kialakított formákkal értelmezte feladatát. A szigetvári szálloda belső udvarában álló, nőalakkal díszített karcsú csorgókútja báját, humoros karakterét a fazekas-korongozott elemtől, azok összeépítésétől nyerte: a technika, a készítés hogyanjának - korunkban annyira értékelt - megmutatásával az iróniát, a karikatúraszerűséget, humort hozza be e területre. Az egyszerűsített, kézműves jellegű formák kapcsolásával személyessé, egyedivé avatja az építményt. A lezáró forma épp úgy üreges és azonos szemlélettel alakított, mint a kút funkcionáló részei, architektúrája. A pozitív formáknak negatívokkal történő értelmezése (a figura keblei - tálak), a félreérthetetlen (tányér, tál, köcsögre visszavezethető) részletformákból való építkezés korszakunk kész használati tárgyakat formai asszociációval új összefüggésbe helyező munkamódszerére is szellemes utalásnak tűnik. A mértani testekhez közelítő formálás szigorát ugyanakkor aszimmetriákkal és hullámos, egyéni szalagrátétekkel oldja.”
Források:
Kortárs Magyar Művészeti Lexikon I-III.: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/kortars-magyar-muveszeti/ch10s44.html
Fürtös György életrajza: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCrt%C3%B6s_Gy%C3%B6rgy
Mendöl Zsuzsanna - A ZSOLNAY-GYÁRBAN KÉSZÜLT KERÁMIA KÖZKUTAK,
SZÖKŐKUTAK (Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 28 (1983) (Pécs, 1984))
Ády
2018.05.18. 14:59
Szobrok Baranyában
Több mint száz műalkotás az ötéves tervben

"... Szigetvárra az Oroszlán szálló udvarára Fürtös György kútja kerül, amelyet a keramikusművész pécsi kiállításán vásárolt meg az Idegenforgalmi Hivatal...."
Források:
Dunántúli Napló, 1972. január 19. (29. évfolyam, 15. szám)

Szapet műlapja


Cím alapján hasonló

"Díszkút" c. alkotás fotói

A díszkút egykor az Oroszlán Szálló díszudvarán 1978 körül
Alkotó
Fürtös György (keramikus)
Település
Szigetvár
Feltöltő
Azonosító
312589
Forrás
Mendöl Zsuzsanna - A ZSOLNAY-GYÁRBAN KÉSZÜLT KERÁMIA KÖZKUTAK, SZÖKŐKUTAK (Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 28 (1983) (Pécs, 1984))
Évszám
1978
Feltöltve
2018.05.16. 22:12
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 18.05.16. 22:12
1978, Archív felvétel
A díszkút egykor az Oroszlán Szálló díszudvarán 1978 körül
Összesen 1 fotó

Műlap története

18.05.18. 14:18
A közösség publikálta Szapet "Díszkút" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.