Feltöltési ötletek

Ez a bronz plakett szerepel a Magyar Nemzeti Galéria nyilvántartásában (hibás évszámmal) mng.hu
Készítője: Solymári Walkó László (1972).
(A kérdés-felvetés helye nem túl jó, nem igazán feltöltési ötlet. A Köztérkép kereteibe "nem fér bele")


Göröntsér Vera
2018.02.19. 21:56

Sajnos valamiért nem tölti fel hiába jelölöm ki.


Török Péter
2018.02.19. 15:00

Kedves Péter!

És hol a tárgy?

Jó napot! Véleményeket szeretnék kérni az alábbi tárgyról.


Török Péter
2018.02.19. 12:16

Bocsánat, a kép lemaradt:


Hajnal Gergely
2018.02.16. 12:35

Sziasztok!

Újabb találat: a Napimádó a csillaghegyi strandon. Tud róla valaki valamit?
facebook.com


Hajnal Gergely
2018.02.16. 12:33

Farád, Király Iván Általános Iskola: Király Iván-emléktábla (köztéri)

Szombathely Dobó SE, Németh Pál mellszobor avatás 2017. június. Alkotó: Kékesi Gábor körmendi szobrászművész nyugat.hu

Tegnap Szabó Magda-szobrot avattak Debrecenben: 24.hu


Pótó János
2017.10.06. 07:02

A hatodik tűzfalra Alice került Csodaországból – ilyen lett a Színes Város Fesztivál új fala welovebudapest.com

A Reformáció 500. évfordulója alkalmából szobrot avattak Vizsolyban boon.hu


Röghegyiné Anita
2017.10.03. 06:30

Átmeneti felállítás a Judo VB alatt a fővárosi Széchenyi téren. Utána viszik az olimpiai központba.
Infók: judoinfo.hu
Az alkotó: zoltanfl.com


Forrás: Facebook

Jó ötlet... Miért nem vállalod?


Dr. Pinczés Sándor
2017.08.23. 22:38

Mórahalom: elkerülő 55-ös út Szeged- és Ásotthalom felőli körforgalomban felállították Máté István díszítő szobrait. Tegnap láttam, én nem vállalkozom a fotózásra. morahalom.hu

Egy db. 2 méteres bagoly volt.

Azt a műlapot láttam (érdekes lenne ott a lakásokból készült néhány fotó is, mennyire lóg be az eredeti kilátásba) , de az csak egy részlete az eredeti kompozíciónak. Nekem még nem világos a leírásból, hogy 2 db egyméteres, vagy egy db kétméteres bagoly volt, tekintettel arra, hogy a számok bűvöletében fogant.

Nem is rossz ötlet. De már nem ott van. kozterkep.hu

Ma reggel újból "fellapoztam" a muzsikusokhoz csatolt anyagot. (talán érdemes lementeni, mint kordokumentumot) Sokasodó gondolataimat/kérdéseimet nem akarom részletezni, ellenben kerestem itt az izgalmasan gondolatébresztő című veszprémi installációt, de nem találtam.
tehát a feltöltési ötlet:
"Az „Oktatás hintája” fainstallációt a Hello Wood két alkotója, Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész álmodta meg 5 m³ fából és a négy nyomdai alapszínből. Céljuk az volt, hogy művészi formába öntsék az oktatást érintő fejlesztéseket. A két méteres bagoly a bölcsességet szimbolizálta, a hinta, amelyen 50 ember fért el egyszerre, pedig azt, hogy a tanulás is lehet szórakoztató. A 11 méter hosszú, 6 méter magas alkotást az érdeklődők jelenleg a veszprémi állatkertben tekinthetik meg."
old.magzrt.hu

turizmusonline.hu

A Szabadság téren megjelent egy kis béka-szobor: facebook.com


Forrás: facebook.com


Pótó János
2017.07.25. 10:38

Tamás! Írod:
"Templomok elleni érveim:
1. Úgy érzem, hogy nem igazán értünk ehhez a területhez kollektíve.
2. A jövőben több tízezer templomi objektum jöhet, mert jönni fog, és ezt nem fogjuk tudni kezelni.
3. A templom, nem köztér, a benne lévő szakrális műalkotások nem köztéri műalkotások."

ad; 1. Miért? Sok templomi szobor lehetne elvileg a "köztéren" is. Akkor már értünk hozzá?
ad; 2. Nagyon sok szobrász, festett érték van még a felekezetek templomaiban. Korunk művészei is kiveszik részüket a szakrális művészetből - ki a "hagyományos" stílust, ki a modernt választva, neves restaurátorok is otthagyják kézjegyüket.
ad; 3. A Köztérképen szereplő templomi alkotások is oszthatók szakrálisra és "világira". Egy a templom zárható kapuja mögötti, de még a templom előterébe is találunk nem kimondottan a vallás szakrális részét ábrázoló művészi alkotást.

A templomok évszázados alkotások helyei. Ember legyen a talpán aki egy reneszánsz "faragás" szobrászmesterét, a keletkezés időpontját megfejti. Az ellenreformáció hatására is számosra sikerült honi - a Köztérképen is szereplő - szobrok javának ismeretlen az alkotója, felállításának időpontja. Ezekre - Orbán, János, Szentháromság - miért értünk jobban, min a templomi hasonlóakra.
"A templom nem köztér", de ha nyitva van és nem zavarod az ott folyó szertartást, kellő alkalmazkodással szabadon látogatható. Szerencsével segítő szándékú "kalauz" is oltalmába vesz.

Élve a lehetőséggel mellékelek egy félezer-éves címert. (A címerek a köztérkép adatának egy csoportja. Elvileg jöhet.) Három azonos nevezetű középkori falu templomában helyezték el. Annyit tudni, hogy a török idők viszontagságai és a természeti erők ezeket a falvakat elpusztították, népük új helyre költözött. A 19-dik században romtemplomukból új templomukban építették a falba a régi templomköveivel egyetemben az ott épen megmaradt legdíszesebb címeres követ. 1944-ben a németek Losonc ostromakor a környező templomokhoz hasonlóan felrobbantották a falu templomát is. A falu a háború után harmadik templomát is felépítette. A díszes faragott címert ismét épen találták és beépítették templomuk előterébe.
Címer - jöhet.
Nincs alkotónév, az eredeti állítás helye, ideje csak becsült. Templomban van. Nem szakrális, Hogy jöhet-e vagy nem - ezt én már nem is tudhatom.


ocsovai andrás
2017.07.24. 10:31

Breki a Muppet Show-ból. De cuki.

Újabb Kolodko-féle miniszobor? :)
Helyszín: Bp., Szabadság tér parkjának közepe, a Hütte mellett.
A képet Mara készítette, de köszönjük Urbanista Dávidnak is a közvetítést.


Forrás: Mara

Tünde! Az a baj hogy mióta nem vagy szerkesztő azóta itt "minden" rossz szerinted, amit időről időre a kirohanásaiddal közlöd is. És vannak olyan feltöltéseid amivel direkt feszegeted a határokat és direkt cseszegeted a szerkesztőket, már csak dafke! Én ezt már nagyon unom, ezért teszem szóvá!

Kérlek hagyd már abba, mer ahogy írtam már, ez nem egy verseny, hanem egy különleges hobbi. Önzetlenűl adni valamit úgy a világnak amit közben Te is nagyon élvezel.

Az az igazság hogy fogynak a köztéri művek. Ezért a templomok egy szűz terület, ahol gyorsan és kényelmesen lehet egy helyszínen műlapokat csinálni. Egy templomba minimum 5-10 alkotás van, amiből műlapot lehet csinálni. Ez ma már az utcán majdnem elképzelhetetlen, vagy nagyon sokat kell hozzá utazni. Ha megengedjük a templomokat, akkor majd azok is elfogynak, és ismét kell keresni egy új helyet ami még ismét szűz. Pl. múzeumok, stb. Így vagy megállunk itt, vagy ismét új nevet kereshetünk az adatbázisunknak. Ámen

Az alkotó feltüntetése, mint feltétel egy olyan objektív kitétel, ami segít abban, hogy valahogy kordában tartsuk az ügyet. Más nézőpontól nézve: önkény.

Azért kellenek ezek a látszólag kemény objektív feltételek, mert ha nincs semmi, akkor jogosan küld be bárki bármit. A "bármi" beküldése ellen pedig nem lehet azt írni, hogy "ez nem elég értékes", mert akkor még inkább önkényt kiált a köz. Az érték nem indokolható megfelelően, túl szubjektív. Így jutunk vissza az ilyen "buta" szabályokhoz, mint hogy templomból alkotóval várunk műveket. Mivel rengeteg a feszültség a témában, ezért javasoltam a szavazást, és ha lesz is szabálymódosítás, az csak a jövőbeli lapokra vonatkozhat természetesen. Ahogy eddig is így működtünk.

Amit képet feltettél, oda pár napja bejutott Vera, ha jól látom. Vagy nem?

Szervusz Róbert!

Nagyon köszönöm a felvetett kérdésekre írt soraid! Megtisztelő és lekötelező egyenes nyílt válaszod.
Ennek ellenére nehezen értem az alkotó és az avatás, avagy az alkotás időpontja hiányának kifogásolását.

Tamás Tündének címzett levelében leírtak mintha ezek kötelező közlését csak a templomi kultúrára vonatkoztatná.
Maradjunk a templomnál.
Gondnoka, harangozója, lelkésze, püspöke, felekezete válogatja a Köztérképes megjelenésünk munkánk "értékét". Fehérvárcsurgón, Nagyatádon, Pécsett, Vácott, Erdőkertesen és Veresegyházon mindenkinek kívánt találkozásban és segítő tájékoztatásban részesültem, máshol elzárkózva azonnali távozásra szólítottak fel.
Istenem. Megtörténik ez a "polgári" cégeknél is.

Mindkettőtöknek köszönöm a partneri "egyenes" beszédet.

Tisztelőtök:
o andrás

(mellékletként egy polgári alkotás, ahonnan gorombán elhajtottak)


ocsovai andrás
2017.07.23. 19:27

Kedves Tünde,

a lapod visszaküldése azért történt meg, mert alkotó nélkül nem tudunk elfogadni templomi műveket az elveink értelmében. Ezt rákommenteltem a lapodra is, és belső levélben is megírtam. Azt is megírtam, hogy beszélgetünk az ügyön és az álláspontok különbözőek, és elég nehéz a helyzet. Természetesen semmilyen személyes megfontolás nincs, így a napokban ugyanilyen problémák miatt Ildi és Sándor lapjait is visszaküldtük.Azért nehéz az egész, mert úgy érzem, hogy a templomi művek terén el fogunk veszni. Hol és hogyan húzzuk meg a határvonalat?
Szubjektív döntések mentén nem szelektálhatjuk szerintem, hogy mi jöhet és mi nem, mert mindenki úgy gondolja - amit ő hoz, az az érték. Ha pedig ezt nem engedjük ki, akkor bizonyára el vagyunk tévedve, a szerkesztőség "össze-vissza cselekszik". Személyeskedő viták alakulhatnak ki (mint már számos esetben történt).
Teljesen logikus és helyes, hogy mindenki a saját maga által feltöltött műveket publikálásra érdemesnek tartja, és ezek a művek szerintem is az esetek nagy többségében kiemelkedőek. A műlap minősége engem személy szerint nem annyira zavar, mert idővel úgyis javulni fog. Ha ugyanezt megfordítom: attól, hogy teljesebb egy műlap, nem férhet bele jobban a kereteinkbe, ha közben ellene megy az elveinkben megfogalmazottaknak.
Ami engem zavar, és a szobában épp azt írtam, hogy inkább szavazzuk meg a közösséggel: mennyire kell bemennünk a templomokba? képesek vagyunk-e az adatok, paraméterezések és a művek új dimenziójának befogadására, feldolgozására, helyes megmutatására.

Templomok elleni érveim:
1. Úgy érzem, hogy nem igazán értünk ehhez a területhez kollektíve.
2. A jövőben több tízezer templomi objektum jöhet, mert jönni fog, és ezt nem fogjuk tudni kezelni.
3. A templom, nem köztér, a benne lévő szakrális műalkotások nem köztéri műalkotások.

A templom véleményem szerint nem a Köztérkép fókusza, de igazából soha nem tudtunk elhatárolódni. Mindenki maga döntött valahogy, mert a szabályok lazák voltak.

Azzal kezdődött, hogy jöjjenek a köztéri szobrászok templomban felállított művei. Aztán jöjjenek az üvegablakok, mert hát kívülről is látszanak - az már majdnem köztér. Bementünk, szétnéztünk, lassan elmosódtak a régi szokványok és elkezdtek jönni az oltárdíszítő szobrok, a faragott művek és más szakrális díszek.

Hajlottam volna rá egy darabig, hogy minden jöjjön, alkotó nélkül is, mert máshogy nem lenne logikus. De ha a Köztérkép eredeti céljaira, fókuszára gondolok, akárhogy forgatom, ez nem a területünk, és nem is illik a profilunkba. NEM A MŰVEK ÉRTÉKÉVEL VAN GONDOM. Az az indok, hogy nem zárhatjuk ki ezeket, mert értékesek, már egyre többször hangzik el. De hát már a nem köztéri felakasztott képeknél tartunk. Kérdezem én, hol a Köztéri művészet határa? Szerintem a templom egy zárt szakrális terület. Nem kellene bemennünk - csak egy köztéri szobrász műveiért. Szeretném, ha szavaznánk erről az egészről.

Ha kiderül, hogy itt már mindenki templomi műveket szeretne látni, akkor el kell gondolkodnom, hogyan tegyem ennek megfelelővé a lapot. (Bár, őszintén bevallom, fogalmam sincs a templomi művészet kifejezéseiről, stílusairól, kereteiről - vagyis fogalmam sincs arról, hogyan kell jó szerkesztőfelületet, keresőt és műlap megjelenést készíteni ehhez.)

Kedves Határfeszegető András!

Leveled úgy is értelmezhető, hogy arra kéred a szerkesztőket, hogy valljanak szint, válaszoljanak Tünde kérdéseire.

A kérdéses műlappal kapcsolatban én - belső levélben - egyetlen észrevételt (kérdést) tettem fel Tündének. Az észrevételem az volt, hogy a címben nem az szerepel, mint ami a műlapon. Tünde azóta már módosította a címet.

A templomi alkotások publikálhatóságával kapcsolatban jelenleg is beszélgetés folyik a szerkesztőségben. Nekem nincs ellenemre az, hogy ebbe a köztérkép műlapokat publikáló közössége is bekapcsolódjon.

Tünde műlapjával kapcsolatban a szerkesztőség meghozta a döntést, utólag tulajdonképpen közömbös, hogy ki milyen állásponton volt.

Én a nyitottság és nyílt véleménycsere mellett vagyok, de respektálom azt is, ha arra kérnek, hogy belső levélben írjam meg az észrevételeimet.

Feszegessük a határokat, de adott esetben jó-e az, ha egy műlap gazdája még hozzávetőleges információt sem ad arról, hogy a mű mikor készült? Jó-e, ha egy alkotás érdemi leírása egyetlen idézet?


Orbán Róbert
2017.07.23. 16:40

Nagyon Tisztelt Köztérkép!

Tünde feltett két kérdést. Érdemi válasz még nem olvasható, pedig az közérdekű.
Valóban sokan vagyunk akik a Köztérkép lehetőségeit feszegettük, feszegetjük, és mit ad az Isten számos esetben sikerrel.
Bűn ez? Ki lett ezáltal "gazdagabb"? Szerintem a Köztérkép alkotás és alkotói adatára.
Nem tudom Tünde mely lapja "tűnt" el. Nem láttam a nekem tetsző adathiányos "gyűjteményben". Arra a lehetőségre gondolok ahol a városligeti eszperantó "emlékmű" alapja is adattal tudott bővülni. A Köztérkép közt szolgáló lehetősége az adathozzáadás. Meggyőződésem, hogy ez minden lapra vonatkozik és érvényes. A Tündéére is.
Visszább az agarakkal! Beszéljük meg.
Az igazi szerkesztői válasz legyen közérdekű!

Tisztelettel: o andrás határfeszegető


ocsovai andrás
2017.07.23. 14:05

Ádám, a te, örökösen engem cikiző véleményedre nem vagyok kíváncsi. Nem hozzád szóltam.
Nem feszegetek semmilyen határokat, mert nagyon jól tudom a szabályokat.
Senki nem anyázott szerintem. Legfeljebb te.
De, lehet, kellett volna...


Kotricz Tünde (TundeK62)
2017.07.23. 01:46

"Vagyis hiába költöttem el egy havi fizetésemet az útra, ezt feleslegesen tettem meg?
Tünde! Ez most komolyan egy érv hogy belefér egy alkotás, vagy nem?! Amikor te szerkesztő voltál Te figyelembe vetted egy műlapnál hogy mennyit költött rá a feltöltője? Ne viccel már kérlek!

Komolyan azt látom hogy többen spotot űznek abból hogy műlapokkal feszegetik a határokat. Ha meg nem jön be, akkor meg "anyáznak"! Ez nem egy verseny, hanem egy különleges hobbi. Önzetlenűl adni valamit úgy a világnak amit közben Te is nagyon élvezel.

Kérdés a szerkesztőséghez! Mivel eltüntettétek a kassai dóm egyik, már feltöltött alkotását – akkor arra számíthatok, hogy szinte az összes művet törölni fogjátok, amit a dómban, meg máshol fotóztam, és nincs meg percre pontosan az adata, a műemléki, több száz éves, magyar vonatkozású műveknek?

Vagyis hiába költöttem el egy havi fizetésemet az útra, ezt feleslegesen tettem meg?


Kotricz Tünde (TundeK62)
2017.07.22. 22:34

Kedves Mindenki!

Ha valakinek Bártfától északra visz az útja, Zborót ne hagyja ki:

kanizsaujsag.hu
itt több kép:
onlinebardejov.com

Vasbeton huszárszobor készül Pákozdon: delmagyar.hu
Persze a maga 12,5 méterével nem ez lesz a legnagyobb hazai szobor: a Gellért-hegyi hölgy pl. 14 méter magas.


Pótó János
2017.07.10. 09:38

Útbaigazítást kérő űrhajós szobrát állították fel Szentendrén index.hu

Ády! Még egyszer megismétlem: a cikkben bemutatott "alkotásoknak" nincs művészeti értékük. Azokat nem jegyzett alkotók készítették, hanem valamelyik óvodás nagypapája, önszorgalomból, társadalmi munkában...
Fogalmam sincs, te mit látsz bennük...
És, nagyon remélem, nem kerül sor arra, hogy ilyesmik is megjelenjenek az oldalon. Habár Debrecen esetében van már szobrásznak tulajdonított, és azóta sem kijavított bádogosmunka, gyermekek közös alkotása, stb.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2017.07.03. 00:51

Kár! Pedig nagyon jók. Tükröznek egy korszakot és egyre nagyobb veszélybe is vannak az országba. Ennél sokkal jelentéktelenebb alkotásokat is bemurattunk itt. Remélem azért valaki megkeresi, és feltölti őket.

A magam részéről szívesen átadom a lehetőséget a másik két debreceni feltöltőnek, mert annyira nincs művészi színvonala az itt bemutatott mozaikoknak, hogy engem nem érdekel...


Kotricz Tünde (TundeK62)
2017.07.01. 01:16

Ezek az alkotások sohasem voltak Veszprémben. Nem szerepelnek a művek az ottani szoborparkok katalógusában.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2017.07.01. 01:13

Köszi, de még sosem töltöttem fel ide, egyelőre csak lelkes olvasó vagyok. Viszont a helyét nem tudtam belőni...


Hajnal Gergely
2017.06.30. 11:49

Sziasztok!
Kedves debreceni szekció! :)

Ezt a cikket ( dehir.hu ) kaptam a helyi MÁV munkásteleppel kapcsolatban, s a gépgalériában találtam ezt a kedves kis mozaikot. :) Kb. végigfutottam a debreceni felöltéseket, de nem láttam ott, vagy elkerülte a figyelmem. Ha még megvan az alkotás, akkor szívesen látnám itt is. :)
Szép napot,
Vero

ui. ó, a kislányak párja is van! :) :
"Szintén a múlté a kultúrház balján pusztuló óvodaépület is. Ám a törmelékek között csodás értékek fedezhetők fel – ilyenek a kapualj egészét beborító mozaikok is, melyekről masnis kislány és labdázó fiúcska mosolyog a látogatókra. Mindkettejükre a nap szórja a sugarait, és ma is elhisszük nekik: boldogok voltak."

dehir.hu


Forrás: dehir.hu

Rajna György könyvébe benne van. Ott azt írja hogy 1945-ben elpusztult. Így ezzel a szuper archív fotóval fel is lehet tölteni ezt a kincset. :o) Szólj ha nem megy szívesen segítek.

<< előző 1 | 2 | 3 | 4 | 5 utolsó >
Friss a fórumban

Technikai kérdések, újdonságok

Pál Tamás @ 2018-02-22 09:54

Sziasztok! Új műlapok bemérésénél a Google szolgáltatását vesszük igénybe arra, hogy megmondja a jelölt helyzet alapján a településnevet és a pontos címet. Az utóbbi hónapokban sajnos vacakol a szolgáltatás, és bizonyos helyzetekben nem ad vissza címet. Nem találok... Teljes szöveg

Feltöltési ötletek

Göröntsér Vera @ 2018-02-19 21:56

Ez a bronz plakett szerepel a Magyar Nemzeti Galéria nyilvántartásában (hibás évszámmal) mng.hu Készítője: Solymári Walkó László (1972). (A kérdés-felvetés helye nem túl jó, nem igazán feltöltési ötlet. A Köztérkép... Teljes szöveg

Jogi dolgok

Orbán Róbert @ 2018-02-15 22:18

Szerintem a Köztérképnél "kedvező irányú elmozdulás" van ezen a területen. Ha idézünk, akkor a szerző a cím és a megjelenés helyének, idejének megadása kötelező. Ha csak általánosságban használunk fel egy forrást, akkor ugyanaz, mint a fenti, csak nem kötelező,... Teljes szöveg

Sajtófigyelő és ajánló

Ády @ 2018-02-12 14:02

Gábor! Miért ide és miért így! Meg van nálunk a műlapja, ezért oda kellene tenni, mert ahhoz tartozik. Vagy legalább az alkotóhoz, itt egy hét múlva eltűnik és senki nem találja. Beleférne egy mondat is a link elé hogy tudja az ember nagyjából mit is talál ott. Köszi! Teljes szöveg

Szerkesztői témák

Pál Tamás @ 2018-02-08 08:38

Sziasztok! Fontos jelzés: az elkérések, vagyis a műlap átadások leállnak a rendszerben. A most készülő új Köztérkép rendszerben erre nem lesz már szükség. A másik, relatív nyomós ok, hogy az elmúlt évtizedben hajmeresztő ügyeket produkáltak az átadások. Későbbi... Teljes szöveg

Tudsz róla? Keressük!

Röghegyiné Anita @ 2017-12-08 20:33

A Miskolc a múltban facebook csoportban egy ideje kutatjuk, eredménytelenül.
Felmerült, hogy lehet nem is Miskolcon van/volt,
Valakinek nem ismerős?

Pólók és rendelés

Pál Tamás @ 2015-03-27 08:51

A pólógyártást egyelőre leállítottam, mert sajnos a kis darabszám miatt úgy megdrágította a gyártó a költséget, hogy a dolog a megfizethetetlen kategóriába került, nincs értelme az egésznek. Már elkezdtem egy pólóboltot itt, de ha valaki szeretne segíteni benne,... Teljes szöveg

Fórum kezdőlap megnyitása