Újhegyi 1 műlapon szerepel. Mutasd mind

Alapvető adatok

Név
Újhegyi
Foglalkozás
Egyéb
Megjegyzés: "Újhegyi nevű virágozó asztalos"

Adatlap infók

További adalékok

17.12.23. 14:42
Újhegyi nevű asztalost az 1896. évi alkotását ismertető szakirodalom, virágozó asztalosként örökítette meg. Újhegyi virágozó asztalos, az 1896.-os évszàmból kiindulva bizonyosan az 1800-as évek utolsó és az 1900-as évek első évtizedeiben élt és dolgozott. Talán azonos ő az 1892. évi „Magyarország iparosainak és kereskedőinek cím- és lakjegyzéke” c. könyvben szereplő Újhegyi Gyulával, aki a szegedi, Révai utca 8. sz. házban élőként került feltüntetésre. Igaz lakatosként, de mivel az asztalosok között nem szerepelt Újhegyi, vélhetően tévedésből került a lakatosokhoz. A szegedi Révai utca közel volt a híd melletti hatalmas halpiachoz, ami megerősítheti, így a Kis-Tisza utcai halászember, Bitó Ferenc, őt kérte fel falainak kifestésére a bibliai jelenetekkel.

Virágozó asztalosokról gyűjtöttem össze ismertető anyagot, hogy megismerjük munkájuk érdekességét, és emlékezhessünk rájuk. Kik is voltak a virágozó asztalosok?

A virágozó asztalos mesterség, a 18. századra már elterjedtté vált. Az asztalosok specializálódtak a paraszti házak tulajdonosai és a városi mesteremberek ízléséhez igazodó festett bútorok gyártására oly módon, hogy a famunka mellett, tanulmányaik, inaséveik alatt a festés technikáját is kitanulták. A népi bútorok történetében a festett bútorok nagy jelentőséggel bírnak. A bútorpingálást, virágozást, tulipánozást legtöbbször maga az asztalos végezte, ezért a népnyelv „virágos, virágozó asztalos” névvel illette az ilyen munkához értő mestert. A festőasztalosok a festett bútor készítés mellett a templomok famennyezetének festését is elkészítették.Szegeden elterjedt az 1879. évi árvíz előtt a mesteremberek polgárházai ereszetfalánat, szárazkapu-bejáratának képekkel, freskószerű festményekkel való díszítése, melyeket szintén, általában a virágozó asztalosok készítették, olajfestékkel. Ez a szokás az árvíz után, egy-két kivételtől eltekintve nem élt tovább.
forrás:
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-400.html
https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/79744/ertekezes.pdf?sequence=5
https://library.hungaricana.hu/en/view/FszekCimNevTarak_25_023/?pg=1231&layout=s
Még nem került fel olyan fénykép, amin az alkotó szignója látszik, vagy magáról az alkotóról készült.