Tóth István emlékköve

Fertőrákos
További képek a Fotólistában

Alternatív, helyi címek:Dr. Tóth István emlékköv

Sopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a...Teljes szövegSopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő.Kevesebb szöveg

Felállítás2007

Az alkotót eddig nem sikerült kideríteni. Többet tudsz?

Martini János
2009.12.07. 08:59
Sopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon átvezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő. Az irodalom Mithras-szentély, Mithras-barlang, Mithraeum néven említi.
A Mithras-szentélyek a II-IV. században élték virágkorukat a Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban. A Napistenként is tisztelt Mithrasnak szentelték ezeket a föld alatti templomokat, avagy barlangokat, ahogy a hívek nevezték. Közülük kevés maradt fenn. A Magyarországon egyedülálló fertőrákosi Mithraeum Sopron - az egykori Scarbantia - környékének egyik legérdekesebb római kori emléke.
1944. május 15-én született Pápán. 1947-1967 között Debrecenben élt, itt szerzett történelem szakos tanári diplomát - és ókori történelemből külön szakképesítést - a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Bölcsész-doktori vizsgát 1977-ben tett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, summa cum laude eredménnyel.
Dr. Tóth István neve a római kori keleti vallások kutatóinak hazai és nemzetközi köreiben egyaránt jól ismert.
2006. augusztus 10-én hunyt el.



Cím alapján hasonló

Archív fotók

Adalék vagy máshol

"Tóth István emlékköve" c. alkotás fotói

Sopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot...Teljes szövegSopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő. Az irodalom Mithras-szentély, Mithras-barlang, Mithraeum néven említi. Az 1866-ban felfedezett, Stornó Ferenc által feltárt szentélyt 1989-ig a vasfüggöny szigora zárta el a külvilágtól. Napjainkban kirándulók tízezrei kerékpároznak, túráznak ezen a vidéken. A Fertőrákos felől érkezők elektromos kirándulóautókkal, egy órás körutazás keretében is felfedezhetik a Napisten szentélyét, amely 2001 óta a Világörökség része.

Dr. Tóth István a Magyarországi Mithras misztérium kutatás megalakítója, és ezzel kapcsolatos cikkek és esszék szerzője volt.Kevesebb szöveg
Település
Fertőrákos
Feltöltő
Azonosító
37399
Feltöltve
2009.12.04. 20:59
Képinfó
Adalék

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

Martini János 09.12.04. 20:59
Sopron közelében,...Teljes szövegSopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő. Az irodalom Mithras-szentély, Mithras-barlang, Mithraeum néven említi. Az 1866-ban felfedezett, Stornó Ferenc által feltárt szentélyt 1989-ig a vasfüggöny szigora zárta el a külvilágtól. Napjainkban kirándulók tízezrei kerékpároznak, túráznak ezen a vidéken. A Fertőrákos felől érkezők elektromos kirándulóautókkal, egy órás körutazás keretében is felfedezhetik a Napisten szentélyét, amely 2001 óta a Világörökség része.

Dr. Tóth István a Magyarországi Mithras misztérium kutatás megalakítója, és ezzel kapcsolatos cikkek és esszék szerzője volt.Kevesebb szöveg
Összesen 1 fotó

Műlap története

20.02.18. 16:54
A "Tóth István emlékköve" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
16.03.13. 08:14
A "Tóth István emlékköve" műlapon jóváhagyásra került egy szerkesztés
09.12.07. 08:59
Martini János publikálta "Tóth István emlékköve" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.