Az avatási időpontot nem ismerjük. Többet tudsz?

Az alkotót eddig nem sikerült kideríteni. Többet tudsz?

Martini János
2009.12.03. 18:33
Butrint épületei az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézik. Az epiróta és görög időkről tanúskodik a Kr. e. 4. századi Aszklépiosz-szentély, a széles promenád az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint a száz évvel fiatalabb színház. A római uralom korából fennmaradt egy 1–2. századi mozaikpadlós fürdő fűtőteremmel, valamint egy gymnasium (testgyakorló hely) ugyanabból a századból. Az ókeresztény kor tanúi a már említett bazilika és a mozaikpadlós keresztelőkápolna, valamint egy helyi nemesember 5. századi lakóháza, a Trikonk-palota. A Velencei Köztársaság idejéből a 18. századi őrtorony, és a magaslat tetején lévő kastély. A Vivari-csatorna másik partján áll Ali Tepeleni pasa kis vára, de sajnos nem látogatható.

Vergilius elbeszélése szerint a település legendabeli alapítója Priamosz király fia, a trójai Helenosz volt, aki Andromakhét nőül véve nyugatra menekült Trója eleste után. A történetíró Halikarnasszoszi Dionüszosz szerint az új hazát kereső Aeneas is megfordult Buthrotonban. Egy harmadik legenda szerint Aeneas Kerkürába tartva megpihent itt, és Trójából való megmeneküléséért hálaáldozatot kívánt felmutatni az isteneknek. A megsebesített bika azonban kitört az emberek gyűrűjéből, s a közeli csatornát átúszva holtan rogyott össze a túlparton. Aeneas ezt isteni jelnek vélte, és megalapította Buthroton városát.



Cím alapján hasonló

"Andromakhé" c. alkotás fotói

Andromakhé, görög mitológiai alak, a müsziai Éetión király leánya, Hektór felesége. Sógornőjének, a csapodár Helenénak tökéletes ellentéte, példás...Teljes szövegAndromakhé, görög mitológiai alak, a müsziai Éetión király leánya, Hektór felesége. Sógornőjének, a csapodár Helenénak tökéletes ellentéte, példás hitves és anya, hű feleség volt. Neve („férfiak csatája') egyben végzete is volt, a háború fosztotta meg szeretteitől. Előbb férje halt meg, majd Trója elestekor kisfia, Asztüanax, akit a győztes görögök levetettek a vár fokáról. Andromakhé Neoptolemosz hadizsákmánya lett, aki Phthiába vitte. Ennek halála után a szintén rabként Hellászba hurcolt Helenoszhoz, férje öccséhez ment feleségül, és Épeiriosz nyugati partján telepedtek le. Andromakhénak elsősorban Homérosz „Iliász'-a állított emléket. Későbbi szerencsétlen sorsát Euripidész írta le „Trójai nők' és a „Trakhisz' című tragédiáiban. Vergilius „Aeneis'-e szintén megemlékezik róla.Kevesebb szöveg
Település
Butrint
Feltöltő
Azonosító
37281
Feltöltve
2009.12.03. 15:35

Felhasználási jogok
Nincs engedély

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt?

Martini János 09.12.03. 15:35
Andromakhé, görög mitológiai alak, a müsziai Éetión király leánya, Hektór felesége....Teljes szövegAndromakhé, görög mitológiai alak, a müsziai Éetión király leánya, Hektór felesége. Sógornőjének, a csapodár Helenénak tökéletes ellentéte, példás hitves és anya, hű feleség volt. Neve („férfiak csatája') egyben végzete is volt, a háború fosztotta meg szeretteitől. Előbb férje halt meg, majd Trója elestekor kisfia, Asztüanax, akit a győztes görögök levetettek a vár fokáról. Andromakhé Neoptolemosz hadizsákmánya lett, aki Phthiába vitte. Ennek halála után a szintén rabként Hellászba hurcolt Helenoszhoz, férje öccséhez ment feleségül, és Épeiriosz nyugati partján telepedtek le. Andromakhénak elsősorban Homérosz „Iliász'-a állított emléket. Későbbi szerencsétlen sorsát Euripidész írta le „Trójai nők' és a „Trakhisz' című tragédiáiban. Vergilius „Aeneis'-e szintén megemlékezik róla.Kevesebb szöveg
Összesen 1 fotó

Műlap története

09.12.03. 18:33
Martini János publikálta "Andromakhé" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.