Cegléd, Kossuth tér

Állapot: Áthelyezve innen

Alternatív, helyi címek:Dózsa-emlékmű

Cegléd
Kossuth tér
A Kossut téren állt az alkotás.

Elbontás1972
Felállítás1957. augusztus 20.


Ády
2019.01.01. 11:25
Az alkotást Cegléd főterén a templom szomszédságában állították fel 1957-ben az Alkotmány Ünnepén. Dózsa Györgynek az 1514-es parasztfelkelés vezetőjének egész alakos bronz szobrát Somogyi József szobrászművész készítette. Dózsa Györgynek kötődése van a városhoz, mivel itt szervezte meg hadbavonuló seregét, gyalogságát, tüzérségét. Azután a fő sereggel elindult Tiszavárkony felé. A feljegyzésekből kiderül, hogy a több mint fél országot megmozgató felkelés bölcsője Cegléd volt.
1972-ben a város Dózsa születésének ötszázadik évfordulójának alkalmával újabb nagyobb szabású szobrot készíttetett a művésszel, így ez lebontásra került. A szobrot Cegléd Kiskunfélegyházának ajándékozta, ott áll mai napig.

"Három szobor egy éven belül.

..A visszaemlékezés hatása alatt el is felejtettem mondani: a három új ceglédi szobor történetéről beszélgetünk. Igen, háromról, mert a harmadik is állni fog tavaszra. Hogyan is kezdődött?
— ötvennégyben — mondja Lencsés elvtárs elgondolkozva, — kiadott a tanács egy kis füzetet, „Ceglédi élet” címmel. Városunk múltjával, történetével foglalkoztunk ebben. Jelentős részt foglalt el Dózsa György ceglédi toborzásának leírása. A minisztériumban is olvasták ... Így fogamzott meg az ötlet: Dózsának szobrot kell állítani Cegléden. Magam vagy kilenc zsűriben vettem részt, míg végre megszületett az elhatározás: Somogyi József műve került kivitelezésre.
— A kilencedik zsűri alkalmával ... — mormolom jegyzés közben. Lencsés Gábor halkan felnevet:
— Ezt nem mondtam! A jóég tudja, hány ülésezés volt összesen. Magam kilencig bírtam ... Hát az igaz, beletelt egypár esztendő, míg az elhatározásból szobor lett: idén az Alkotmány Ünnepén került sor a leleplezésre...." [1]


"Dózsa és Kossuth szellemében ünnepelték alkotmányunk nyolcadik évfordulóját Cegléd dolgozói

Vidám zeneszóra ébredtek augusztus 20-án reggel a ceglédi dolgozók. 8 órakor már a Kossuth téren pattogott a zene. Ide igyekeztek a ceglédiek, de a környékbeliek is, hogy részt vegyenek az alkotmánynapi ünnepségen. A virággal díszített szónoki emelvény előtt lepellel letakart szobor, Dózsa György szobra várta az ünnepélyes felavatást. Fél tízkor már benépesült az emelvény előtti térség. Pár perccel tíz óra előtt a város vezetőinek kíséretében a szónoki emelvényre lépett Ortutay Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, a Hazafias Népfront országos tanácsúnak tagja, az ünnepi gyűlés szónoka.
Tíz órakor a Himnuszt játszotta a zenekar. Elkezdődött az ünnepély. A MÁV énekkara ajkáról szárnyalva szállt az ének: „Dózsa népe bontsd ki zászlód, itt a helyed.. Ezután Pfeiffer János lépett a mikrofon elé és elszavalta Illyés Gyula: „Dózsa György ceglédi beszéde” című versét.
Az elnökség soraiból elsőnek Mészáros István, a Hazafias Népfront városi elnökségének elnöke emelkedett szólásra. Üdvözölte az ünnepi gyűlés részvevőit, Dózsa György unokáit, majd átadta a szót Ortutay Gyulának, az ünnepi nagygyűlés szónokának.
— Kettős ünnepet ül Cegléd város dolgozó népe — kezdte beszédét Ortutay Gyula —, az alkotmány ünnepét és Dózsa György szobrának ünnepélyes átadását....
....Ezután átadta Ortutay Gyula Cegléd város lakóinak Dózsa György szobrát, Somogyi József kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész alkotását." [2]
Források:
[1] Tiszavidék, 1957. november 24. (11. évfolyam, 277. szám)
[2] Pest Megyei Hirlap, 1957. augusztus 22. (1. évfolyam, 96. szám)
További linkek
Dózsa György életrajza: https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3zsa_Gy%C3%B6rgy
Somogyi József szobrászművész életrajza: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/kortars-magyar-muveszeti/ch29s110.html

Ády műlapja



Cím alapján hasonló

"Dózsa György" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Cegléd
Feltöltő
Azonosító
334878
Forrás
Monumentális művészet Pest megyében 1966. https://www.kozterkep.hu/books/view/645
Évszám
1966
Feltöltve
2018.12.10. 15:21
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Ády 18.12.10. 15:21
1966, Archív felvétel

"Dózsa György" c. alkotás fotói

Alkotó
Település
Cegléd
Feltöltő
Azonosító
334879
Forrás
Monumentális művészet Pest megyében 1966.
Évszám
1966
Feltöltve
2018.12.10. 16:21
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Ády 18.12.10. 16:21
1966, Archív felvétel
Összesen 2 fotó

Műlap története

19.01.01. 11:25
Ády publikálta "Dózsa György" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.