Wiki, vagyis Felhasználói Segédletvégre!


Wiki kezdőlap
Szótár
Gyorstalpaló
Műlapok kezelése
Technikai információk
Közösségi dolgok

Panorámaszabadság (FOP)

,,A panorámaszabadság (angolul: freedom of panorama, FOP) egyes szerzői jogi rendszerekben meglévő szabályozás, amely megengedi a jogvédett művekről fényképek vagy más származtatott művek készítését és azok felhasználását az eredeti mű jogtulajdonosának engedélye nélkül is, ha az eredeti mű "a panoráma része" (a pontos szabályozás változó, de ilyen lehet például egy épület vagy egy köztéri szobor). Az elnevezés a német szerzői jog Panoramafreiheit fogalmából ered.
Magyarországon az Szjt. 68. § (1) szerint A szabadban, nyilvános helyen, állandó jelleggel felállított képzőművészeti, építészeti és iparművészeti alkotás látképe a szerző hozzájárulása és díjazás nélkül elkészíthető és felhasználható. A legtöbb európai országban is létezik hasonló szabályozás; egy nevezetes kivétel Franciaország, ahol az épületek látképe jogvédett.'' Forrás: Wikipédia.

A Köztérképen folyamatosan karbantartjuk az országok listáját, és jelezzük, ha az adott fotó olyan ország területén van, amely nem engedélyezi a szabad felhasználást.

Álláspontunk: mivel nonprofit tevékenységünk során a képeinket nem értékesítjük, és a legtöbb esetben kitételként megfogalmazott ,,a készített kép maga a származékos mű'' típusú felhasználás nem valósul meg -- mivel mi csak illusztrációként használjuk a képet -- ezért ezekből az országokból is megjelenítjük a felvételeket.

Jogi nyilatkozatunk értelmében amennyiben megfelelő személytől vagy hivatalos szervtől kérés érkezik hozzánk, a képeket készek vagyunk eltávolítani.

Bővebben a Panorámaszabadságról angolul, teljes pillanatnyi országlistával a Wikipédián olvashatsz.

Frissítve: 2015.01.15. 10:11