A Körönd szobrai


Műalkotás
Neszták Béla @ 2009.04.29. 17:34

VÁNDORLÓ FEJEDELMEK
(Szoborcserék a Köröndön)
Úgy érzem, hogyha vállalkoztam arra, hogy a Körönd szobrait bemutassam, szükséges egy külön blog a történet megismertetéséhez. Ehhez nyújtott segítséget Prohászka László Soborsorsok című 1994-es kiadású könyve, mely a fenti cím alatt az alábbiakat közli (részletek):
Ferenc József tíz köztéri szobrot ajándékozott Budapestnek. Hunyadi János, Anonymus, Szent Gellért, Tinódi Lantos Sebestyén alakját a város különböző pontján, míg Pázmány és Werbőczy emlékművét az akkori belvárosi Kígyó téren állították fel. További négy alkotás is egy helyre került: a Köröndre.
1902-ben Róna József : Zrínyi Miklós,
1902-ben ifj. Vastagh György: Bethlen Gábor szobra
1903-ban Holló Barnabás: Bocskai István szobra
1995-ben Senyei Károly: Pálffy János szobra
A bécsi béke 300. évfordulója alkalmából, 1906-ban Debrecen városa felállította a budapesti szobor tökéletes másolatát, a talapzaton kőből faragott, félalakos hajdú figurákkal. A budapesti szobor megmintázásával Szárnovszky Ferencet bízták meg, aki a többszöri pályázati elutasítás miatt összetörvén gipsz szobrait öngyilkos lett. Végül Senyei Károly készítette el a Pálffy Istvánt ábrázoló szobrot.
A második világháború után úgy döntöttek, hogy a Milleniumi emlékmű öt Habsburg uralkodó helyére más szobrok kerüljenek.
Ezért az elkészült Thököly, II. Rákóczi Ferenc szobra mellé a Köröndről áthozták Bocskai István és Bethlen Gábor szobrát (méretük azonos volt)
Bocskai helyére Marton László: Szondy szobra került
A Bethlen szobor helyére Kiss Kovács Gyula: Vak Bottyán szobra került
Vak Bottyán talapzatán a feliratot át kellett vésni.
Az új Szondy emlékmű talapzata viszont szegényebb lett a két hajdú szobrával.
Eltűnt a térről Pállfy János. Helyére Pátzay Pál 1959-ben készült Balassi szobra került. A talapzat itt is megmaradt, mindössze a Pálffy tábornagyi rangjára utaló marsallbotot és a barokk virág fűzéreket vésték le róla.

Bejegyzés kezdőlapra | Megtekintés: 241, ma: 0, heti átlag: 0.49

Kapcsolódó Műlapok
Bocskai István-szoborBethlen Gábor-szoborPálffy János gróf szobra

Köszönöm, habár biztos nemcsak az én kérdéseim miatt írtad meg a blogbejegyzést. Elolvastam, áttanulmányoztam.
Igazán nem akarok kukacoskodni, de a két adott Műlaphoz én akkor is odaírnám, hogy a szobortalapzaton, ami a Köröndön ott maradt, ma kinek a szobra áll. Megnéztem a linkeket is, ez az adat ott sem szerepel.
Te magad is feltöltötted ezeknek a képét ide a Szoborlapra.
Vagy, ha esetleg javasolhatok valamit, ezt a blogbejegyzést kellene még odatenni, mert most ugyan együtt látjuk őket, de hamarosan elválnak majd útjaik itt a lapon.
Üdvözlettel : Tünde
Ui: Az említett könyv itt van az íróasztalomon: Abban nem Pálffy István szobra, hanem Pálffy János szerepel.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2009.05.01. 16:07