Neszták Béla emlékére


Gépház hírek
Pál Tamás @ 2012.08.08. 12:48

Szomorú hírt kell megosztanom veletek: Neszták Béla feltöltőtársunk elhunyt.

Béla a Szoborlap indulását követő második évben csatlakozott csapatunkhoz, és rokona, Rajna György be nem fejezett, egész országot lefedő gyűjteményének digitalizálásába fogott. Lelkesedése töretlen volt, munkája pedig sok tekintetben megalapozta a Szoborlap mostani arculatát és anyagát.

Nélkülözhetetlen és kiemelt értékű archív felvételeket hozott, és talán még ennél is több apró történetet tudott sok-sok szoborról. Feltett szándéka volt a teljes Rajna-anyag újrafényképezése, hogy a sokszor 40-50 éves fotók mellé a jelenlegi állapotot is tükröző felvételek kerülhessenek.

Feltöltéseivel sokszor kifejezetten az volt a célja, hogy csak az "orrunk alá dugja" az adott művet, és mivel tudta, hogy mindenhova nem juthat el, a közösségre bízta a további kutatást. Éveken át az a cél vezérelte, hogy munkájával az öröklétbe emelje a birtokában álló sokezres "offline" adatbázist.

Többekkel együtt, néhány alkalommal volt szerencsém találkozni vele. Sokszor mondogatta: "Sietnem kell a feldogozással" - aztán elmosolyodott. Most már tényleg értem, mire gondolt.

2009. november 26-án jelentkezett be utoljára. Pár nap múlva agyvérzést kapott. Egyszer találkoztunk ezt követően, és néhányszor beszéltünk telefonon. Vidám volt, és azt hajtogatta, hogy nemsokára folytatja a munkát... most pedig itt hagyott minket.

Akik ismerték és szerették, augusztus 17-én, pénteken 11 órakor vehetnek tőle búcsút a Frangepán utcai református templomban. A család kérése, hogy megemlékezők egyetlen szál virágot hozzanak.

Bejegyzés kezdőlapra | Megtekintés: 357, ma: 0, heti átlag: 1.09

Ezúton mondok köszönetet Önöknek mély gyászunkban felénk megnyilvánuló részvétéért:
'Ne emlékezz rám búsan, család, rokon, barát,
add meg a könnyet, de élj és szeress tovább.
Addig vagyok, míg élek szívetekben, bennetek,
Ember voltam mindig, ezért szeressetek.'
Krifaton Lászlóné ln: Neszták Zsuzsanna

„Ember vagy, tehát kedveseid meghalnak, barátaid elhagynak, s minden, amit gyűjtöttél és szerettél, elrepül, mint a por a szélviharban.' (Müller Péter)
Sajnálom. Azért jó, hogy van a szoborlap, mert itt (is) lehet néha majd emlékezni rá.

Most is őrzöm Bélától kapott Rajna György által gyűjtött, Csongrád megyei adatbázist, leveleztünk, gondolatokat cseréltünk. Köszönöm segítő munkádat. Nyugodj békében Béla!


Kozma János
2012.08.13. 11:03

Őszinte részvétem a családnak, nyugodjon békében!
Ő elment, de itt hagyta nekünk 1667 műlapját, számtalan kommentjét, kiegészítését és hozzátöltött képét.
Köszönjük munkáját, vigyázzunk ezekre az értékekre!


Neményi Margó
2012.08.09. 19:19

'Némelyek előremennek, és várják azokat, akiknek dolguk van még a földön..., de a Teremtő úgy osztotta be, hogy aki csillagok fölé kerül, legyen, aki várja őt ottan.'

/Gárdonyi Géza/


Kiss Katalin
2012.08.08. 19:55

Ismertem nagyon sajnálom!!! Sokat tudott kevesebbek lettünk.

Nyugodj békében Béla!


Röghegyiné Anita
2012.08.08. 16:34

Sem személyes, sem virtuális kapcsolatban nem voltam Neszták Bélával, tiszteletem és nagyrabecsülésem az itt látott munkája váltotta ki.
Nagyon sajnálom, hiányozni fog.
Nyugodjék békében.

Neee! Itt hagyott minket Béla :o(
Nagyon sajnálom! Volt szerencsém többször találkozni vele, sokat leveleztünk és nagyon sok műlapot köszönhetek neki, a képeinek és a listáinak. Remélem most az égi szobrokat vadássza. Hiányozni fogsz Béla!

Őszinte részvétem Neszták Béla Családjának. Visszaemlékezve szoborlapra regisztrálásom utáni kezdetekre, Neszták Béla munkái, annak sokoldalúsága azonnal megfogott, kedvencem lett. Nyugodjék Békében!

A megemlékezés pontos helyszíne: maps.google.hu