Tudsz róla? Keressük!

Tisztelt Sándor!
Nagyon szépen köszönöm a sok-sok hasznos információt!
Következő hétvégén megyek Pécsre és körbenézek az említett környéken.

1./ A pontos évszám megvan: 1967. Ugyanis a Kortárs Magyar Művészeti Lexikon [ kozterkep.hu ] az 1934-es születésű Nádor Judit keramikus köztéri műveinél írja: "térelválasztó rács (1967, Pécs, Meszesi üzletház)".

2./ 1967-ben Pécs-Meszesen egyetlen üzletház, vagyis egy ABC volt, éspedig a 6-os főút és a mai Komlói út (akkor Tolbuhin út) találkozásánál, annak északnyugati sarkán állt.

3./ Ez a térelválasztó rács nekem nagyon ismerős volt, pláne, hogy a Meszes városrésze Pécsnek lett felemlítve. Ugyanis 1962-től 1971-ig folyamatosan, utána időszakosan ide járt a családunk bevásárolni. 3-4 kilométerre keletebbre laktunk és ott nem nagyon volt jó bolt. A 13-es, 14-es és 15-ös buszokkal pár perc alatt bejöttünk a Budai Vámhoz (ma Budai Állomás) és ebben az ABC-ben (a korszakhoz képest) rendkívül jó volt az ellátás. Így az alkotást sokszor láttam - a keleti homlokzaton lévő főbejáratnál volt.

4./ Az épület ma is megvan, de többször felújították, más funkciót is kapott. A 2012. márciusi Google Utcaképen nem látszik a térelválasztó rács. Talán-talán nem is a bejáratnál volt, hanem pár méterrel beljebb, a szélfogót választotta el a belső tértől. Érdemes lenne a helyszínen mégis megnézni!


Keszthelyi Sándor
2018.08.30. 14:18

Hónapok óta nyomozom Nádor Judit (Zsolnay-gyár egykori művésze) térelválasztó alkotását, mely anno a 60-as évek végén, 70-es évek elején Pécs Meszes városrészében található ún. "meszesi üzletház" részére készült. Feltételezem, hogy az alkotás már elbontásra került, információt több irányból próbáltam szerezni, de használható nyomra nem sikerült akadnom, sajnos azt sem tudom, hol lehetett pontosan az áruház. Valakinek vmi ötlet, "információmorzsa", pécsi kapcsolat?


Forrás: Magyar Nemzeti Galéria Irattára

Valaki tud erről bármi infót? Első blikkre mintha Toldi farkasokkal való küzdelmét ábrázolná... Semmit nem tudok róla, egy kedves ismerősömtől kaptam a képet, gondoltam "bedobom" ebbe a fórumba, hátha ismerős valakinek. Előre is köszönöm!


Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Kerestem Szolnokon Várkonyi István mellszobrát. Nem találom. Unokája vagyok. Mi történt a szoborral?


Palotai Mátyásné
2018.07.10. 16:04

Köszönöm az infót. Bíztam benne, hogy vhol vmelyik városban valós nagyságú alkotás lehetett, egy régi újságcikk szerint több város részére készített Pattantyús Jószef plasztikákat.

Ez valószínűleg egy kisplasztika, amit egy városi háttér előtt fotóztak. Pl egy mellvédre, ablakpárkányra állítva. Vagy egy épület-fotó előtt, ezzel bemutatva, hogy milyen lenne nagy méretben köztéren, városi környezetben.

Esetleg valakinek ismerős ez a térplasztika Pattantyús Józseftől? Vagy a mögötte lévő épület, hogy melyik településen lehet / lehetett?

Ott van ma is csak egy kicsit odébb helyezték kozterkep.hu

Veszprémben a Járási Tanács épülete előtt volt ez a szobor 1963 körül a medencében. Mi volt a címe és alkotója?


Varga László
2018.05.16. 08:39

:))


Göröntsér Vera
2018.05.09. 16:00

Köszönöm szépen Vera!

Köszönöm az infót .... :-)


Maxell Miklós
2018.05.09. 13:50

Az alkotó Lendvai István vehir.hu


Göröntsér Vera
2018.05.09. 11:55

Így néz ki az emléktábla, csak így nem látni a szignót, azért nagyítottam ki. Veszprémben van a vár alatt, a Park téren. E betű nem lehet, mert pont van az i-n.

Lisztes István:

artportal.huLovas Ilona:

hu.wikipedia.org

artportal.hu

:-) :-)


Maxell Miklós
2018.05.08. 17:36

A csorvási Bartók Béla emléktáblán határozott LE - Ligeti Erika szignója. De ez lehetne: Lisztes István, Lovas Ilona. Könnyebb lenne a keresés, ha az alkotásról is tudnánk valamiféle infót.

Én úgy látom a képen hogy a szignó az L.E. vagyis Ligeti Erika :

hu.wikipedia.org

:-)


Maxell Miklós
2018.05.08. 16:00

Sziasztok! Nem ismerős valakinek?

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, elsősorban a pécsiektől!
Nádor Judit (Zsolnay) pirogránit madarát (páva) keresném, egy régi újságcikk szerint (Dunántúli Napló, 1974.07.04.) az első páva "elrepült" Lahtiba (Finnországban Pécs testvérvárosa) a második elméletileg ott kellett, hogy maradjon Pécsett vhol - feltéve ha megvan még.
Látta esetleg vhol vki? A kép alapján sztem nem olyan kicsi...


Forrás: Dunántúli Napló, 1974.07.04.

A Miskolc a múltban facebook csoportban egy ideje kutatjuk, eredménytelenül.
Felmerült, hogy lehet nem is Miskolcon van/volt,
Valakinek nem ismerős?


Forrás: Facebook, M@M csoport


Röghegyiné Anita
2017.12.08. 20:33

Sok szép magyar szóval megköszönöm a segítségét annak aki megfejti, felismeri ezt a "mesterjegyet"!

Nagyon szépen köszönöm!


ocsovai andrás
2017.08.17. 21:16

A "harckocsicska" kint is van az Indexen: index.hu


Pótó János
2017.04.30. 11:10

Óóó; irányba állítva? tetszik a konyultsága, haha :) úgy sejtem az alkotó ugyanaz! Gyorsan bedobom egy körrel nagyobb fórumba, hátha lesz infó.

Újabb miniszobor került a Bem rakparti kerékpár út falára.
Közvetlenül a Kossuth hídi emlékkő mellett délre található. Ennyit tudok róla, és ti?


Forrás: Saját kép.

NEM SZÜKSÉGES KERESNI!

Ott vannak, csak bejelentkezős engedély szükséges! Városligeti fasor 47-49. E lap kertjében:kozterkep.hu
kozterkep.hu


ocsovai andrás
2017.03.02. 14:44

Róbert! Ezt a linket a műlapja alá kéne rakni, mert majd ott lehet később jobban megtalálni.

Megpróbálok szerezni képet, aztán feltöltöm.

Van még legalább egy tucat, amit az elmúlt 20 évben bontottak le. Kettő vagy három kivételével nincs közvetlen politikai vonatkozásuk ....


Orbán Róbert
2017.02.16. 11:10

Pedig szép volt! Van archív fotó, így fel kéne hozzánk is rakni Róbert!

Nyomtalanul eltűnt egy dombormű Szombathelyen?

hirlevelplusz.hu


Orbán Róbert
2017.02.13. 08:36

Az oldalra és Jánosra hivatkozva szeretlekmagyarorszag.hu


Röghegyiné Anita
2017.01.25. 19:36

És már a 444-en is:
444.hu


Pótó János
2017.01.25. 15:02

Már az urbanistán is kint van, csak most nem tudok linkelni :)


Pótó János
2017.01.25. 13:35

A kép alapján egyértelműen egypetéjű ikrek. De hogy kerülhetett Budapestre?


Pótó János
2017.01.25. 10:44

Ezt találtam:
"November 29-én késő este új miniszobor került fel az Ung-partra a Filharmónia közelében. A folyópart új látványossága, s egyben a horgászok szerencsehozója ezentúl A nagy Ho-Ho-Horgász híres Főkukaca lesz.
Főkukacot bronzból készítette Mihajlo Kolodko. Ez már a 27. miniszobor a megyeszékhelyen. Fegyir Sándor turisztikai szakember elmondása szerint Főkukac a horgászok talizmánja lesz Ungváron, s minden horgásznak azt tanácsolja, hogy a jó kapás érdekében először dörzsöljék meg az orrát."

karpataljalap.net

Talán ez egy másolata lehet az ungvárinak. Nagyon aranyos.

Nem keressük, mert ma reggel találtam, de tudsz róla valamit? A budai felső rakpart mellvédjén, a Halász utcai le- és feljáró északi részének közepén üldögél a Kukac figurája A nagy ho-ho-horgászból. Kb. 15 cm, bronz, rögzítve a mellvéd kövéhez. Tud róla valaki valamit?


Pótó János
2017.01.25. 09:29

Putnokról 2 Műlap van Petőfi Sándor szobráról, viszont találtam egy harmadikat, vagyis "csak" a talapzatot. Semmit nem találok róla :O
Segítséget kérek!


Röghegyiné Anita
2016.10.23. 22:24

Szia, üdvözöllek a Köztérképen! Sajnos nem létezik semmilyen egységes nyilvántartás a köztéri (nem köztéri) művekről, amiben ilyen szintű információk lennének. Ha lenne, nem lenne a Köztérképre szükség. Mivel nincs, ezért mi is csak morzsákból építkezünk, de látni fogod ezt, ha megnyitod a műlapokat és elolvasod a leírásokat.

Sok száz könyv, sok ezer újságcikk, levéltárak, könyvtárak, folyamatosan megszűnő weboldalak, halványuló régi fotók és emlékek: ezekből építkezünk, és próbálunk egybe fogni, leírni, feltölteni - dokumentálni mindent.

A munka egyrészt végtelen, másrészt izgalmas. Így hát kérlek, ha tetszik ez itt, vegyél részt akár abban, hogy kutatásaid eredményeit az adott műlapokon publikálod. Ahol ismerjük a kőfaragót, az utóbbi években már jelölni szoktuk, tehát van rá lehetőség, te is hozzáadhatod a saját infódat, ha biztosra tudod, hogy egy-egy Stróbl-művet nagyapád faragott ki.

Sziasztok! Örülök, hogy veletek lehetek!! Tulajdonképpen úgy kerültem ide, hogy a nagyapám nyomát szeretném valahol felfedezni, eddig sajnos sikertelenül. Burger József volt és többnyire Stróbl Alajos műveit faragta márványból. Van egy fényképem is ahol egy művész társasággal együtt vannak Cararrában. Sehol semmi nyoma, a Farkasréti Temető művészparcellájában van eltemetve, igaz ott Bürger Józsefként említik. A Levéltárban találtam néhány levelet ami vele kapcsolatos, adásvételi szerződés... stb, de sehol semmi nyomát nem találom, hogy ő valahol nyilván lenne tartva, mint művész. Méltatlannak tartom, szerintem egy kőfaragó aki márványból elkészíti egy szobrász alkotását, talán megérdemelné, hogy az ő neve is valamiképpen fennmaradjon. Én nem ismertem, sok évvel születésem előtt meghalt, de nagyon szeretném, ha a gyerekeimnek megmutathatnám a műveit. Apámtól tudom, hogy sok szobrot készített Erzsébet királynéról, templomokban is nagyon sok szobra volt, de mint mondtam, sehol nem találkozom a nevével. Stróbl Alajos unokájával ismerjük egymást, ő megemlítette egyik könyvében, hogy nagyapáink együtt dolgoztak, ezen kívül semmi. Ide is így kerültem, hátha.... Ha segíteni tudna valaki nekem abban, van-e valahol nyilvántartva, hogy egy szobrász gipsz vagy egyéb művét, ki faragta márványba, hálás lennék a segítségéért.
Köszönöm, ha valaki segít nekem, üdvözlettel
Puller Mari /Burger Mária/


Puller Istvánné
2016.08.08. 00:17

Sziasztok
Ismerős valakinek a szignó?
Nekem első körre Gácsi L. ugrik be, de nem találtam semmit róla
Egy miskolci szobron találtam a forrás szerint Varga Miklós az alkotó, de a szignó tuti nem


Röghegyiné Anita
2016.07.30. 13:00

Köszönöm Ády!
Összeszedem az információkat :)


Röghegyiné Anita
2016.07.15. 08:24

<< előző 1 | 2 | 3 | 4 | 5 utolsó >
Friss a fórumban

Feltöltési ötletek

Espl @ 2018-12-12 20:49

Vadászgép-szobor MiG-21-es
iho.hu

Jogi dolgok

Benkő Gabriella Emese @ 2018-12-09 09:00

Tegnap túráztunk Budapest a II. ker. Széder utcában ott volt ez a műlap: kozterkep.hu
De már nem találtuk a helyén, viszont a házat (most renoválják) falát díszíti egy dombormű. Az alábbi képen látható.

Sajtófigyelő és ajánló

Ády @ 2018-12-07 13:42

Szoborpark nyílt a Stefánia Palota kertjében Szerdán a Honvéd Kulturális Központ és a Stefánia Palota közös kertjében hivatalosan is megnyílt a Stefánia Szoborpark első, őszi tárlata, melyhez az A-Híd Zrt. főtámogatóként járult hozzá.... Teljes szöveg

Technikai kérdések, újdonságok

Pál Tamás @ 2018-11-06 08:41

Egyébként azt látom, hogy enyhén, de tartósan javult a helyzet a betöltődési időknél a csütörtöki finomítgatások óta.

Mutatom, hogy néz ki a heti látogatás-számunk az utóbbi 5 évben.

Pólók és rendelés

Benkő Gabriella Emese @ 2018-10-01 09:56

Ha lesz rá mód én is vennék egy M méretű pólót!

Tudsz róla? Keressük!

Szapet @ 2018-08-30 21:57

Tisztelt Sándor!
Nagyon szépen köszönöm a sok-sok hasznos információt!
Következő hétvégén megyek Pécsre és körbenézek az említett környéken.

Szerkesztői témák

Pál Tamás @ 2018-06-26 09:44

A "saját elgondolás" így tényleg erős itt. Tisztában vagyok vele, hogy a "kinti" szakmai világban sok dologra van jobb és teljesebb megoldás, de ezek átvételét mindig megvitatjuk, és mivel a KT nem egyenlő a szakmai világgal, ezért nem veszünk át egy az egyben minden... Teljes szöveg

Fórum kezdőlap megnyitása