Szerkesztői témák

Jut eszembe, amikor Polgárra készültem fotózni, felhívtam előtte az ottani Tourinform irodát, ahol azt mondták, hogy ne menjek el, mert azon a településen nincs semmi érdekes. Ezért le is tettem a tervemről. Örülök László, hogy találtál ott bemutatni valót.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2010.10.05. 15:28

Én nem tudom megoldani, ezt mindig az adott szerkesztőnek kell. Attilának már írtam egy másik hasonlóan szétbontandó műlap ügyében - remélhetőleg erre is sor kerül - ha tényleg szükséges.

Mert azt kell és érdemes szétszedni, ahol külön alkotók különböző műveiről beszélhetünk. Ha itt pl egy (és csak egy) alkotó csinált x darab mindenben azonos, csak külön személyeket ábrázoló domborműves emléktáblát, akkor azt nem kell bontani. Itt most nekem nem világos, hogy erről van-e szó.

András! Most látom csak milyen jól elolvastam a tegnapit, hisz akkor tettél kiegészítést hozzászólásként ugyanehhez a műlaphoz. A leírtakat el is olvastam, de a képeket nem nézegettem végig. Kisképként olyan egyformának tűntek.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2010.08.11. 14:47

András! Teljesen igazad van, ezt szét kell bontani, és egyesével feltölteni. De majd Tamás biztos megoldja a problémát.
Tegnap már volt egy külön is feltöltve, úgy láttam.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2010.08.11. 14:32

'Röviden: 1 műlap = 1 alkotás.'
Olvasom itt, lentebb.

Ez pedig 1 műlap, - több alkotás (igaz, hogy anyagában, stílusában hasonló), több alkotó, stb,

kozterkep.hu

Kérdezem, ez a kivétel? mely erősíti az 1 műlap = 1 alkotás 'szabályt'?
Ez is szétbontandó?
Isten bizony nem kötözködöm!
De, kíváncsi vagyok.


ocsovai andrás
2010.08.11. 13:48

Újabb ponttal bővítettem a Feltöltési elveink oldalt. Egy eddig is kommunikált dolgot fektettem le írásban, amit az 5. pontban találhattok meg.
Röviden: 1 műlap = 1 alkotás.
Csodajó példa az, ahogy Margó indította egy műlappal a Távbeszélő központot, majd tök jól feldolgozta alkotásonként az egészet: kozterkep.hu

Máris érthető a 10.000 elemes lista alapján miért is vagyok egy kicsit fura. Pár év alatt ugyanis átkeresztelhetnénk magunkat keresztlapra. Nem rossz projekt, de azt csinálja meg valaki más ;]

Emberek! Nők és férfiak!
A 'szoborlap'on még csak 250 kereszt és feszület látható! és abban külföldi is szerepel.
Ime egy lista, aki nem hiszi keresse fel valamennyit.
varosiinfo.hu


ocsovai andrás
2010.07.26. 19:58

Gyönyörű táblázatom elvitte a cica.
Első sor helyesen: kőkereszt és feszület, kálvária nélkül.
A név után 'műlap' db. szám és %.


ocsovai andrás
2010.07.25. 16:20

10 000 műlap, 226 kőkereszt, feszület kálvária nélkül, kb. 2%.


Neszták Béla 82 36,3%
TündeK62 27 11,9%
Dr Pinczés Sándor 26 11,5%
Ády 16 7,1%
ATTILA SIS 14 6,2%
Kőrösy András 9 4,0%
Barta Zoltán 8 3,5%
Szende András 8 3,5%
Röghegyiné Anita 7 3,1%
Sulyok Tibor 5 2,2%
uzmari 4 1,8%
Jaczkim László 3 1,3%
Szórád Péter 3 1,3%
Cedrus 3 1,3%
Kozma János 2 0,9%
ICS 1 0,4%
Extekergő 1 0,4%
Szalay Zsigmond 1 0,4%
Petrássy Miklós 1 0,4%
Tóth Márton 1 0,4%
Szabolcs Erzsébet 1 0,4%
Hársch Ferenc 1 0,4%
Neményi Margó 1 0,4%
Kéri Gáspár 1 0,4%
23 226 100%

'az ország beindulása előtti' helyzet.
stb...


ocsovai andrás
2010.07.25. 16:15

Ády, a kereszt ügyben annyi, hogy sajnos ez is egy nehezen megfogható ügy. A véleményemet leírtam a műlapon. Egyedi, nem sorozatgyártott, sztorival rendelkező feszület OK, de a többi, amiről csak a méretét és anyagát tudjuk ne nagyon, mert ha egyszer beindul az ország és feltölti ide a keresztjeinket...

Cseréltem a képet, de én nem látok akkora tragédiát... csak egy nagyszerű illusztrációját a pillanatnyi hazai közízlésnek. Meg hát szombat is van.

Nem vettem észre, csak ma. :((( Itt kérek elnézést mindenkitől... nem engedtem volna, hogy a robot betegye. Tamás! Zoli! Valamelyikőtök netközelben van? Nem lehet kivételesen változtatni a nap képén? Most megértem a felháborodást teljesen!!! Rakjuk be inkább ezt: kozterkep.hu
Egyébként a nap képét a beérkezett szavazatok alapján dönti el a robot. És minden automatikát (vagyis még azt is) sajnos a főszerkesztők sem követhetnek, hiszen akkor a nap 24 órájában a gép előtt ülhetnénk...
Köszi és elnézést!


Vajda Zsófi
2010.07.24. 12:45

András!
Sajnos napok óta mindig szavaz rá valaki, nagyon 'jópofának' találhatja. Én csak a hőségnek tudom be, hogy ez most odakerült.
Én is megdöbbenve láttam meg éjfél után a képet, és nem akartam hinni a szememnek!

De igazad van, talán egy ma sokkal aktuálisabb alkotás jobb helyen lenne ott. És sokkal nagyobb művészi értéket képvisel(ne). Mind a szobor, mind a fotó.

Különben fotós szemmel nézve teljesen elhibázott a sok-sok javaslat néha.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2010.07.24. 12:33

Szerintem - a 'szoborlap' a mai napon átlépett egy határt.
A gusztustalanság határát.

'Kati néni, a fertályos asszony szobra' tompora mögé beálló és az azt 'tapogató' 'férfi' képe - mások mellett - gusztustalan is.

A választás lehetősége adott volt. A 'szoborlap' ezt a képet választotta. Bemutatta megmérette magát. A szoborlapban több van.
A gondolat szárnyalhat, leírva is elfogadható egy szóhalmaz határáig, de ez a kép....
A kiválasztók lelke, ízlése rajta.

leírta: Ocsovai András


ocsovai andrás
2010.07.24. 10:03

Tamás!

Folytatva a délutáni kereszt ügyet, ha jól értelmezem, ne rakjunk fel több feszületet? Ha nem jöhet több megértem, de ha igen, akkor legalább írd körül, hogy melyik típusúak, jöhetnek.
Nekem kb. 2- 3 van még lefényképezve, és már azok is olyanok amin Mária szoborral van, de ha nem tölthető fel nem tárolnám feleslegesen.

Köszi

Mivel itt csak a könyvre hagyatkozol, és semmilyen saját infód nincs, ezért nem javasolt a feltöltés, Tünde által a másik fórumban említett jogi dolgok miatt.

Az más kérdés, hogy a lebontott/elpusztult alkotásokat is várjuk persze, de lehetőleg csak saját felvételekkel. Így tölt fel sokat Béla, Ády.
A könyvekből idézés elég problémás megfelelő engedélyek nélkül. A netes anyagok citálása már valamelyest könnyebb, mivel a weblapok jogi szabályzata sokszor megengedi ezt.

Sziasztok!
Ha már határokról beszélünk. Siklósi András Magyarország 1918/1919 című könyvében (1978.-as kiadás) rengeteg lebontott szobor képe illetve leírása található. Beleférnek ezek a szoborlapba? Itt elsősorban olyanokra gondolok, mint a Lánchídnál lévő alagút szobrai (azt hiszem már nincsenek meg). Nem szeretném ömlesztve feltölteni a képeket belőle csak az értékeseket.


Röghegyiné Anita
2010.06.15. 22:01

Nekem a templomi művekkel az a gondom, hogy ha belül van, nem szabad feltölteni, ha kívül, akkor igen.
Igen is szükség van szabályokra, de ezek legyenek ésszerűek és használjuk is őket ésszerűen!

A templomi művekkel az a gond, hogy egyszerűen túl nagy és a látóterünkből teljesen kieső szegmens.
Ez annyit jelent, hogy ha elkezdünk feltöltögetni templomi alkotásokat, akkor az egy olyan 'áradatot' indít el, amit tényleg nem lehet már 'finanszírozni' időben és pénzben sem.
Valóban sok templomban van értékes alkotás, amelyeket be kellene mutatni, mint igazi kincs, de -ahogy azt már sokszor leírtam, pl a kétszereplős párbeszédbe- azt nagyon nehéz elmagyarázni valakinek, hogy az ő freskója meg miért nem kerülhet föl, amikor ez mégis fent van: kozterkep.hu
A gond tehát inkább a kormányozhatatlanság lenne, ezért kell okosan végiggondolva lépegetni és nyitni az ilyen új és rendkívül nagy területek irányába. Ezért mondjuk azt, hogy a szoborlapba ez már nem fér bele.
Persze lehet indítani társoldalakat, de az is tárhely-tárhely-tárhely...

Kedves Tünde!
A Pieta.....
Szent Péter.... Végül is templom.
Pl. Tereske kis falu Nógrádban. Templomában van egy középkori szobra amit az Iparművészetiben láttam. 'Felhozták' Pestre bemutatni, mert érdemesnek találtatott.
Nagy szobrászaink remekei is megtalálhatók a hazai tornyok alatt.
A Pieta jogosan ismertebb mint ők, de ezek is kincsek. A MI kincseink.
A jogi hátterét a dolognak nem ismerem!!!
Igaz, ezek nem köztéri szobrok.
Ez a lap meg a 'köztéri' szobrok lapja.
Hol a határ? Nálad és a 'többieknél'.
Mit engedtek.
OA


ocsovai andrás
2010.06.11. 07:51

András! Sok zárt vadászterület van még kis hazánkban. Nekem is érdekes élményekben volt részem a múlt hétvégén éppen ezzel kapcsolatban. Meddig köztér a köztér? Ki lehet-e zárni a nyilvánosságot a köztérről...
Van itt pár érdekes új probléma is.
Nem nagyon értem amiről rébuszokban írsz. Talán egy belső levélben megírhatnád. Tünde


Kotricz Tünde (TundeK62)
2010.06.10. 23:06

Kedves Tünde!
A Pieta ezer helyen, jobbnál sokkaljobb minőségben megtalálható.
A prágai Szent Györgynek itt a helye.
És talán, ha úgy fogalmazunk minden magyar vonatkozású külföldi szobornak is.
Nem kell félni, hogy elfogynak a hazai szobrok.
Katikaék északi felfedezései, a Te hatvani bemutatód a példa.
A rosta ma már működött a kezetekben.
Ti rostáltok. Tegyétek.
Kezdetben, - példaként - tanulásként bevezethetnétek az egynapos bemutatást, mellékelve a bírálatotokkal, hogy mely ok miatt nem érte el a 'nívót' a bel és külföldi műlap-unk. (talán, láttam rá itt példát a napokban)
A Piétáról jut eszembe.
Van egy zárt 'vadászterület' még a kishazánkban. Feszegették is már a kerítése bontását. Igaz a lap elejéről el kellene hagyni a 'köztéri szót'. Azok a szobrok is magyarok, magyar munkák, magyar tulajdon, szűréssel a nívó is garantált. ha akarjátok.

Tisztelőd: OA
ocsovai andrás
2010.06.10. 20:42

András! Eredetileg valóban az volt, és szerintem még ma is az a cél, hogy a hazai települések szoborvagyonát mutassuk meg. Szerintem Tamás, amikor elindította az oldalt, nem számolt a szoborlap-tagok nagy csavargó kedvével :)
Több beszélgetés után a cél egy kicsit változott. A magyarlakta településekre koncentrálva a magyar kötődésű alkotások bemutatására bővült.
De mint az ábra mutatja, sokfelé megfordulnak a feltöltők.
Szerintem még ezzel sem lenne probléma; ha külföldön csak az igazán értékes műalkotásokra koncentrálnánk.
És nem kerülnének fel érdektelen, művészileg is értéktelen külföldi alkotások is. Mert azokból itt is, ott is van ; túlságosan sok is.
Mindenképp koncentrálni kell(ene) a kiemelkedő alkotások bemutatására.


Kotricz Tünde (TundeK62)
2010.06.10. 19:53

Kedves - véges - határokba szorított 'szoborlap'!

Olvasom itt az oldalaidon:

...'Célunk, hogy a hazai települések szoborvagyonát megörökítsük - indíttatásaink mégis különbözőek. Ez a sokszínűség tartja életben a közösséget és viszi előre az ügyet.'....

...'Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy a regisztrációddal és a feltöltéseiddel te is részévé válsz a mozgalomnak, hiszen tevőlegesen is hozzájárulsz ahhoz, hogy a magyar és most már a világ szoborvagyona digitális formában fennmaradjon a jövő nemzedéke számára.'...

Az utolsó szavak mégegyszer:
----'most már a világ szoborvagyona digitális formában fennmaradjon a jövő nemzedéke számára.'...

Szép, szép, - mondaná a nagyapám, - de van e rá pénzed?

És most tovább gondolkodom a szobrokról, - is.

Üdv:
a 'szoborlap'-ot szerető OA


ocsovai andrás
2010.06.10. 19:25

Tamás! Rendszeres felemlegeted a Szoborlap véges kapacitását. Megértem. Azt is, hogy visszamenőleg nem kell a műlapokat törölni. Viszont a Szoborlap szempontjából nemkívánatos tendenciákkal fel kellene venni a harcot! Ilyenek a síremlékekről készült műlapok. Névtelen kisiparosok feszületei, Szűz Mária és Krisztus szobrai tűnnek fel időről időre. Ezt szerintem korlátozni kellene! Csak híres emberek, neves szobrászművészek által készített síremlékeit engedném feltölteni.Temető minden településen van és a tehetősebb családok díszesebb síremléket állítottak szeretteik tiszteletére. De ez akkor sem közvetít értéket!

Kivettem a kettőt, de:
- rengeteg ember halt meg rengetegféle módon, többnyire szenvedés közepette, ez nem vitás és szörnyű tény, de a szoborlap minden eseménytől, amely megtörtént valamilyen szinten függetlenül a művekre koncentrál
- a citromdíj kitalálásának egyik lényeges oka, hogy arra tanítson bennünket, hogy ITT nem attól értékes egy mű, hogy ideológiailag fontos, hanem attól, hogy művészileg mennyit ér
- mindkét említett emléktábla kivitelezésében silány, és ha már itt tartunk - véleményem szerint erősen méltatlan ahhoz, amiért állíttatott, hát erre is felhívná a figyelmet a citromdíj

Tehát kivettem a műlapokat, de a véleményemet tartom, mindkettő értéktelen művészileg, ezért kerültek kiemelésre.

A képgeneráló program vágja ki a kép középső részét, úgy ahogy. Sajnos olyan szintre még nem sikerült fejlesztenem a programot, hogy elolvassa a képeken látható szöveget, valamint észlelje, ha esetlen nyaknál vág, de már nagyon közel vagyok a megoldáshoz. A lap hamarosan öntudatára ébred.
Éjjel kettő körül a szoborlap programsorai már értelmes szavakat ejtenek ki. De nagyon csendben kell lenni, csak úgy hallani. ;] Khm. Remélem, hogy mindenre válaszoltam.

Nagyon örülnék, ha az a két tábla nem szerepelne a citromos listában.
Tudom technikai jellegű is a dolog, de rosszul 'látszik'
Egy 'HŐSI' halált halt kislány emléktáblája az általam nagyon szeretett 'szoborlapon' ŐSI halált szenvedettnek látszik.
Emese emléke - még így áttétellel is - többet érdemel.
A robotra is elhurcoltak emléke úgyszintén.
Kérem a citromitélőket, ezt a két lapot legyenek szívesek törölni a listáról. A kegyelet okán.
Meggyilkoltak, halottak, szenvedők és citromdíj, szerintem ez .......ség.
Kérem ezt akkor is, amikor tudom, hogy a citromot nem az emléktáblán megjelenítetteknek itélték oda.
Megértéseteket köszönöm!
Üdv:
OA


ocsovai andrás
2010.06.03. 14:39

ezt most nem értem, kérlek, hogy fejtsd ki

Tisztelt 'CITROMDÍJ' Bizottság!

Felhívom szíves figyelmüket, hogy a ma látható 'Citromdíj lista' szerint két döntésük
k e g y e l e t s é r t ő
- szerintem.
Tudom, hogy bírálatukat más módon is rendezni tudják és azt mielőbb meg is teszik, hiszen a jóízlésre hivatkoznak.

Tiszteli Önöket:
Ocsovai András.


ocsovai andrás
2010.06.03. 09:17

Ebben a fórumtémában vesézhetjük ki, hogy egy-egy műlap belefér-e a weblap kereteibe. Művészileg, technikailag, kategóriáját tekintve.

< első 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >> következő
Friss a fórumban

Feltöltési ötletek

Maxell Miklós @ 2019-03-16 20:18

Szögi Lajos emlékmű, Olaszliszka:

888-s3.s3.eu-central-1.amazonaws.com

1.bp.blogspot.com

Sajtófigyelő és ajánló

Ády @ 2019-03-06 10:35

"Egy nagy tükröződő izé nyert a józsefvárosi szoborpályázaton Szerintem kifejezetten jól fog kinézni a Triptichon a Corvin sétányon"... Teljes szöveg

Szerkesztői témák

Pál Tamás @ 2019-03-05 19:59

Szerintem igen, '48-as téma ez is. (Hosszabb zárójeles megjegyzésem, ami azonnal ide kívánkozik: Persze így indul minden tágítás és szabály-szétesés. Állunk elébe :) Azt gondolom személy szerint, hogy nagyjából 30 nap kell, és oda jutunk, hogy a "háborús"... Teljes szöveg

Tudsz róla? Keressük!

Maxell Miklós @ 2019-02-20 15:53

A FORTEPAN-on találtam ezt a képet: fortepan.hu fortepan.hu (Magyarország Monor Kossuth Lajos utca 88., a megyei pártbizottság (ma könyvtár) előcsarnoka, Czellaó... Teljes szöveg

Jogi dolgok

Benkő Gabriella Emese @ 2018-12-09 09:00

Tegnap túráztunk Budapest a II. ker. Széder utcában ott volt ez a műlap: kozterkep.hu
De már nem találtuk a helyén, viszont a házat (most renoválják) falát díszíti egy dombormű. Az alábbi képen látható.

Technikai kérdések, újdonságok

Pál Tamás @ 2018-11-06 08:41

Egyébként azt látom, hogy enyhén, de tartósan javult a helyzet a betöltődési időknél a csütörtöki finomítgatások óta.

Mutatom, hogy néz ki a heti látogatás-számunk az utóbbi 5 évben.

Pólók és rendelés

Benkő Gabriella Emese @ 2018-10-01 09:56

Ha lesz rá mód én is vennék egy M méretű pólót!

Fórum kezdőlap megnyitása