Szerkesztői témák

Szerintem igen, '48-as téma ez is.


(Hosszabb zárójeles megjegyzésem, ami azonnal ide kívánkozik:
Persze így indul minden tágítás és szabály-szétesés. Állunk elébe :)
Azt gondolom személy szerint, hogy nagyjából 30 nap kell, és oda jutunk, hogy a "háborús" szűkítő kifejezést kukázhatjuk, és marad az, hogy "jelentős", mint köztéren is, aztán következik az, hogy a szerkesztők dönthetik el, mi a jelentős, és akkor majd ebből természetszerűleg következik az önkény és kifejezés hangoztatása.
Azért írom ezt így le előre, hogy lásd, lássátok, mennyire "sokszínű" szabályokat hozni és betartani.

Az az egyetlen megnyugvásom a témában, hogy az új Köztérképen ti, aktív tagok is részt vehettek a publikálás megszavazásában, így végre beleláttok és részt vállalhattok ebben a nem túl egyszerű feladatban és ennek következtében árnyalódhat az, amit most elefántcsonttoronynak hívunk, picit egyszerűsítő módon.)

Tisztelettel kérdezem a Szerkesztőséget, az Aradi vértanúk emlékművei a Működési Elvekben meghatározott háborús emlékműveknek minősülnek-e,


Orbán Róbert
2019.03.05. 19:28

Értem, köszönöm szépen.


Benkő Gabriella Emese
2019.03.05. 12:09

Tehát, ha jól értem, a temetőben álló háborús emlékművek akkor is jöhetnek, ha nem határozható meg az alkotójuk neve.

Ezt én ésszerűnek látom.


Orbán Róbert
2019.03.05. 11:43

Ahogy írtam, minden közösségi térből jöhetnek a művészeti elem nélküli háborús emlékművek, alkotó nélkül is.

Tehát nem kell visszavenned a lapot, és a medgyesegyházi temetői emlékőrző is jöhet.

Megnézzük, tudjuk-e üzemeltetni ezt így.

A lényeg, hogy - ahogy köztérről beengedtünk eddig minden alkotó nélküli háborús emlékművet, 2 méterrel odébb, egy átléphető kerítésen túlról már nem. Most ezt a logikátlanságot oldottuk fel.

Az alkotó (alkotók) ismert, de nem nevesíthető, mert egy közösség készítette.


Benkő Gabriella Emese
2019.03.05. 11:15

Ha jól értelmezem, akkor ezt a műlapot vissza kell vennem? A mezőkovácsházi pedig mehet?
kozterkep.hu


Benkő Gabriella Emese
2019.03.05. 11:14

Az új KT indulásakor néhány elvi dolog átbeszélését és racionalizálását tűztük ki, de e műlap kapcsán úgy éreztük, hogy már nem várunk tovább egy feladattal. Heti szinten jönnek a közösségi terek (temetők és zárt parkok) háborús emlékművei, amit elviekben nem engedhetnénk be.


Tehát a szerkesztőséggel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy engedve az életszerűségnek és a látható értelmezési iránynak, a közösségi terek háborús emlékműveit is beengedjük.
Értelemszerűen ezek a művészi elem nélküli emlékőrzők továbbra is a szerkesztői szobán keresztül kerülnek publikálásra.
Tekintettel arra, hogy nagy százalékuknak nem deríthető ki az alkotója, ezért - ahogy köztéren is - ezek a művek alkotó nélkül is beleférnek.
Ez egy több feltételes kivétel így, ami kísérleti formában indul el most és lehet, hogy még finomítjuk a következő hónapokban.

A működési elvek 2. c.) és d.) pontját módosítottam ezekkel összhangban.

A művészeti elem nélküli síremlékek előtt továbbra sem nyitunk kaput.

A "saját elgondolás" így tényleg erős itt.

Tisztában vagyok vele, hogy a "kinti" szakmai világban sok dologra van jobb és teljesebb megoldás, de ezek átvételét mindig megvitatjuk, és mivel a KT nem egyenlő a szakmai világgal, ezért nem veszünk át egy az egyben minden működési logikát mástól. Hogy megtarthassuk a túlnyomórészt lelkes laikusokra épülő rendszerünk erősségeit, megszűrjük és emészthető formában próbáljuk elvárni a szakmaiságot.

A dolgot megvitatjuk a szerkesztőkkel.

"a saját elgondolásod szerinti címadást kezdted használni az általánosan használt helyett. " - Ez nem így van.
A százat is jóval meghaladja az elmúlt két évtizedben megjelent keresztekről szóló könyvek, kiadványok, tanulmányok száma. Kialakult (általánossá vált) az a szakterminológia, ami alapján a kereszteket megnevezzük. Én ez utóbbihoz szeretnék és próbálok igazodni.
Pl. alapesetben az állíttatók nevét figyelembe véve:
Kiss - Jámbor-kereszt,
vagy kereszt specifikumára utalóan:
Fogadalmi kereszt Szent Vendel ábrázolással

Az alkotások egy igen nagy részének van címe, tehát azt nem a műlapgazda állapítja meg.

Azokban az esetekben amikor a címadás feladata a műlapgazdára hárul, célszerű olyan címet adni, ami az alkotásról szól (közel áll az alkotáshoz).

-------------------------------

A rendszerben úgy látszik megszólalt a lelkiismeret, amikor olyan levelet küldött, amely rólam (is) szól, de nem nekem szánták. Nem először történt ilyen. Vera ""stílusát"" is megismertem már.


Orbán Róbert
2018.06.25. 22:14

A szövegkörnyezetet ismerheted, a te utolsó 2017.05.07-én írt kommentedre válaszolt Vera, hogy felvegye a fonalat a "Címekre vonatkozó szabályozási/egységesítési javaslatok, kérdések" c. szerkesztői szobában tárgyalt nyitott kérdésre.

Ahogy írtam, az értesítőt tévesen kaptad. A rendszert nem készítettem fel arra, hogy egy szerkesztői (zárt) fórumban tett kommentre írt válasz értesítő generálásánál vizsgáljam, hogy még mindig szerkesztő-e az adott tag. Ezt most javítottam, a jövőben ilyen hiba nem történik meg, sajnálom!

Ezek a kérdések a szobában vitatódnak meg jelenleg, így ha gondolod, írd meg a válaszodat ide.

A címadási szokásokban Vera véleménye ellentétes a tiéddel, ezt tette szóvá, valamint felemlíti, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a kereszteknél a címadásban általánosan használni kezdted a funkció beemelését a címbe, ami ellenkezik a többi mű címadási logikájával.
Ezt a javasolt kivételt magad fogalmaztad meg abban a kommentben, amire Vera válaszolt. Több komment idő közben nem született.

Úgy látom a helyzetet, hogy adott egy címadási logika, adott néhány hiányosság és kérdés, és ezeket vitattuk anno, de nem született konklúzió. Bizonyos nyitott kérdés kapcsán a saját elgondolásod szerinti címadást kezdted használni az általánosan használt helyett. Hogy ennek felemlegetése negatívabb színben tüntet-e fel, mint a tény, hogy így jársz el, azt nem tudom... azt gondolom, hogy a kereszteket is azonos szabályok mentén kellene címezni, mint a többi művet. A helyi, népi elnevezése pedig az arra fenntartott "Alternatív, helyi cím" mezőbe kell, hogy kerüljön - ha annál hosszabb, akkor pedig a leírásba.

Érteni vélem, miért használsz és javasolsz más logikát a keresztek címadásánál. Valószínűleg szeretnéd, ha a KT ezen vallási emlékek terén pontosabb és megfelelőbben kereshető lenne...? Az az igazság, hogy a konzekvens címadási logika, ami mellé Vera és én is leteszem a voksom nagyon fontos. Fontos a feltöltők számára, hogy mindenkinek világos legyen, hogyan kell címet adni, és fontos az adatbázis logikája számára is. Amit szeretnél, úgy lehetne megvalósítani, ha paraméterekkel bővítenénk a rendszert, amit kereszteknél használhatnánk.

Tekintettel a KT általános köztéri digitalizáló céljára, sajnos soha nem fogunk tudni egy-egy műtípusnál ilyen részletességű adattárazási szintig eljutni. Nem is célunk egy-egy műcsoportot így kiemelni és elkülönítetten kezelni. Vannak más szak-adatbázisok talán, akik ebben jobban el tudnak mélyedni, mert pontosan erre jöttek létre. A KT ennél általánosabb tud csak lenni, bár így is eléggé lefedi szerintem a dolgokat.

Kedves Tamás!

A rendszert én is bírálom rendesen. .... de most itt alapvetően másról van szó.

Az engem érintő komment néhány nappal ezelőtt született. Én viszont már jó ideje nem vagyok tagja a szerkesztőségnek.
Vera hozzászólása rám vonatkozóan negatív utalásokat tartalmaz. Szeretném megismerni az előzményeket és a teljes szövegkörnyezetet, hogy reagálni tudjak. Az én megítélésem szerint ez így lenne fair ...


Orbán Róbert
2018.06.25. 16:10

A rendszerüzenetet tévesen kaptad. Egy olyan kommentedre volt válasz, amit akkor írtál, amikor még szerkesztőségi tag voltál. A rendszer (hibásan) nem vizsgálta a komment válasz értesítő küldésekor, hogy mindig szerkesztői tag vagy-e. A komment a szerk. szobában született, így sajnos ott nem tudsz rá válaszolni.

Amennyiben szeretnél reagálni rá, itt, ebben a fórumtémában megteheted. A szerk. szobában folyó belső megbeszélés a címadási logikáról szól, Vera ebbéli véleményét fogalmazta meg.

Ma este emailben az alábbi "rendszerüzenetet" kaptam.

Szeretnék rá nyilvánosan válaszolni, de nem tudok, mert nem talpálom, hogy hol jelent meg és az sem tudom, hogy pontosan mire vonatkozik a hozzászólás.
-----

Kedves Orbán Róbert!

Az utolsó bejelentkezésed óta az alábbi hozzászólásaidra érkeztek válaszok.

"Göröntsér Vera @ 19:44 (szerkesztői)
Nem értek egyet Róbert javaslatával/gyakorlatával, ami szerint a címet bővíteni kéne különböző leíró jellegű elemekkel. A cél itt, amivel állítólag egyetért, hogy lehetőleg letisztítsuk a létező, de nem szükségszerű bővítményektől az alkotások címét. Ezzel szöges ellentétben áll, hogy "kivéve a kereszteket", amit azóta gyakorlattá tett ."


Orbán Róbert
2018.06.22. 21:31

Sziasztok! A napokban egy műlap kapcsán előkerült, hogy mit kell egy lapon, mit külön lapon bemutatni. Az elvekben egy nem túl szerencsés példa volt, ami miatt pont az adott lapnál vita keveredett.

A szerkesztői szobában hosszas egyeztetés zajlott, hogyan kezeljük a helyzetet. Végül arra jutottunk, hogy finomítjuk az elvek vonatkozó részét, hogy összhangban legyen azzal, ahogy eddig is működött a szerkesztői logika. Vagyis az egy témát feldolgozó egy alkotós műcsoportok egy lapon szerepeltetése inkább kívánalom, mint lehetőség. Az épületet díszítő művekre ez még inkább igaz, mert azok jellemzően együtt "élnek és mozognak". Van a lapon néhány külön műlapra bontott ilyen szoborcsoportunk is a múltban. Ezek jobb összekötése, "műcsoporttá" minősítése a következő KT verzióban megvalósul, így sokkal inkább egyben lesz, mint a sima kapcsolással.

Az elvek frissített változatát felmásoltam, az előző verziót a jobb felső sarokban, a dátum mellett kattintva érhetitek el.

Szia! Igen, köszönöm!

Szia, Most jónak kell lennie.


László Mária
2018.06.03. 01:05

Szia! Én egy Beled városában álló szoborról készítenék műlapot, de bármit csinálok, ezt adja be: Ausztria Beled (Bildein) A térképen jó helyen van, jelöltem, hogy magyar vonatkozás, de hiába. Már létrehoztam 3 Beledet, de mindegyiknél az ausztriait adja be.

Sziasztok! Köszi a segítő kommenteket! A települések országba sorolását a Google cím visszafejtésből tudjuk, és az mostanában eléggé sokat rendetlenkedik. Beütemezem, hogy próbáljam stabilizálni (sokadszor). Jelentkezem, ha van eredmény.

Nekem is szinte naponta gond, hogy egy még nem szerepelt településnél a pozíciót külföldinek véli. Akkor beikszelem a magyar vonatkozást - plusz rögtön mentést csinálok. Azután ha visszatérek a műlap-kezdeményemre és újra megnyitom, akkor már felismeri, hogy magyarországi.


Keszthelyi Sándor
2018.05.30. 17:07

Hálás köszönet, sikerült.

Ez nálam is rendszeresen előfordul. Én beikszelem azt, hogy "magyar vonatkozású" és minden mehet tovább.


Orbán Róbert
2018.05.30. 14:18

Nem tudok publikálni egy hazai településről összeállított műlapot, mivel eddig még nem szerepelt a település (Gátér) a köztérképen. (Angol leírásokat kér!) Mi a teendő ilyenkor? Régebben ezzel nem volt gond.

Sziasztok!
Fontos jelzés: az elkérések, vagyis a műlap átadások leállnak a rendszerben. A most készülő új Köztérkép rendszerben erre nem lesz már szükség.

A másik, relatív nyomós ok, hogy az elmúlt évtizedben hajmeresztő ügyeket produkáltak az átadások. Későbbi megbánások, meggondoltammagamok, perrel fenyegetés, kegyeletsértés emlegetése, egyéb jogi, erkölcsi és technikai problémák.

Amennyiben az átállásig olyan jellegű kérésetek lenne, hogy pl. egy gondozatlan lapon rossz a főkép, és ti jobbat tettetek oda, nyugodtan nyomjatok rá egy szerkesztői kommentet és csináljuk. A leírások mellé sajátokat adhattok és sok más lehetőségetek van "rendbe tenni" egy lapot.

Ezzel párhuzamosan a szerk. szobába került elkérések elutasításra kerülnek, illetve amennyiben nálatok várakozik ilyen HA, ti is elutasíthatjátok. (Az elkérés indítását szüntettem meg, a folyamatban lévő ügyeket nem töröltem.)

Átállás után nem kerülnek vissza az átadott lapok, maradnak az új gazdán, de az egész ideológiája finomodik, biztosítandó az állandóságot és a jogi/erkölcsi dolgok sértetlenségét is.

Kérem a megértéseteket és a támogatásotokat. Kösz!

Nagyon gratulálok hogy elérted ezt a szép kerek számot Róbert :o)

Én nem lennék ennyire szkeptikus a statisztikai értékeléssel kapcsolatban - bár több részletét magam sem értem. Semmi kivetnivaló nincs azzal kapcsolatban, ha látható néhány viszonyszám.


Dr. Pinczés Sándor
2018.02.06. 08:40

A lényeg az 1000 műlap, és hogy te tudod, mit miért tettél, és mi az értékes számodra. Nem a számok lényegesek, hanem az a munka, amit elvégeztél, amivel többé tetted a lapot, a közösséget és világot. Gratulálok!

Ki az a "Nagy Értékelő", Róbert? :) költői kérdés. Senki. Egy algoritmus, amit hamarosan eltemetek.


Az adatbázis 1.7%-a azt jelenti, hogy összeadott a rendszer minden hozzáadást, fotót, műlapot, bejegyzést, eseményt, kommentet és mindent, ami valami, és ebből a nagy összességből te csináltál 1.7 százalékot. Igen, nem csak a műlapszámot nézzük, ezt fontos aláhúzni.

A mérések mindig csak mérések, számok maradnak. Mint ilyenek, soha nem a személyes - mindenki által másképp megélt - valóságot, hanem csak a saját matematikai valóságukat tükrözik. Nem csak a műlap érték, a hozzáadások, a másokhoz töltött fotók és a vélemények is. Emiatt érzékeled rossznak a számot. Értem és igazat adok, hogy a számok, amiket már szinte mindenki kritizált mindenféleképpen, torzítanak. Sokat dolgoztam a tökéletesítésükön, hogy ösztönzőbbé, transzparensebbé tegyem a rendszert.

A következő KT-ben néhány ilyen típusú naivitásomat feladom, így bizonyos szempontból egyszerűbb, átláthatóbb és egyértelműbb lesz a rendszer.

Sok dolgot nem lehet mérni, ezért teljesen újra kellett gondolnom az egészet. Még nincs kész, még sok van hátra, de bízom benne, hogy abban kevésbé fogtok majd csalódni, és talán az ösztönző jellege is meg tud maradni.

Nemrég feltöltöttem 1001. műlapomat. Az ember ilyenkor megáll, és legalább gondolatban készít egy kis önértékelést. Saját munkámat átlagosnak gondoltam. Nagyon a színvonal alatt már nem érdemes csinálni, de én úgy gondoltam megütöm ezt a színvonalat.
Tudom, hogy a Nagy Értékelő is értékel. Van egy oldal, ahol mindenféle kimutatások szerepelnek. Ki hány műlapot töltött fel, kinek hány "hozzáadása" van. Nem látom át, hogy ez hogy működik, de ha nagyon akarnám,Tamás biztos elmagyarázná.
Tudom, hogy vannak műlapok, amelyek szoborlap szalagot kapnak. Tudom, hogy ennek odaítéléséről, hogy születik döntés. Már jó ideje fölöslegesnek tartom, mert a szalag nem jelent "pozitív" kiemelést. Jobb lenne, ha nem lenne.
Aztán a személyes oldalunkon is van egy rovat, ahol a Nagy Értékelő értékel bennünket. Az én oldalamon például a következő szerepel:
"Orbán Róbert hozta létre és töltötte fel az adatbázisunk 1.70 százalékát!"
Nézem innen, számolom onnan, de sehogy sem értem, mit jelent ez a szám. Ha összevetem az 1001 műlappal, akkor azt, hogy a műlapjaim fél vagy harmadértékűek, a munkám pedig nem átlagos, hanem annál sokkal gyengébb.


Orbán Róbert
2018.02.05. 21:09

Az elvek alakítása nem egyszerű feladat, valahol meg kell húznunk a határt, és a nem köztéri alkotások terén a szűkítés sajnos következik abból, ahogy az ottani mennyiség növekszik.

Korábbi, több éves lapokat nem szoktunk törölni, Cédrus. A lapok már sok helyen linkelve lehetnek, adatbázisokban szerepelhetnek, "használják" őket. Törléseink önkényesen lyukakat ütnek az internet így is folyamatosan megszűnő rendszerébe.

Tudomásul vettem, hogy a művészi értéket képviselő textilkárpitok falon történő elhelyezés esetén (keretezve, bár nem éppen szögre akasztva) nem férnek bele a köztérkép működési elvébe. Igen sajnálatos, mivel azt kell éreznem, hogy csak a mennyezetre szerelt textil képvisel elegendő és elfogadható művészi színvonalat. Hanyatt vágva magunkat sokáig gyönyörködhetünk benne. Remélem a többi művész nem veszi szívére a kiközösítést.
Átgondolva, úgy döntöttem töröljétek a 15233 (alkotó:Remsey Flóra) műlapom.

Nincs mit, András.


László Mária
2017.10.10. 11:43

Marika!
Köszönöm szépen azt a zöld kapcsolót!

Kézcsókom:
o andrás


ocsovai andrás
2017.10.10. 11:41

András, próbáld újra. Én most látom a gombot


László Mária
2017.10.10. 11:36

Én még mindig köszönöm, de a kapcsolót nem találom!


ocsovai andrás
2017.10.10. 11:22

Nagyon szépen köszönöm!!!

Kézcsókom:
o andrás


ocsovai andrás
2017.10.10. 11:16

Köszi, Vera!


László Mária
2017.10.10. 11:12

Ellenőríztem. Most ki tud menni, András?


László Mária
2017.10.10. 11:12

Itt az történik András, hogy Nagylóc a rendszerben eddig nem szerepelt és valamiért nem is találja (térképen igen, de valószínű, hogy nem ez a "hivatalos" neve). Ezért nem ismeri a program, hogy Magyarországon van. A településtár rendezése után áll helyre.
Addig is írom belsőben.


Göröntsér Vera
2017.10.10. 09:29


ocsovai andrás
2017.10.10. 09:13

Nagy a kíváncsiságom annak irányában, hogy miért nem tudom közzétenni elkészült lapomat.
Őt: kozterkep.hu

Miért nem jelenik meg a lapon szerkesztéskor az a kapcsoló amivel "publikussá" tehetem őt???


ocsovai andrás
2017.10.10. 09:13

...ha nem a Róbert, akkor másról lehet? Aki most jött! 10 év után! Nevezd nevén a gyereket, akkor megérti! Ki is akarja a lapjait törölni? A véleményed nulla volt eddig is ebben a témában.

Csodálatos a mai este, is!


ocsovai andrás
2017.09.28. 20:46

Kedves András!

Ki írt itt Róbertről? Mert én nem! És nem is rá gondoltam.
A véleményemet elmondtam, így a továbbiakban nem kívánok ehhez a témához hozzászólni.

Szép estét!

<< előző 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 utolsó >
Friss a fórumban

Feltöltési ötletek

Maxell Miklós @ 2019-03-22 12:59

A FORTEPAN-on találtam ezt a Kvassay Jenő (mell)szobor képet (a képaláírás szerint: "1969. Magyarország, Budapest VI. Rippl-Rónai utca 26., az Autóközlekedési Technikum udvara. Balra Kvassay Jenő mellszobra.") Erről ki tud bárki bármit is... Teljes szöveg

Tudsz róla? Keressük!

TriM @ 2019-03-21 09:18

Sziasztok! Még új vagyok így remélem jó helyre írok. Pici segítséget szeretnék kérni. Kaptam egy csornai hagyatékból egy fényképet. A család semmit sem tud róla, kezdve azzal, hogy mikor vagy hol készült. Az utóbbi napokban próbáltam meglévő régi képeslapok alapján... Teljes szöveg

Sajtófigyelő és ajánló

Ády @ 2019-03-06 10:35

"Egy nagy tükröződő izé nyert a józsefvárosi szoborpályázaton Szerintem kifejezetten jól fog kinézni a Triptichon a Corvin sétányon"... Teljes szöveg

Szerkesztői témák

Pál Tamás @ 2019-03-05 19:59

Szerintem igen, '48-as téma ez is. (Hosszabb zárójeles megjegyzésem, ami azonnal ide kívánkozik: Persze így indul minden tágítás és szabály-szétesés. Állunk elébe :) Azt gondolom személy szerint, hogy nagyjából 30 nap kell, és oda jutunk, hogy a "háborús"... Teljes szöveg

Jogi dolgok

Benkő Gabriella Emese @ 2018-12-09 09:00

Tegnap túráztunk Budapest a II. ker. Széder utcában ott volt ez a műlap: kozterkep.hu
De már nem találtuk a helyén, viszont a házat (most renoválják) falát díszíti egy dombormű. Az alábbi képen látható.

Technikai kérdések, újdonságok

Pál Tamás @ 2018-11-06 08:41

Egyébként azt látom, hogy enyhén, de tartósan javult a helyzet a betöltődési időknél a csütörtöki finomítgatások óta.

Mutatom, hogy néz ki a heti látogatás-számunk az utóbbi 5 évben.

Pólók és rendelés

Benkő Gabriella Emese @ 2018-10-01 09:56

Ha lesz rá mód én is vennék egy M méretű pólót!

Fórum kezdőlap megnyitása