Szerkesztői témák

A "saját elgondolás" így tényleg erős itt.

Tisztában vagyok vele, hogy a "kinti" szakmai világban sok dologra van jobb és teljesebb megoldás, de ezek átvételét mindig megvitatjuk, és mivel a KT nem egyenlő a szakmai világgal, ezért nem veszünk át egy az egyben minden működési logikát mástól. Hogy megtarthassuk a túlnyomórészt lelkes laikusokra épülő rendszerünk erősségeit, megszűrjük és emészthető formában próbáljuk elvárni a szakmaiságot.

A dolgot megvitatjuk a szerkesztőkkel.

"a saját elgondolásod szerinti címadást kezdted használni az általánosan használt helyett. " - Ez nem így van.
A százat is jóval meghaladja az elmúlt két évtizedben megjelent keresztekről szóló könyvek, kiadványok, tanulmányok száma. Kialakult (általánossá vált) az a szakterminológia, ami alapján a kereszteket megnevezzük. Én ez utóbbihoz szeretnék és próbálok igazodni.
Pl. alapesetben az állíttatók nevét figyelembe véve:
Kiss - Jámbor-kereszt,
vagy kereszt specifikumára utalóan:
Fogadalmi kereszt Szent Vendel ábrázolással

Az alkotások egy igen nagy részének van címe, tehát azt nem a műlapgazda állapítja meg.

Azokban az esetekben amikor a címadás feladata a műlapgazdára hárul, célszerű olyan címet adni, ami az alkotásról szól (közel áll az alkotáshoz).

-------------------------------

A rendszerben úgy látszik megszólalt a lelkiismeret, amikor olyan levelet küldött, amely rólam (is) szól, de nem nekem szánták. Nem először történt ilyen. Vera ""stílusát"" is megismertem már.


Orbán Róbert
2018.06.25. 22:14

A szövegkörnyezetet ismerheted, a te utolsó 2017.05.07-én írt kommentedre válaszolt Vera, hogy felvegye a fonalat a "Címekre vonatkozó szabályozási/egységesítési javaslatok, kérdések" c. szerkesztői szobában tárgyalt nyitott kérdésre.

Ahogy írtam, az értesítőt tévesen kaptad. A rendszert nem készítettem fel arra, hogy egy szerkesztői (zárt) fórumban tett kommentre írt válasz értesítő generálásánál vizsgáljam, hogy még mindig szerkesztő-e az adott tag. Ezt most javítottam, a jövőben ilyen hiba nem történik meg, sajnálom!

Ezek a kérdések a szobában vitatódnak meg jelenleg, így ha gondolod, írd meg a válaszodat ide.

A címadási szokásokban Vera véleménye ellentétes a tiéddel, ezt tette szóvá, valamint felemlíti, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a kereszteknél a címadásban általánosan használni kezdted a funkció beemelését a címbe, ami ellenkezik a többi mű címadási logikájával.
Ezt a javasolt kivételt magad fogalmaztad meg abban a kommentben, amire Vera válaszolt. Több komment idő közben nem született.

Úgy látom a helyzetet, hogy adott egy címadási logika, adott néhány hiányosság és kérdés, és ezeket vitattuk anno, de nem született konklúzió. Bizonyos nyitott kérdés kapcsán a saját elgondolásod szerinti címadást kezdted használni az általánosan használt helyett. Hogy ennek felemlegetése negatívabb színben tüntet-e fel, mint a tény, hogy így jársz el, azt nem tudom... azt gondolom, hogy a kereszteket is azonos szabályok mentén kellene címezni, mint a többi művet. A helyi, népi elnevezése pedig az arra fenntartott "Alternatív, helyi cím" mezőbe kell, hogy kerüljön - ha annál hosszabb, akkor pedig a leírásba.

Érteni vélem, miért használsz és javasolsz más logikát a keresztek címadásánál. Valószínűleg szeretnéd, ha a KT ezen vallási emlékek terén pontosabb és megfelelőbben kereshető lenne...? Az az igazság, hogy a konzekvens címadási logika, ami mellé Vera és én is leteszem a voksom nagyon fontos. Fontos a feltöltők számára, hogy mindenkinek világos legyen, hogyan kell címet adni, és fontos az adatbázis logikája számára is. Amit szeretnél, úgy lehetne megvalósítani, ha paraméterekkel bővítenénk a rendszert, amit kereszteknél használhatnánk.

Tekintettel a KT általános köztéri digitalizáló céljára, sajnos soha nem fogunk tudni egy-egy műtípusnál ilyen részletességű adattárazási szintig eljutni. Nem is célunk egy-egy műcsoportot így kiemelni és elkülönítetten kezelni. Vannak más szak-adatbázisok talán, akik ebben jobban el tudnak mélyedni, mert pontosan erre jöttek létre. A KT ennél általánosabb tud csak lenni, bár így is eléggé lefedi szerintem a dolgokat.

Kedves Tamás!

A rendszert én is bírálom rendesen. .... de most itt alapvetően másról van szó.

Az engem érintő komment néhány nappal ezelőtt született. Én viszont már jó ideje nem vagyok tagja a szerkesztőségnek.
Vera hozzászólása rám vonatkozóan negatív utalásokat tartalmaz. Szeretném megismerni az előzményeket és a teljes szövegkörnyezetet, hogy reagálni tudjak. Az én megítélésem szerint ez így lenne fair ...


Orbán Róbert
2018.06.25. 16:10

A rendszerüzenetet tévesen kaptad. Egy olyan kommentedre volt válasz, amit akkor írtál, amikor még szerkesztőségi tag voltál. A rendszer (hibásan) nem vizsgálta a komment válasz értesítő küldésekor, hogy mindig szerkesztői tag vagy-e. A komment a szerk. szobában született, így sajnos ott nem tudsz rá válaszolni.

Amennyiben szeretnél reagálni rá, itt, ebben a fórumtémában megteheted. A szerk. szobában folyó belső megbeszélés a címadási logikáról szól, Vera ebbéli véleményét fogalmazta meg.

Ma este emailben az alábbi "rendszerüzenetet" kaptam.

Szeretnék rá nyilvánosan válaszolni, de nem tudok, mert nem talpálom, hogy hol jelent meg és az sem tudom, hogy pontosan mire vonatkozik a hozzászólás.
-----

Kedves Orbán Róbert!

Az utolsó bejelentkezésed óta az alábbi hozzászólásaidra érkeztek válaszok.

"Göröntsér Vera @ 19:44 (szerkesztői)
Nem értek egyet Róbert javaslatával/gyakorlatával, ami szerint a címet bővíteni kéne különböző leíró jellegű elemekkel. A cél itt, amivel állítólag egyetért, hogy lehetőleg letisztítsuk a létező, de nem szükségszerű bővítményektől az alkotások címét. Ezzel szöges ellentétben áll, hogy "kivéve a kereszteket", amit azóta gyakorlattá tett ."


Orbán Róbert
2018.06.22. 21:31

Sziasztok! A napokban egy műlap kapcsán előkerült, hogy mit kell egy lapon, mit külön lapon bemutatni. Az elvekben egy nem túl szerencsés példa volt, ami miatt pont az adott lapnál vita keveredett.

A szerkesztői szobában hosszas egyeztetés zajlott, hogyan kezeljük a helyzetet. Végül arra jutottunk, hogy finomítjuk az elvek vonatkozó részét, hogy összhangban legyen azzal, ahogy eddig is működött a szerkesztői logika. Vagyis az egy témát feldolgozó egy alkotós műcsoportok egy lapon szerepeltetése inkább kívánalom, mint lehetőség. Az épületet díszítő művekre ez még inkább igaz, mert azok jellemzően együtt "élnek és mozognak". Van a lapon néhány külön műlapra bontott ilyen szoborcsoportunk is a múltban. Ezek jobb összekötése, "műcsoporttá" minősítése a következő KT verzióban megvalósul, így sokkal inkább egyben lesz, mint a sima kapcsolással.

Az elvek frissített változatát felmásoltam, az előző verziót a jobb felső sarokban, a dátum mellett kattintva érhetitek el.

Szia! Igen, köszönöm!

Szia, Most jónak kell lennie.


László Mária
2018.06.03. 01:05

Szia! Én egy Beled városában álló szoborról készítenék műlapot, de bármit csinálok, ezt adja be: Ausztria Beled (Bildein) A térképen jó helyen van, jelöltem, hogy magyar vonatkozás, de hiába. Már létrehoztam 3 Beledet, de mindegyiknél az ausztriait adja be.

Sziasztok! Köszi a segítő kommenteket! A települések országba sorolását a Google cím visszafejtésből tudjuk, és az mostanában eléggé sokat rendetlenkedik. Beütemezem, hogy próbáljam stabilizálni (sokadszor). Jelentkezem, ha van eredmény.

Nekem is szinte naponta gond, hogy egy még nem szerepelt településnél a pozíciót külföldinek véli. Akkor beikszelem a magyar vonatkozást - plusz rögtön mentést csinálok. Azután ha visszatérek a műlap-kezdeményemre és újra megnyitom, akkor már felismeri, hogy magyarországi.


Keszthelyi Sándor
2018.05.30. 17:07

Hálás köszönet, sikerült.

Ez nálam is rendszeresen előfordul. Én beikszelem azt, hogy "magyar vonatkozású" és minden mehet tovább.


Orbán Róbert
2018.05.30. 14:18

Nem tudok publikálni egy hazai településről összeállított műlapot, mivel eddig még nem szerepelt a település (Gátér) a köztérképen. (Angol leírásokat kér!) Mi a teendő ilyenkor? Régebben ezzel nem volt gond.

Sziasztok!
Fontos jelzés: az elkérések, vagyis a műlap átadások leállnak a rendszerben. A most készülő új Köztérkép rendszerben erre nem lesz már szükség.

A másik, relatív nyomós ok, hogy az elmúlt évtizedben hajmeresztő ügyeket produkáltak az átadások. Későbbi megbánások, meggondoltammagamok, perrel fenyegetés, kegyeletsértés emlegetése, egyéb jogi, erkölcsi és technikai problémák.

Amennyiben az átállásig olyan jellegű kérésetek lenne, hogy pl. egy gondozatlan lapon rossz a főkép, és ti jobbat tettetek oda, nyugodtan nyomjatok rá egy szerkesztői kommentet és csináljuk. A leírások mellé sajátokat adhattok és sok más lehetőségetek van "rendbe tenni" egy lapot.

Ezzel párhuzamosan a szerk. szobába került elkérések elutasításra kerülnek, illetve amennyiben nálatok várakozik ilyen HA, ti is elutasíthatjátok. (Az elkérés indítását szüntettem meg, a folyamatban lévő ügyeket nem töröltem.)

Átállás után nem kerülnek vissza az átadott lapok, maradnak az új gazdán, de az egész ideológiája finomodik, biztosítandó az állandóságot és a jogi/erkölcsi dolgok sértetlenségét is.

Kérem a megértéseteket és a támogatásotokat. Kösz!

Nagyon gratulálok hogy elérted ezt a szép kerek számot Róbert :o)

Én nem lennék ennyire szkeptikus a statisztikai értékeléssel kapcsolatban - bár több részletét magam sem értem. Semmi kivetnivaló nincs azzal kapcsolatban, ha látható néhány viszonyszám.


Dr. Pinczés Sándor
2018.02.06. 08:40

A lényeg az 1000 műlap, és hogy te tudod, mit miért tettél, és mi az értékes számodra. Nem a számok lényegesek, hanem az a munka, amit elvégeztél, amivel többé tetted a lapot, a közösséget és világot. Gratulálok!

Ki az a "Nagy Értékelő", Róbert? :) költői kérdés. Senki. Egy algoritmus, amit hamarosan eltemetek.


Az adatbázis 1.7%-a azt jelenti, hogy összeadott a rendszer minden hozzáadást, fotót, műlapot, bejegyzést, eseményt, kommentet és mindent, ami valami, és ebből a nagy összességből te csináltál 1.7 százalékot. Igen, nem csak a műlapszámot nézzük, ezt fontos aláhúzni.

A mérések mindig csak mérések, számok maradnak. Mint ilyenek, soha nem a személyes - mindenki által másképp megélt - valóságot, hanem csak a saját matematikai valóságukat tükrözik. Nem csak a műlap érték, a hozzáadások, a másokhoz töltött fotók és a vélemények is. Emiatt érzékeled rossznak a számot. Értem és igazat adok, hogy a számok, amiket már szinte mindenki kritizált mindenféleképpen, torzítanak. Sokat dolgoztam a tökéletesítésükön, hogy ösztönzőbbé, transzparensebbé tegyem a rendszert.

A következő KT-ben néhány ilyen típusú naivitásomat feladom, így bizonyos szempontból egyszerűbb, átláthatóbb és egyértelműbb lesz a rendszer.

Sok dolgot nem lehet mérni, ezért teljesen újra kellett gondolnom az egészet. Még nincs kész, még sok van hátra, de bízom benne, hogy abban kevésbé fogtok majd csalódni, és talán az ösztönző jellege is meg tud maradni.

Nemrég feltöltöttem 1001. műlapomat. Az ember ilyenkor megáll, és legalább gondolatban készít egy kis önértékelést. Saját munkámat átlagosnak gondoltam. Nagyon a színvonal alatt már nem érdemes csinálni, de én úgy gondoltam megütöm ezt a színvonalat.
Tudom, hogy a Nagy Értékelő is értékel. Van egy oldal, ahol mindenféle kimutatások szerepelnek. Ki hány műlapot töltött fel, kinek hány "hozzáadása" van. Nem látom át, hogy ez hogy működik, de ha nagyon akarnám,Tamás biztos elmagyarázná.
Tudom, hogy vannak műlapok, amelyek szoborlap szalagot kapnak. Tudom, hogy ennek odaítéléséről, hogy születik döntés. Már jó ideje fölöslegesnek tartom, mert a szalag nem jelent "pozitív" kiemelést. Jobb lenne, ha nem lenne.
Aztán a személyes oldalunkon is van egy rovat, ahol a Nagy Értékelő értékel bennünket. Az én oldalamon például a következő szerepel:
"Orbán Róbert hozta létre és töltötte fel az adatbázisunk 1.70 százalékát!"
Nézem innen, számolom onnan, de sehogy sem értem, mit jelent ez a szám. Ha összevetem az 1001 műlappal, akkor azt, hogy a műlapjaim fél vagy harmadértékűek, a munkám pedig nem átlagos, hanem annál sokkal gyengébb.


Orbán Róbert
2018.02.05. 21:09

Az elvek alakítása nem egyszerű feladat, valahol meg kell húznunk a határt, és a nem köztéri alkotások terén a szűkítés sajnos következik abból, ahogy az ottani mennyiség növekszik.

Korábbi, több éves lapokat nem szoktunk törölni, Cédrus. A lapok már sok helyen linkelve lehetnek, adatbázisokban szerepelhetnek, "használják" őket. Törléseink önkényesen lyukakat ütnek az internet így is folyamatosan megszűnő rendszerébe.

Tudomásul vettem, hogy a művészi értéket képviselő textilkárpitok falon történő elhelyezés esetén (keretezve, bár nem éppen szögre akasztva) nem férnek bele a köztérkép működési elvébe. Igen sajnálatos, mivel azt kell éreznem, hogy csak a mennyezetre szerelt textil képvisel elegendő és elfogadható művészi színvonalat. Hanyatt vágva magunkat sokáig gyönyörködhetünk benne. Remélem a többi művész nem veszi szívére a kiközösítést.
Átgondolva, úgy döntöttem töröljétek a 15233 (alkotó:Remsey Flóra) műlapom.

Nincs mit, András.


László Mária
2017.10.10. 11:43

Marika!
Köszönöm szépen azt a zöld kapcsolót!

Kézcsókom:
o andrás


ocsovai andrás
2017.10.10. 11:41

András, próbáld újra. Én most látom a gombot


László Mária
2017.10.10. 11:36

Én még mindig köszönöm, de a kapcsolót nem találom!


ocsovai andrás
2017.10.10. 11:22

Nagyon szépen köszönöm!!!

Kézcsókom:
o andrás


ocsovai andrás
2017.10.10. 11:16

Köszi, Vera!


László Mária
2017.10.10. 11:12

Ellenőríztem. Most ki tud menni, András?


László Mária
2017.10.10. 11:12

Itt az történik András, hogy Nagylóc a rendszerben eddig nem szerepelt és valamiért nem is találja (térképen igen, de valószínű, hogy nem ez a "hivatalos" neve). Ezért nem ismeri a program, hogy Magyarországon van. A településtár rendezése után áll helyre.
Addig is írom belsőben.


Göröntsér Vera
2017.10.10. 09:29


ocsovai andrás
2017.10.10. 09:13

Nagy a kíváncsiságom annak irányában, hogy miért nem tudom közzétenni elkészült lapomat.
Őt: kozterkep.hu

Miért nem jelenik meg a lapon szerkesztéskor az a kapcsoló amivel "publikussá" tehetem őt???


ocsovai andrás
2017.10.10. 09:13

...ha nem a Róbert, akkor másról lehet? Aki most jött! 10 év után! Nevezd nevén a gyereket, akkor megérti! Ki is akarja a lapjait törölni? A véleményed nulla volt eddig is ebben a témában.

Csodálatos a mai este, is!


ocsovai andrás
2017.09.28. 20:46

Kedves András!

Ki írt itt Róbertről? Mert én nem! És nem is rá gondoltam.
A véleményemet elmondtam, így a továbbiakban nem kívánok ehhez a témához hozzászólni.

Szép estét!

Ádám írja: "10 évig senkit nem zavart ez a paraméter! Utána jött egy aki nem tudta értelmezni és mi most már lassan embert küldünk a Marsra miatta hogy megoldja ezt a feladatot."

10 évig a Szoborlapköztérkép óckodott a vallásos szobroktól. Félt bemenni a templomokba, félt a feszületektől. Félt az ájtatoskodástól.
10 évig ez nem is volt "téma". Volt is írva elég sok sületlenség egy-két lapon. Én talán 10-et próbáltam rendezni, de le lettem állítva, hogy mit okoskodok, javítsam ki, ha nekem nem tetszik.
Ezen meg mit értesz Ádám? "Utána jött egy aki"
Nem nyitott a Köztérkép? "Aki" 10 év után "jön" az nem frissítheti a Köztérképet gondolataival? Talán jobban ismeri a kérdéses témakört mint a 10 éve itt feltöltő tagok.
73 évesen is sokat tanultam a Orbán Róbert lapjaiból "aki 10 év után jött. Többet mint tőled aki 10 éve itt van.


ocsovai andrás
2017.09.28. 19:44

A sellő természetesen mitológiai alak. Jelenleg, ahogy Ády is írja, erre tökéletesen megfelelő az egyéb forma. Pontosabb lenne a mitológiai alak, de valószínűleg volt oka Rajnának is, hogy ezt így nem emelte ki külön.

Azt gondolom továbbra is, hogy másról beszélünk.
A paramétereket nem érdemes relatív szubjektív dolognak tekinteni, mert akkor ugyanígy relatív és szubjektív lehetne az internetes kommunikációs protokoll, az adózási szabályok, vagy épp a kresz.

Amiről ti beszéltek, az kb egy olyan paraméterben lenne leírható, hogy "metaforikusan ábrázol-e a mű személyt?" Ezt lehetne pipálni vagy nem. De miért is? Mármint nem hinném, hogy erre nagy kereséseket, vagy legyűjtéseket végezhetnénk. A paraméterek mélysége és logikája ezerszer átrágott és nem véletlenül objektív, nem véletlenül limitált.


Részemről a vita a témában lezárva, de csak azért, mert már ismétlem magam.

Na itt a véleményem!
Ez most tényleg komoly! 10 évig senkit nem zavart ez a paraméter! Utána jött egy aki nem tudta értelmezni és mi most már lassan embert küldünk a Marsra miatta hogy megoldja ezt a feladatot. Rágjuk, nyúzzuk már műlapot is törölni akarunk ebbe az elhúzódó vitába. A galamb az állat a puttó meg ember a többire meg ott van az egyéb forma. Ennyi!

Kíváncsi lennék a te véleményedre is. Miért hallgatsz? "Egyébként".


ocsovai andrás
2017.09.28. 12:21

Nem! Arra van az egyéb forma jelölés.

.. a sellő meg emberállathal?


ocsovai andrás
2017.09.28. 11:39

Lentebb, korábban felvetettem a "mitológiai alak" forma jelölést.
A galamb nem mitológiai alak. A galamb egy létező, valóságos állat.
A pán, a kentaur, a szfinx mitológiai alak.

Javaslat féle a kialakult ember-személy, állat-galamb vitához

Misztika! Misztikus. " Az ókori európai filozófusok (Platón, Plótinosz és mások) vitájának következtetéseként jelent meg az egyházi művekben a misztika szó (titkok, titokzatos dolgok, az égiekre vonatkozó dolgok) jelentése."

Mitológia. Mitikus lények "A modern szóhasználatban a „mitológia” jelentheti egy bizonyos kultúra vagy vallás mítoszainak összességét (mint a görög, egyiptomi és a skandináv (északi) mitológiáknál), vagy a mítoszok gyűjtésével, tanulmányozásával és értelmezésével foglalkozó tudományágat."

Szerintem jobbak a szentháromság atya Istenére, de Zeuszra avagy Pánra is mint az ember. Jobb és elfogadhatóbb a Szentlelket megjelenítő galambra is mint az állat.

Elfogadhatóbbak!!! Szerintem.
Biztos vagyok benne,hogy valaki ezeknél még jobb megoldást is talál, de az ember állatnál biztosan.

A többi már csak akarat kérdése. A JÓ PAP HOLTIG TANUL.


ocsovai andrás
2017.09.28. 11:21

<< előző 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 utolsó >
Friss a fórumban

Tudsz róla? Keressük!

Maxell Miklós @ 2019-02-20 15:53

A FORTEPAN-on találtam ezt a képet: fortepan.hu fortepan.hu (Magyarország Monor Kossuth Lajos utca 88., a megyei pártbizottság (ma könyvtár) előcsarnoka, Czellaó... Teljes szöveg

Feltöltési ötletek

Cedrus @ 2019-02-15 12:16

Turista-elődeink domborművei a Bükk-hegységben. Szentlélek, Turista Emlékpark. Ez bakancsos túra. Sajnos nekem egy láncszem hiányzik ahhoz, hogy elmenjek (pedig nagyon szeretnék).
eszaktura.hu

Sajtófigyelő és ajánló

Espl @ 2019-01-23 19:27

Filteren lehetne egy sajtófigyelőt összeállítani
filter.hu

Jogi dolgok

Benkő Gabriella Emese @ 2018-12-09 09:00

Tegnap túráztunk Budapest a II. ker. Széder utcában ott volt ez a műlap: kozterkep.hu
De már nem találtuk a helyén, viszont a házat (most renoválják) falát díszíti egy dombormű. Az alábbi képen látható.

Technikai kérdések, újdonságok

Pál Tamás @ 2018-11-06 08:41

Egyébként azt látom, hogy enyhén, de tartósan javult a helyzet a betöltődési időknél a csütörtöki finomítgatások óta.

Mutatom, hogy néz ki a heti látogatás-számunk az utóbbi 5 évben.

Pólók és rendelés

Benkő Gabriella Emese @ 2018-10-01 09:56

Ha lesz rá mód én is vennék egy M méretű pólót!

Szerkesztői témák

Pál Tamás @ 2018-06-26 09:44

A "saját elgondolás" így tényleg erős itt. Tisztában vagyok vele, hogy a "kinti" szakmai világban sok dologra van jobb és teljesebb megoldás, de ezek átvételét mindig megvitatjuk, és mivel a KT nem egyenlő a szakmai világgal, ezért nem veszünk át egy az egyben minden... Teljes szöveg

Fórum kezdőlap megnyitása