Szerkesztői témák

Tamás, köszönöm a választ. Igen, a változás egy örök körforgás.

A lapokkal év elején ért körbe a szerkesztőség, itt írtam a szalagozás és átnézés újrakezdéséről februárban: kozterkep.hu

Ez előtt is számtalan újra-átnézés volt, ha valamelyik szerkesztő olyan lapba botlott, amit már átnézett bármelyik csapat, de a minősége időközben feljavult. Februárban ez szisztematikusan kezdődött újra - időrendet tartva, az elejéről. Ez most már így fog mindig körbejárni örökre, de talán a következő KT verzióban ügyesebb eszközt is fejlesztek a szerkesztőknek a minőségjavulás algoritmizált észrevételére, és akkor nem kell éveket várni, vagy a belebotlás véletlenszerűségére bízni a dolgot (és a HA-kat se kell figyelni a javulás elcsípéséhez).

A lapok minőségjavulása mellett az a tényező is kiemelendő, hogy a szerkesztőség tagjainak változásával a szalag-adás szempontrendszere is folyamatos mozgásban van, hiszen ennek a minősítésnek van egy vastag szubjektív része is - ez pedig még azonos szerkesztőségben is mozoghat az évek során.

Észrevettem, hogy évekkel korábban, pl. 2013-ban szoborlap-kiemelést kapott műlapjaim ez évben (2017) ismét szoborlap-kiemelést kaptak. (Már a memóriám és a látásom romlása is felmerült bennem.) E szokatlan jelenségre először azt gondoltam, elfogytak a felülvizsgálandó műlapok és a szerkesztők nem akartak feladat nélkül maradni. Másodszor az jutott eszembe, hogy az évek során sok volt a változás, egyre több elvárás a műlapok tartalmával kapcsolatban és ezért kezdődik minden elölről az eddigi legjobb szerkesztői gárdával. Jól gondolom, ezért a duplázás? Netán a tagokat is beavathatnátok, miért?

Szerintem nem olyan nehéz...
1. felveszed az alkotót
2. rákattintasz a nevére => új fülön megnyílik az alkotó adatlapja
mégis a másik kell?
3. törlöd az alkotót
4. felveszed a másikat

Ennél sokkal egyszerűbb ez nem lehet. Ahogy írtam, akármilyen plusz infót tehetek a legördülő ajánló listába, attól nem biztos, hogy meg lehet állapítani, melyik alkotót kellene választani.

Mindannyian azon dolgozunk, hogy ez a hely jobb legyen. Önkéntességünk és függetlenségünk távol tart minket a piaci alapú működéstől és ez kompromisszumokat jelent néha. Kösz a türelmet.

... valóban, nem nagy gond még kettőt kattintani, különösen akkor, ha mind a kettőre ugyanazt a listát kapom. No,akkor jön az, hogy merre kattogjak. Ekkor megy el a kedvem egy időre a legkedvesebb időtöltésemtől.


ocsovai andrás
2017.06.21. 11:49

Szerintem András, ott van a születési évszám az egyiknél, ami segíthet. Akármit kiírhatunk még plusz infónak (a jövőben tervezem), akkor sem garantált, hogy tudod, melyiket válaszd, mert pl. lehet ugyanaz a szakmájuk... a születési évszám pedig nem feltétlenül segít. Gondolom nem nagy gond, hogy még kettőt kell kattintani :)

És miért nem tudom azonnal kiválasztani? Miért kell nyitogatni?


ocsovai andrás
2017.06.21. 11:30

Ha megnyitod egyikük-másikuk adatlapját, láthatod, hogy foglalkozásuk szerint egyikük szobrász, másik fafaragó.


Göröntsér Vera
2017.06.21. 11:04

Rákerestem Gergely Istvánra. Ezt dobta ki a kereső:
Gergely István
Gergely István

Két Gergely István szerepel az adatbankban? Mi különbözteti meg a két szobrászt?


ocsovai andrás
2017.06.21. 10:54

Sziasztok!

Lezárult a szerkszavazás. Köszönöm a jelölteknek és a szavazóknak is. Asszem ennél kevesebb szavazat még sose érkezett, ezt tehát vehetjük "jel"-nek, van honnan visszapattanni :)

A felkérést szétküldtem a szerkesztőknek, amint mindenki visszajelzett - bejegyzésben is írok a dolgokról.

Egyik se ebbe a fórumba való, de ha már..., akkor :)

Piszkálódás-ügy: úgy éreztem, összekeveredett az, hogy a szerkesztők helyesírási hibákat javítanak, és hogy egy szerkesztő képe önhibáján kívül fordítva áll.

A többi hibával kapcsolatban:

- évekig jó helyen lévő rajzszegek km-es elmozdulásairól nem, de folyamatos vándorlásáról tudok, és itt írok róla: kozterkep.hu

- fényképek sorának kiolvasása: ez nagyon zavaró, egyetértek, remélem, hogy tudok időt szakítani hamarosan arra, hogy ezt átírjam, stabilizáljam.

Sajnos az utóbbi hónapokban bebizonyosodott, hogy komolyabb fejlesztéseket kell eszközölnöm a lapon, mert 5 év alatt megint elértük a szélét a dolgoknak. Korábban 2 évente írtam újra a lapot, szóval lassulunk, komolyodunk :)

Értettem!!!
De.
Miért nevezel egy észrevételt piszkálódásnak?

Egyébként a "gép" nem csak a János ferde képét rontja el. A "gépnek" időnként térképiszonya van. Évekig jó helyen lévő rajzszegek lódulnak el olykor kilométerekre. A "gép" lusta a lapok fényképeinek sorra-olvasásakor is. Négy öt kép megjelenik rendesen aztán előáll a makacsság és várhatom percekig míg be nem rágok és lelépek a Köztérképről. Ez két három naponként is előfordul. Nem a gépecském az oka, mert az akkor egy másik képpel dolgozós lapon vígan robotol.


ocsovai andrás
2017.04.26. 21:30

Kedves András és János. Töröltem a kommenteket a másik fórumban, mert nem oda valók voltak. Amennyiben a szerkesztéssel kapcsolatban kérdésed van András, itt tedd fel.

Szerintem nincs értelme összekeverni egy "gép" által hibásan megjelenített képet a szerkesztői munka minőségével és milyenségével, vagy épp személyétől elvárt munkával.

A szerkesztők, mivel "szerkesztők", belenyúlhatnak egyes lapokba és elütéseket javíthatnak. A változtatásnak nyoma is marad jellemzően, bár ezt is fejlesztenem kell még, tudom... Amennyiben ennél nagyobb módosítást szeretnének tenni, úgy lehetőleg hozzáadás formájában teszik ezt.


Pont az ilyen témák és viták miatt gondolkodom néhány éve a HA kiváltásán, és hogy hogyan lehet egyszerre biztosítani a tagok és a szerkesztők számára is, amit szeretnének, mert a lapnak mindkét csapatra szüksége van.

Azt gondolom, hogy ha valami körülményes, akkor nem várhatjuk el annak használatát - új rendszert kell kitalálni és fejleszteni. Ezért írtam a tegnapi bejegyzésemet is, ennek megoldását keresem én is, és ezen fogok dolgozni.

Az egymásnak menés és piszkálódás helyett konstruktív kommunikációra kell törekednünk, különben magunkat intézzük el.

Kedves Vera

Köszönöm a választ, anno olvastam Tamás bejegyzését, már akkor elgondolkoztam, hogy ezt minek? ( a külföldi alkotásokra gondolok itt) Amíg a saját "házunk" táján van tennivaló addig nem kellene a "szomszédban seperni". Véleményem tartom, szerint ez továbbra rossz irány.


Göröntsér Vera
2016.12.13. 17:52

Kedves Tamás!
Tamás egy bejegyzésben jelentette be 2014. decemberében, hogy újra nyitunk a külföldi alkotások terén. Olvasható itt: kozterkep.hu
Ezen kívül a Működési elvek, a Feltöltési segédlet tartalmazza az ide vonatkozó tudnivalókat.
A szabályokkal és a napi gyakorlatban is igyekszünk elkerülni a csapdát, amit említesz, nehogy a "hol jártam láttam egy szobrot" szellemben történjen a lapok publikálása. Ezeknek a műlapoknak elkészítésével szembeni elvárások jóval magasabbak, minden ilyen lapot a szerkesztőség ellenőriz, stb.
Fontos szabály, külföldről nem köztéri alkotást eleve nem fogadunk... Arról viszont biztosíthatlak, továbbra is "elsősorban a hazai művek katalogizálását" tartjuk szem előtt.


Göröntsér Vera
2016.12.13. 17:20

Megkérdezem, mert értetlenül állok az előtt a tény előtt, hogy egyre több külföldi szobor jelenik meg az oldalon, amelyeknek vajmi kevés honi kötődése van, természetesen tisztelet a kivételnek.
Ez az új tendencia, vagy elfogytak hazánk bemutatandó művei?
Az én gyűjteményemben közel 600 szobor és dombormű található Peking nevezetességeiből (legalább a fele a Tiltott Város buddha szobrai, amelyek között nincs két egyforma), akkor ezeket most én is töltsem fel? Vagy említhetném itt akár szentpétervári Téli Palota kincseit, ami legalább egy DVD-nyi anyag. Úgy gondolom, ha ez a tendencia folytatódik, akkor fájdalmas búcsút fogunk egymástól venni, mert számomra a KÖZTÉRKÉP elsősorban a hazai művek katalogizálását jelenti, nem azt, hogy éppen "hol jártam láttam egy szobrot" kategóriát...

Kedves Marika, a gobelin azért került ki, amiért például a táblaképek soha nem is voltak sem a szoborlap, sem a köztérkép gyűjtőkörében: ti. mozgathatók. Azaz ma itt lógnak, holnap esetleg ott. Ezzel szemben a kopjafák, útszéli keresztek, székelykapuk, templomi üvegablakok (és ne feledkezzünk el a szobrokról, emlékművekről, domborműves emléktáblákról, freskókról stb.) -- mindezek a helyükön maradnak. Ennyi az egész, nem érdemes megsértődni.


Pótó János
2016.11.30. 18:48

Cédrus! Gondold meg. Nincs baj!!! A baj nem ez! Ez csak segítség...


Dr. Pinczés Sándor
2016.11.30. 10:38

Oké! Nem kell a művészi gobelin. Akkor kívánok minél több kopjafát, útszéli keresztet, székely-kaput, templomi üvegablakokat, érintéseket ... Ezzel véglegesen elköszöntem a köztérképről. Üdvözletem azoknak akik eddig elfogadtak. Cedrus

Sziasztok, köszönöm a 44 tagunk szavazatát!
Az eredmények nyilvánosak: kozterkep.hu
Gratulálok minden jelöltnek! A hétvége folyamán remélhetőleg megszületik a végleges szerkesztőség, amiről talán már a vasárnapi hírlevélben értesítelek benneteket.

Ahogy 2011. óta szinte minden évben, idén is megválasztjuk a szerkesztőség tagjait, akik a következő egy évben koordinálják a Köztérkép működését.
A szavazás 04.10. 08:00 - 04.15. 16:00 között zajlik.

Az eddigi gyakorlattól eltérően mostantól neked kell jelezned, hogy szeretnél-e indulni a választáson. Ha indulnál, akkor kattints ide: kozterkep.hu és pipáld: "Indulok a Szerkesztőség-választáson".

Ha többet szeretnél megtudni a választásról és a Szerkesztőség munkájáról, ezt olvasd el: kozterkep.hu

Hirtelen egyre több épületdísz érkezik, de a Köztérkép nem biztos, hogy mindet elbírja. Kérjük, ne küldjetek be épületdíszt addig, amíg nem alkotunk valami keretet ennek. Nem akarunk minden gipsz-indát megörökíteni :)

Ahogy a szobában várakozó lapodon jeleztem, kérve a türelmedet, egyelőre még gondolkodunk ezen a szerkesztőkkel.

Nem szeretnénk minden köztéri objektumot, és itt most nem elbontásról, eszmei értékekről van szó. Házakat, padokat, lámpaoszlopokat is elbontanak, és hiába nőtt sokak szívéhez, mégse mutatjuk be őket.

A linkelt szökőkutak egy része tartalmaz művészeti elemet, de összességében elmondható, hogy egy olyan korszakban kerültek fel a lapra, amikor azért nem zártuk ki ezeket, mert annyi minden más jött, alig töltött fel valaki szökőkutakat, nem veszélyeztették a fókuszt, és hát szerkesztőség se nagyon volt.

Igazából egy közel "új kori" műlap van, a kaposvári: kozterkep.hu - de ha itt elolvassuk a szerk. kommenteket, látható, hogy ez valójában egy ex lex állapot idején került fel, vitatott is volt, és az "új korban" nem került le.

Tehát vannak régi lapok nem szabályzott korból (sok évvel ezelőttről mind), és van a jelen állapot, amikor van szerkesztőség és van szabályzat. Ebbe nem fér bele egyértelműen ez a szökőkút, de mivel eddig még nem írtuk le szó szerint, hogy "művészeti elemtől mentes szökőkutakat ne", ezért ezt végig kell gondolni.

Most kell végiggondolni, személytelenül. Akárki tette volna föl, ugyanez történt volna. Tehát kérem türelmedet, ami az év végi holtidőszakra, és az ügy bonyolultságára való tekintettel lehet, hogy több hét lesz. Köszönöm!

Kedvenc szökőkútjaim az oldalon:
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu
kozterkep.hu

Ezek egyike sem tartalmaz művészeti elemet.
Akkor hát miért is nem lehet bemutatni a hamarosan elbontásra kerülő, városképet is meghatározó debreceni szökőkutat?
Ha ezek az előbbiek jól elvannak az oldalon, akkor miért is nem fér ide a debreceni?


Kotricz Tünde (TundeK62)
2015.12.23. 02:35

Igen, kösz -- késő van :)
Tehát, hogy az utolsó komment ez legyen:
Kedves Köztérképesek! A külföldi nem magyar vonatkozású művek kapcsán félreértésekre adhatott okot az eddigi szabályozás, de most szeretnénk egyértelművé tenni: csak köztéri műveket várunk.

Kedves Tamás!
Azt írod, hogy "csak nem köztéri műveket" vártok külföldről.
Nem fordítva gondoltad???
Üdv.: Gábor


Verrasztó Gábor
2015.10.26. 21:33

Kedves Köztérképesek! A külföldi nem magyar vonatkozású művek kapcsán félreértésekre adhatott okot az eddigi szabályozás, de most szeretnénk egyértelművé tenni: csak köztéri műveket várunk. Ez így is lett meghirdetve, ezt támasztja alá a technikai háttér is, de mégsem volt egyértelmű. Az elvekbe beírtam ezt az egy szót. Kérlek, figyeljetek erre, hogy a jövőben csak ilyen külföldit küldjetek be. Köszönöm!

Örülök :)

... a spontán kitörő "műhely örömöm" puszta megnyilvánulása volt az a néhány leütés!


ocsovai andrás
2015.09.10. 13:44

A friss lapokat pár héten belül, a KT indulása előtt publikáltakat pedig folyamatosan, visszafelé haladva nézik át és szalagozzák a szerkesztők. Minderről kimutatás látható fél éve a "Közösség" aloldal "Szerkesztői kulcslyuk" egységében.
Ha ilyesmire irányult a kérdés, András, remélem, segítettem ;]

Azért valljuk be őszintén, ez elég furán hangzik!

Egy újabb gyűjtemény:
Domborodó férfiidomok - közös gyűjtemény született.

Egy gyűjtemény változás:
Európa szoborpark alkotásai Balatonalmádi - Vera gyűjteménye közös gyűjtemény lett.

Újabb gyűjteménybe van lehetőség lapokat kapcsolni: Nyul Imre tagi gyűjteményét közössé tettük, mostantól elérhető:
Matematikusok szobrai és domborművei

Más gyűjtemények, ami közösek lettek:
Klebelsberg-szobrok, domborművek
Széchenyi-szobrok, domborművek (Széchenyi István)

Készült új közös gyűjtemény is:
Rákóczi-szobrok, domborművek (II. Rákóczi Ferenc)
Petőfi-szobrok, domborművek

Elég egy kérdőjel :)

A műlapon nincs jelölve és vitatva sem a magyar vonatkozás. Mivel nincs jelölve, így nem az. Ha valami nem magyar vonatkozású, akkor alkotó nélkül nem mehet ki.

Tehát vagy a magyar vonatkozást kell alátámasztani és tisztázni.
Vagy nem magyar vonatkozásúként kell kezelni, ami a témáját és helyét tekintve inkább indokoltabb, de akkor alkotó kell. Persze ahogy látom, magyar alkotó is közreműködhetett. Ezt kellene alátámasztani, és máris közelebb van a publikáláshoz.

Az egykori magyar települések szobrainak automatikus magyar vonatkozása egy nagyon nem magyar témájú alkotásnál kérdésesebb, szubjektívebb. Tudom, hogy ez nem jó válasz, de 3 oldalt lehetne írni pontosabb kifejtésként, de mivel a mostani elvek és segédletek sem ismertek sokak előtt, nem hiszem, hogy hosszabb és tételesebb definíciók segítenének.

Tehát amit lentebb írtam, az annál a kis magyarlakta településnél garancia, hiszen ott egy szentháromság az adott magyar lakosoknak készül. Itt, Pozsonyban, a 19. század végén lényegesen különböző a helyzet, amikor egy osztrák szobrászt ábrázoló alkotásról beszélünk. Ebben logikus módon kevesebb vagy talán semmi a magyar vonatkozás. Ezek a nüansznyi dolgok se adatbázis-szabályokkal, se programmal nem kezelhetőek. Ezért is vannak szerkesztőink, ezen szubjektív finomságok eldöntésére.

Kérem megértésedet. köszi

Akkor miért küldtétek vissza a pozsonyi Donner mellszobor műlapomat???? 1893-ban Pozsony magyar volt nem????


Dénes Ildikó
2015.08.07. 12:24

A VH emlékmű magyar nyelvezettel íródott, valószínűleg magyar áldozatoknak (is) állít emléket egy volt magyar településen.

A szentháromság pedig magyar területen volt, amikor állították.

A magyar vonatkozású külföldi művekről itt találsz egy rövidebb definíciót: kozterkep.hu

Az lenne kérdésem, hogy pontosan mit jelent a „magyar vonatkozás” az alkotások feltöltésénél. Én úgy értelmezem, hogy magyar személyről készült, vagy magyar az alkotója. Külföldi alkotást nem lehet feltenni, aminek nincs teljesen kitöltve minden adata. Nem is fogadja el a rendszer. Mitől magyar vonatkozású egy Szlovákiában levő világháborús emlékmű, vagy Szentháromság szobor? Mert szerintem ezek nem magyar vonatkozások.

kozterkep.hu
kozterkep.hu


Dénes Ildikó
2015.08.06. 12:28

Tamás! Ez ügyben nem tudsz meggyőzni! Visszaolvastam a több évvel ezelőtti leveleket. Igaz te is ódzkodtál, hoztál fel mondvacsinált okokat, pl: kevés a szobor, nincs rá hely a lapon, sok időbe kerül a szerkesztése, de javadra írom, hogy egyszer megszülted. Aztán jött a tévedhetetlen ...
Ha nem, hát nem. Nekem pirul az arcom. Én a pontok, méterek mellet fontosnak tartom történetünk meghatározó korszakának kellő megjelenítését is - a jelenlegiek mellett.
A következő alkalomig a témát lezártnak tartom.
Elnézést, hogy az időd raboltam.


ocsovai andrás
2015.07.21. 11:39

András, ahogy írtam már, még egyszer nyomatékosítom -- ez már korábban is probléma volt, és nem csak János jelezte / kérte.

Az Árpád-kor kiragadása elapróz, és ha ezt követnénk, akkor mindenféle középkori időszaknak külön paraméter kellene, ezt pedig nem szeretnénk. Főként, hogy az új paraméterek miatt visszamenőlegesen kellene piszkálni a műlapokat teljesen manuális, nem automatizálható munkával.

János! A most "külföldinek" nevezett alkotások között is van árpád kori témájú, vonatkozású köztéri műalkotás és máshol is. A középkor meghatározásának ismerete általános iskolai tanagyag. Meghatározása azonban "itt és ott" eltérő és azokat általában "történészek" határozták, határozzák meg. A szoborlapon kezdetben hiányzott a "árpád házi" kor megjelölésének lehetősége, majd az én kérésemre is Tamás létrehozott egy kapcsolót. Ez azonban nem volt hosszú életű mert te János tettél róla.
A "KÖZÉPKOR" bevezetése a te műved és azoké akiket hatásod alá vontál.
Itt Magyarországon a legteljesebb köztéri alkotásokat ismertető nonprofit lapon.


ocsovai andrás
2015.07.21. 08:03

Nem András, nem vitatkoznak. A középkor a Nyugat-római Birodalom bukásától Amerika felfedezéséig tart. Ráadásul külföldi alkotások esetében is értelmezhető.


Pótó János
2015.07.20. 15:09

<< előző 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 utolsó >
Friss a fórumban

Feltöltési ötletek

Pótó János @ 2017-07-25 10:38

A Szabadság téren megjelent egy kis béka-szobor: facebook.com

Technikai kérdések, újdonságok

Pál Tamás @ 2017-07-21 17:47

Sikerült elvégezni az Artportal linkek cseréjét! :) Ez azt jelenti, hogy a régi linkelési logikát cca. 2500 helyen újra cseréltem, így már menni fognak a régi linkek is, amik az artportálos megújulás óta "Az oldal nem található, 404-es hiba" - lapra... Teljes szöveg

Szerkesztői témák

Cedrus @ 2017-07-17 08:11

Tamás, köszönöm a választ. Igen, a változás egy örök körforgás.

Sajtófigyelő és ajánló

Pál Tamás @ 2017-07-17 07:56

Az Artportal átalakulásával kapcsolatban még: a webcímek logikája is változott, így a korábbi alkotó linkeléseink meghaltak. De ne kezdjetek módosításokba, meg fogom oldani programmal, hogy minden leírásban, kommentben és forrás mezőben + az alkotólapokon linkelt... Teljes szöveg

Tudsz róla? Keressük!

Pótó János @ 2017-04-30 11:10

A "harckocsicska" kint is van az Indexen: index.hu

Jogi dolgok

Pál Tamás @ 2015-08-04 09:45

Kösz a jelzést, rájuk írtam.

Pólók és rendelés

Pál Tamás @ 2015-03-27 08:51

A pólógyártást egyelőre leállítottam, mert sajnos a kis darabszám miatt úgy megdrágította a gyártó a költséget, hogy a dolog a megfizethetetlen kategóriába került, nincs értelme az egésznek. Már elkezdtem egy pólóboltot itt, de ha valaki szeretne segíteni benne,... Teljes szöveg

Fórum kezdőlap megnyitása