Fórum


Technikai kérdések, újdonságok

Sziasztok,

a fővárosi Margitsziget megjelent a kerületek között, így kérlek, a jövőben ezt jelöljétek majd, ha onnan töltötök fel alkotást.

A dolog háttere az, hogy 2013. július 20. óta a sziget önállóbbá vált, nem a 13. kerülethez, hanem a főváros közvetlen közigazgatása alá tartozik.
Nem a legszebb megoldás a kerületek közt szerepeltetés, de nincs jobb megoldás.

A korábbi alkotásoknál átpakoltam mindent ide, illetve a földrajzi cím mezőből kiszedtem a "Margitsziget" és "Margit-sziget" kifejezéseket, mert már nem szükségesek.

Ha bármi furát észleltek, jelezzetek.


Sajtófigyelő és ajánló

Kedves Köztérkép tagok!

Új cikkemhez kérném a segítségeteket. Olyan szobrokról szeretnék írni, amik nem azt ábrázolják, amit az átlag járókelő gondol. (Például Varga Imre Várakozók szobráról sem sejtik sokan, hogy valójában utcalányok ihlették)

Ha van olyan ma is álló, ismertebb szobor, mi szerintetek beleférhet ebbe a témába, ne tartsátok magatokba! Előre is köszönöm a segítséget!

(A téma talán ebbe a fórumba illett a legjobban, de ha nincs jó helyen, kérlek jelezzétek! Köszönöm!)


Feltöltési ötletek

:-)


Maxell Miklós
2018.08.07. 18:01

Kattintani tudni kell, az biztos ;)

Akkor bizonyára már nincs kérdés, hogy szabad-e felhasználnunk az MTVA Archívumból.

Most már kicsit elgondolkodtam. Az MTA archívumból letöltött képek jogi vonatkozását vizsgálni kell. Van időd, mert ez a lap is fenn van már kozterkep.hu


Göröntsér Vera
2018.08.07. 15:39

Az MTA fotóarchívumában megtaláltam Dr. Felpéczi Petz Lajos mellszobrának avatását ....

Dr. Felpéczi Petz Lajos, a „humánus polihisztor orvos” Győrött született 1854. márc. 1-jén, ott is halt meg 1932. jún. 21-én. Orvosi tanulmányait Bécsben végezte, 1877-ben orvosi oklevelet nyert. 1881-ig a Rókus Kórház Sebészeti Osztályán dolgozott. 1881-től alorvos Győrött, 1884. dec. 25-től városi főorvos, és a Szentháromság Kórház igazgatója nyugdíjazásig, 1922-ig. Munkásságával a humánus polihisztor orvos jelképévé vált.

archivum.mtva.hu

Nem lehetne ebből egy műlapot összehozni ?? :-)


Maxell Miklós
2018.08.07. 15:27

Úgy látszik, "elbambultam" mert nem vettem észre hogy szerepel ez a szobor a KT-n, pedig kerestem mikor most du. megtaláltam az MTA fotóarchívumában a képet .... :-) :-)


Maxell Miklós
2018.08.05. 17:48

Olyan szoborról, ami már szerepel a KT-n, nem lehet. De ki lehet egészíteni mindenféle információval, ha esetleg pluszként hozzáadható.
kozterkep.hu


Göröntsér Vera
2018.08.05. 17:43

Az MTA fotóarchívumában megtaláltam "Jean Pierre Pedrazzini szobra"-t :

archivum.mtva.hu

archivum.mtva.hu


Cím: Jean Pierre Pedrazzini szobra
Alkotó: Szabó Gábor szobrászművész
Év: 2006
Helyszín: Bp.VIII. kerület, II. János Pál pápa tér (2011 előtt Köztársaság tér)

Jean-Pierre Pedrazzini (becenevén: Pédra) (Párizs, 1927. január 30. – Neuilly-sur-Seine, Franciaország 1956. november 7.) francia-svájci fotóriporter, a Paris Match tudósítója, aki Budapesten, az 1956-os forradalom alatt szerzett halálos sebesülést.

Ebből nem lehetne műlapot csinálni ??

:-) :-)


Maxell Miklós
2018.08.05. 16:55

Bocsánat, korrigálnom kell: ezt a talicska-emlékművet ne töltsétek fel, mert a működési elveink szerint nem köztérről emlékmű sem jó. Elnézést kérek, elfelejtettem.
Szóval: ezt ne!


Pótó János
2018.07.18. 19:25

Nem köztéri, de emlékmű: 444.hu


Pótó János
2018.07.18. 15:30

Szegény Kesjár Csaba. Szerencse, hogy ezt nem látja:
rvo.hu


Verrasztó Gábor
2018.07.13. 20:13

:-)


Maxell Miklós
2018.07.12. 13:37

:) Tudom, kedvcsinálónak szántam a többieknek, akik arrafelé járnak :)


Verrasztó Gábor
2018.07.12. 11:05

:-) Köszönöm, de én műlap formára gondoltam [alkotó, leírás .... ] .... :-)


Maxell Miklós
2018.07.11. 09:17

:)


Verrasztó Gábor
2018.07.10. 18:37


Tudsz róla? Keressük!

Valaki tud erről bármi infót? Első blikkre mintha Toldi farkasokkal való küzdelmét ábrázolná... Semmit nem tudok róla, egy kedves ismerősömtől kaptam a képet, gondoltam "bedobom" ebbe a fórumba, hátha ismerős valakinek. Előre is köszönöm!


Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Kerestem Szolnokon Várkonyi István mellszobrát. Nem találom. Unokája vagyok. Mi történt a szoborral?


Palotai Mátyásné
2018.07.10. 16:04


Feltöltési ötletek

Koncz Gábor szobrot avattak tegnap(VII.8.) Mezőkeresztesen .... :

borsonline.hu


:-) :-)


Maxell Miklós
2018.07.09. 10:59


Sajtófigyelő és ajánló

Egy cikk a miniszobrokról. borsonline.hu


Feltöltési ötletek

Petőfi Sándor Emlékmű, Mezőberény utazzitthon.hu


Jogi dolgok

Sziasztok!

Körbejártam a panorámaszabadságos problémakört és úgy döntöttem, hogy relatív bevállalósak leszünk; legalábbis az első komolyabb peres ügyig ;)

Tehát továbbra is jöhetnek a külföldi alkotások a meglévő szabályainkat betartva. Különösen ajánlom az elvek 2.f) pontját, amiben írjuk, hogy külföldi nem magyar vonatkozásúaknál köztéri vagy szabad panoráma részeként látható mű jöhet. (A templom, múzeum vagy más intézmény belső tere nem ilyen.)


A panorámaszabadság jelenlegi állása szerint például az olasz, francia vagy épp román köztereken álló művek (és épületek) fotói sem oszthatóak meg szabadon.
A helyi szerzői jogi korlátok célja az lenne, hogy a művek képei ne legyenek eladhatóak, csak a készítő és/vagy a tulajdonos hozzájárulásával.
A korlátozás nem életszerű, nem üzemeltethető, hisz amikor például Olaszországban készítesz szelfit a Trevi kút előtt, és a háttérben látható a Poli-palota vagy épp Neptun alakja, akkor ezt a képet se Facebookra, se Instagramra nem töltheted fel, hisz ezen lapok (és a legtöbb képmegosztó, valamint közösségi weblap) olyan szerződést írtak veled alá a regisztrációdkor, hogy képeiddel azt csinálnak, amit akarnak. A szerzői jogok pedig pont ezt a szabad felhasználást szeretnék megakadályozni.
A Köztérkép ebből a szempontból egy picit mindig is zártabb volt, hisz itt te állíthattad be a képeid megosztási jogait. Most annyit fejlesztést csináltam, hogy akármilyen megengedő jogot állítasz be, azoknál a képeknél, amelyek korlátozó országban készültek a "nevezd meg, ne add el, ne változtasd" licensz jelenik meg. Ahol nincs felhasználási engedély, ott nincs ez a logika. Ezzel annyit fedtünk le, hogy tőlünk nem szedheti le senki szabad felhasználásra elviekben.

De amikor a külföldi fotódat valaki külön engedélykéréssel elkéri, hogy cikkében, könyvében, akárhol felhasználhassa, akkor is tudnod kell, hogy a panorámaszabadságilag zárt országokban fotózott képeknél nem rendelkezhetsz erről...

Mindezek mellett továbbra is jelzem, ahogy a jogi nyilatkozatban is: nagyon kérlek, továbbra is tájékozódj, hogy amit fotózol, megoszthatod-e. Külön kiemelendő minden nem köztéri mű, itthon is. A hazai intézmények és templomok sem túl nyitottak és jogilag legalább is szövevényesnek mondható a helyzet. Persze "történelmi okokból" és nonprofit weboldalként relatív jó indokaink vannak, de onnantól, hogy valaki innen vesz át valamit, amit pénzért ad, máris jogtalan felhasználást támogatunk kvázi a működésünkkel. Emiatt a közeljövőben valószínűleg a hazai nem köztéri és az archív fotók esetében is megcsinálom a megengedő jog korlátozást, a külföldiekkel azonos formában.


Szerkesztői témák

A "saját elgondolás" így tényleg erős itt.

Tisztában vagyok vele, hogy a "kinti" szakmai világban sok dologra van jobb és teljesebb megoldás, de ezek átvételét mindig megvitatjuk, és mivel a KT nem egyenlő a szakmai világgal, ezért nem veszünk át egy az egyben minden működési logikát mástól. Hogy megtarthassuk a túlnyomórészt lelkes laikusokra épülő rendszerünk erősségeit, megszűrjük és emészthető formában próbáljuk elvárni a szakmaiságot.

A dolgot megvitatjuk a szerkesztőkkel.

"a saját elgondolásod szerinti címadást kezdted használni az általánosan használt helyett. " - Ez nem így van.
A százat is jóval meghaladja az elmúlt két évtizedben megjelent keresztekről szóló könyvek, kiadványok, tanulmányok száma. Kialakult (általánossá vált) az a szakterminológia, ami alapján a kereszteket megnevezzük. Én ez utóbbihoz szeretnék és próbálok igazodni.
Pl. alapesetben az állíttatók nevét figyelembe véve:
Kiss - Jámbor-kereszt,
vagy kereszt specifikumára utalóan:
Fogadalmi kereszt Szent Vendel ábrázolással

Az alkotások egy igen nagy részének van címe, tehát azt nem a műlapgazda állapítja meg.

Azokban az esetekben amikor a címadás feladata a műlapgazdára hárul, célszerű olyan címet adni, ami az alkotásról szól (közel áll az alkotáshoz).

-------------------------------

A rendszerben úgy látszik megszólalt a lelkiismeret, amikor olyan levelet küldött, amely rólam (is) szól, de nem nekem szánták. Nem először történt ilyen. Vera ""stílusát"" is megismertem már.


Orbán Róbert
2018.06.25. 22:14

A szövegkörnyezetet ismerheted, a te utolsó 2017.05.07-én írt kommentedre válaszolt Vera, hogy felvegye a fonalat a "Címekre vonatkozó szabályozási/egységesítési javaslatok, kérdések" c. szerkesztői szobában tárgyalt nyitott kérdésre.

Ahogy írtam, az értesítőt tévesen kaptad. A rendszert nem készítettem fel arra, hogy egy szerkesztői (zárt) fórumban tett kommentre írt válasz értesítő generálásánál vizsgáljam, hogy még mindig szerkesztő-e az adott tag. Ezt most javítottam, a jövőben ilyen hiba nem történik meg, sajnálom!

Ezek a kérdések a szobában vitatódnak meg jelenleg, így ha gondolod, írd meg a válaszodat ide.

A címadási szokásokban Vera véleménye ellentétes a tiéddel, ezt tette szóvá, valamint felemlíti, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a kereszteknél a címadásban általánosan használni kezdted a funkció beemelését a címbe, ami ellenkezik a többi mű címadási logikájával.
Ezt a javasolt kivételt magad fogalmaztad meg abban a kommentben, amire Vera válaszolt. Több komment idő közben nem született.

Úgy látom a helyzetet, hogy adott egy címadási logika, adott néhány hiányosság és kérdés, és ezeket vitattuk anno, de nem született konklúzió. Bizonyos nyitott kérdés kapcsán a saját elgondolásod szerinti címadást kezdted használni az általánosan használt helyett. Hogy ennek felemlegetése negatívabb színben tüntet-e fel, mint a tény, hogy így jársz el, azt nem tudom... azt gondolom, hogy a kereszteket is azonos szabályok mentén kellene címezni, mint a többi művet. A helyi, népi elnevezése pedig az arra fenntartott "Alternatív, helyi cím" mezőbe kell, hogy kerüljön - ha annál hosszabb, akkor pedig a leírásba.

Érteni vélem, miért használsz és javasolsz más logikát a keresztek címadásánál. Valószínűleg szeretnéd, ha a KT ezen vallási emlékek terén pontosabb és megfelelőbben kereshető lenne...? Az az igazság, hogy a konzekvens címadási logika, ami mellé Vera és én is leteszem a voksom nagyon fontos. Fontos a feltöltők számára, hogy mindenkinek világos legyen, hogyan kell címet adni, és fontos az adatbázis logikája számára is. Amit szeretnél, úgy lehetne megvalósítani, ha paraméterekkel bővítenénk a rendszert, amit kereszteknél használhatnánk.

Tekintettel a KT általános köztéri digitalizáló céljára, sajnos soha nem fogunk tudni egy-egy műtípusnál ilyen részletességű adattárazási szintig eljutni. Nem is célunk egy-egy műcsoportot így kiemelni és elkülönítetten kezelni. Vannak más szak-adatbázisok talán, akik ebben jobban el tudnak mélyedni, mert pontosan erre jöttek létre. A KT ennél általánosabb tud csak lenni, bár így is eléggé lefedi szerintem a dolgokat.

Kedves Tamás!

A rendszert én is bírálom rendesen. .... de most itt alapvetően másról van szó.

Az engem érintő komment néhány nappal ezelőtt született. Én viszont már jó ideje nem vagyok tagja a szerkesztőségnek.
Vera hozzászólása rám vonatkozóan negatív utalásokat tartalmaz. Szeretném megismerni az előzményeket és a teljes szövegkörnyezetet, hogy reagálni tudjak. Az én megítélésem szerint ez így lenne fair ...


Orbán Róbert
2018.06.25. 16:10

A rendszerüzenetet tévesen kaptad. Egy olyan kommentedre volt válasz, amit akkor írtál, amikor még szerkesztőségi tag voltál. A rendszer (hibásan) nem vizsgálta a komment válasz értesítő küldésekor, hogy mindig szerkesztői tag vagy-e. A komment a szerk. szobában született, így sajnos ott nem tudsz rá válaszolni.

Amennyiben szeretnél reagálni rá, itt, ebben a fórumtémában megteheted. A szerk. szobában folyó belső megbeszélés a címadási logikáról szól, Vera ebbéli véleményét fogalmazta meg.

Ma este emailben az alábbi "rendszerüzenetet" kaptam.

Szeretnék rá nyilvánosan válaszolni, de nem tudok, mert nem talpálom, hogy hol jelent meg és az sem tudom, hogy pontosan mire vonatkozik a hozzászólás.
-----

Kedves Orbán Róbert!

Az utolsó bejelentkezésed óta az alábbi hozzászólásaidra érkeztek válaszok.

"Göröntsér Vera @ 19:44 (szerkesztői)
Nem értek egyet Róbert javaslatával/gyakorlatával, ami szerint a címet bővíteni kéne különböző leíró jellegű elemekkel. A cél itt, amivel állítólag egyetért, hogy lehetőleg letisztítsuk a létező, de nem szükségszerű bővítményektől az alkotások címét. Ezzel szöges ellentétben áll, hogy "kivéve a kereszteket", amit azóta gyakorlattá tett ."


Orbán Róbert
2018.06.22. 21:31


Feltöltési ötletek

Miután a heti maximum miatt blokkolva vagyok, nem publikálhatom a műlapot. Sorry...


Dr. Pinczés Sándor
2018.06.22. 16:35

"Monumentális Jézus-szobrot avattak csütörtökön Dabason. A talapzattal együtt 10 méter magas alkotást ifjabb Szabó István készítette. A szobrot az Áldos Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére állították fel."


Forrás: (Fotó: MTI)


Verrasztó Gábor
2018.06.22. 13:32


Jogi dolgok

Panorámaszabadság: picit lemaradtunk. Olaszország és Franciaország bekeményített az utóbbi időben, és a klasszikus értelemben vett panorámaszabadság ott megszűnt. Így készüljetek arra, hogy ezekből az országokból valószínűleg nem fogjuk befogadni a nem köztéri műveket, valamint az épületdíszítő szobrokat.

Pár nap, mire körbejárom a témát és újra jelentkezem. Addig, amíg nem tisztázódtak a dolgok, addig ne küldjetek ilyen műveket.

Olyan nem köztéri művek, amelyek nem a szabad panoráma részei, eddig sem jöhettek. Egy picit elbambultam, elnézést! De ahogy növekednek a külföldi feltöltések értelemszerűen előjön itt is mindenféle probléma, amit kezelni kell.

Bízom a segítségetekben, együttműködésetekben.

Ha valaki képben van 100%-ban a témával, írjon!

Saját forrásaim: en.wikipedia.org
hu.wikipedia.org

Okos és hosszú: policyreview.info


Szerkesztői témák

Sziasztok! A napokban egy műlap kapcsán előkerült, hogy mit kell egy lapon, mit külön lapon bemutatni. Az elvekben egy nem túl szerencsés példa volt, ami miatt pont az adott lapnál vita keveredett.

A szerkesztői szobában hosszas egyeztetés zajlott, hogyan kezeljük a helyzetet. Végül arra jutottunk, hogy finomítjuk az elvek vonatkozó részét, hogy összhangban legyen azzal, ahogy eddig is működött a szerkesztői logika. Vagyis az egy témát feldolgozó egy alkotós műcsoportok egy lapon szerepeltetése inkább kívánalom, mint lehetőség. Az épületet díszítő művekre ez még inkább igaz, mert azok jellemzően együtt "élnek és mozognak". Van a lapon néhány külön műlapra bontott ilyen szoborcsoportunk is a múltban. Ezek jobb összekötése, "műcsoporttá" minősítése a következő KT verzióban megvalósul, így sokkal inkább egyben lesz, mint a sima kapcsolással.

Az elvek frissített változatát felmásoltam, az előző verziót a jobb felső sarokban, a dátum mellett kattintva érhetitek el.


Feltöltési ötletek

Dánia: Koppenhágában állítják fel Kligl Sándor Szendrey Júliáról készített életnagyságú szobrát, ezzel állítva emléket, hogy Petőfi Sándor egykori felsége fordította le először magyarra Andersen meséit.
"– A figura előtt van egy asztalka, azon pedig egy nyitott könyv, amelyből Andersen néhány ismert meséjének alakjai emelkednek ki – beszélt alkotásáról a művész. – Látható a fenyőfa, a rendíthetetlen ólomkatona és a táncosnő, illetve néhány borsószem is, a Borsószem hercegkisasszony mesére utalva."


Forrás: DM 2018-05-27

Bocs, nem láttam.


Pótó János
2018.06.08. 15:55

Kedves János!

Kéretik jobban figyelni ;o) kozterkep.hu

Újabb miniszobor, ezúttal Mekk Elek: 444.hu


Pótó János
2018.06.08. 15:14


Szerkesztői témák

Szia! Igen, köszönöm!

Szia, Most jónak kell lennie.


László Mária
2018.06.03. 01:05

Szia! Én egy Beled városában álló szoborról készítenék műlapot, de bármit csinálok, ezt adja be: Ausztria Beled (Bildein) A térképen jó helyen van, jelöltem, hogy magyar vonatkozás, de hiába. Már létrehoztam 3 Beledet, de mindegyiknél az ausztriait adja be.

Sziasztok! Köszi a segítő kommenteket! A települések országba sorolását a Google cím visszafejtésből tudjuk, és az mostanában eléggé sokat rendetlenkedik. Beütemezem, hogy próbáljam stabilizálni (sokadszor). Jelentkezem, ha van eredmény.

Nekem is szinte naponta gond, hogy egy még nem szerepelt településnél a pozíciót külföldinek véli. Akkor beikszelem a magyar vonatkozást - plusz rögtön mentést csinálok. Azután ha visszatérek a műlap-kezdeményemre és újra megnyitom, akkor már felismeri, hogy magyarországi.


Keszthelyi Sándor
2018.05.30. 17:07

<< előző 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 utolsó >
Friss a fórumban

Technikai kérdések, újdonságok

Pál Tamás @ 2018-08-13 09:59

Sziasztok, a fővárosi Margitsziget megjelent a kerületek között, így kérlek, a jövőben ezt jelöljétek majd, ha onnan töltötök fel alkotást. A dolog háttere az, hogy 2013. július 20. óta a sziget önállóbbá vált, nem a 13. kerülethez, hanem a főváros közvetlen... Teljes szöveg

Sajtófigyelő és ajánló

Mirror @ 2018-08-12 08:53

Kedves Köztérkép tagok! Új cikkemhez kérném a segítségeteket. Olyan szobrokról szeretnék írni, amik nem azt ábrázolják, amit az átlag járókelő gondol. (Például Varga Imre Várakozók szobráról sem sejtik sokan, hogy valójában utcalányok ihlették) Ha van olyan ma is... Teljes szöveg

Feltöltési ötletek

Maxell Miklós @ 2018-08-07 18:01

:-)

Tudsz róla? Keressük!

Szapet @ 2018-07-10 16:24

Valaki tud erről bármi infót? Első blikkre mintha Toldi farkasokkal való küzdelmét ábrázolná... Semmit nem tudok róla, egy kedves ismerősömtől kaptam a képet, gondoltam "bedobom" ebbe a fórumba, hátha ismerős valakinek. Előre is köszönöm!

Jogi dolgok

Pál Tamás @ 2018-07-01 11:58

Sziasztok! Körbejártam a panorámaszabadságos problémakört és úgy döntöttem, hogy relatív bevállalósak leszünk; legalábbis az első komolyabb peres ügyig ;) Tehát továbbra is jöhetnek a külföldi alkotások a meglévő szabályainkat betartva. Különösen ajánlom az elvek... Teljes szöveg

Szerkesztői témák

Pál Tamás @ 2018-06-26 09:44

A "saját elgondolás" így tényleg erős itt. Tisztában vagyok vele, hogy a "kinti" szakmai világban sok dologra van jobb és teljesebb megoldás, de ezek átvételét mindig megvitatjuk, és mivel a KT nem egyenlő a szakmai világgal, ezért nem veszünk át egy az egyben minden... Teljes szöveg

Pólók és rendelés

Pál Tamás @ 2015-03-27 08:51

A pólógyártást egyelőre leállítottam, mert sajnos a kis darabszám miatt úgy megdrágította a gyártó a költséget, hogy a dolog a megfizethetetlen kategóriába került, nincs értelme az egésznek. Már elkezdtem egy pólóboltot itt, de ha valaki szeretne segíteni benne,... Teljes szöveg

Fórum kezdőlap megnyitása