Miez?

Rövid bemutatás
Működési Elvek
Szerkesztőségi Szabályzat
Felhasználói Segédlet

Projekttörténet
Köztérkép Mozgalom
Partnereink
Technológiai kolofon
Kapcsolat
Impresszum

Jogi nyilatkozat
Adatkezelési szabályzat

Működési Elvek

Utoljára frissítve: 2018. június 20. (előző változat)

1. Mi a Köztérkép?

A közterek és közösségi terek művészi, másrészt emlékőrző alkotásainak szubjektív bemutatására vállalkozó független és önkéntes munkára épülő webes közösség.

Célunk, hogy tagjainkat minőségi és ténylegesen közös munkára ösztönözzük. Az új adatlapok, vagyis műlapok létrehozása mellett kiemelt szerep jut a kép és adat hozzáadásoknak, amelyeken keresztül tagjaink egymásnak segítenek abban, hogy a műlapok gazdagabbak és pontosabbak legyenek.

A Köztérkép egy szerkesztett adatbázis. Ez azt jelenti, hogy önkéntes feltöltőink által létrehozott műlapokat, és minden típusú hozzáadást az éves választás útján állított mindenkori Szerkesztőség jogosult teljeskörűen kezelni. A Szerkesztőség működéséről a Szerkesztőségi Szabályzatban olvashatsz.

A műlapok közül a mindenkori Szerkesztőség kialakított szempontrendszere alapján, szavazással kiemeli a példaértékű új és időközben bővített feltöltéseket, ezek "Szoborlap"-szalagot kapnak, ezzel is tisztelegve elődünk, a Szoborlap.hu előtt.

Munkánkat önszerveződően végezzük, nonprofit formában. Nincsenek támogatóink és nem függünk hivatalos szervezetektől. Törekszünk az objektivitásra, de az véleményünk szerint csak a számtalan szubjektív nézőpont összességeként valósulhat meg.

2. Vadászterületeink: honnan és mit tölts fel?

a.) Mi a magyar?

Az alábbiakban definiáljuk, mit értünk saját szóhasználatunkban azon, hogy "magyar".

 • Magyarország mindenkori közigazgatási területén álló alkotás;
 • alkotások bárhol a világban, amelyeket magyar, magyar származású, vagy Magyarországon tartósan megtelepedett művész készített, vagy magyar eseménynek, személynek állítanak emléket.

b.) Köztéri hazai és magyar vonatkozású művészi alkotások

Köztér számunkra az utca, a tér, a közpark, a játszótér, stb. Innen minden képzőművészeti (továbbiakban művészi) elemet tartalmazó alkotást befogadunk, ami a műlap szerkesztői felületen kiválasztható alkotástípusokba belefér (lásd még "Példák arra, hogy mit ne"). Művészi elemeket nem tartalmazó alkotást csak akkor várunk, ha az "Emlékőrző köztéri alkotások" pontban leírtaknak megfelel.

Ezeknél a műlapoknál a minimálisan elvárt kitöltöttség kritériumait a Felhasználói Segédletben olvashatod.

c.) Emlékőrző köztéri alkotások

Köztérről várjuk az olyan hazai vagy magyar vonatkozású emlékőrző objektumokat is, melyek nem feltétlenül tartalmaznak művészi elemet, de történelmi, ill. helyi jelentőségű eseménynek, vagy országos/nemzetközi súlyú történelmi szereplőnek állítanak emléket. Az emlékőrző alkotások publikálását a Szerkesztők minden esetben ellenőrzik.

d.) Közösségi terek művészi alkotásai

Közösségi térként vadászterület számunkra minden olyan közösségi épület, irodaház, stb. belső tere, udvara, kertje, szoborparkja, ahová bejuthatunk.
Ezeknél az alkotásoknál add meg, hogy "Nem köztér".
Közösségi terekből nem várjuk az emlékőrző alkotásokat. A helyeket négy csoportra bontottuk:

 • Múzeumokból nem várunk kiállítási tárgyakat, csak nyitott múzeumkertekből szobrokat, domborműveket és domborműves emléktáblákat. Kifejezetten múzeumban avatott alkotások jöhetnek.
  Korábban köztéren álló, és most csak múzeumban fellelhető alkotás fotózható, de műlapot lehetőleg az eredeti helyén bemutatva hozunk létre.
 • Templomokból csak olyan önálló alkotásokat (szobrokat, domborműveket, domborműves emléktáblákat, és üvegablakokat ill. mozaikot) várunk, amelyek nem képezik oltárok, szószékek és ikonosztázok részét, és csak akkor, ha az alkotójuk* nevét sikerült megállapítani.
 • Temetőkből csak olyan önálló alkotásokat (szobrokat, domborműveket, domborműves emléktáblákat és mozaikot) várunk, amelyek alkotójának* nevét sikerült megállapítani.
 • Minden más közösségi térből jöhetnek a szobrok, domborművek, domborműves emléktáblák, muráliák, üvegablakok, pannók, valamint azok a kisplasztikák, amik ezekben a terekben fontos emlékhelynek számítanak (pl. névadót ábrázolják), és/vagy ide készültek.

Bizonyos esetekben a szerkesztők egyébként kizárt alkotástípusok esetében hagyják jóvá a publikálást annak értékére való tekintettel (bizonytalan vagy? használd a "Belefér-e" funkciót).
Tekintettel arra, hogy folyamatosan változhat és nehezen ellenőrizhető az, hogy egy közösségi térben álló alkotás épp kinek a tulajdona, illetve hogy az szabadon megközelíthető, fotózható-e, így ezekre nem fogalmazunk meg szabályt.

* - figyelj arra, hogy a közreműködő nem alkotó. Ki a közreműködő? 2/j pontnál találod.

e.) Köztérről látható szabad panoráma részeként fotózható udvarokban és kertekben álló szobrokat, domborműveket, domborműves emléktáblákat és muráliákat is feltölthetsz, de ezeknél is jelölnöd kell, hogy "Nem köztér". Az egyetlen, és jogi szabályzatunkban részletesen kifejtett feltétel az, hogy az alkotás nyilvános bemutatása ne ütközzön jogi akadályba. A "Panorámaszabadság" megalapozza számunkra a köztéri, ill. köztérről látható művek bemutatását - ezt fontos minden tagunknak ismerni.

f.) Külföldi, nem magyar vonatkozású alkotások

Külföldi, nem magyar vonatkozású művek esetén kizárólag köztérről, vagy köztérről szabad panoráma részeként kertekben és udvarokban látható és csak meglévő alkotásokat várunk, és komolyabb elvárásokat is támasztunk ezeknél a műlapoknál, hogy ne érkezzenek tömegesen az alacsonyabb értékű művek és/vagy műlapok. További információkat és a minimálisan elvárt kitöltöttség kritériumait a Felhasználói Segédletben olvashatod.

g.) Példák arra, hogy mit ne

 • Nem várjuk a művészi elemek nélküli, nem jelentős emlékőrzőket. Így nem szeretnénk bemutatni minden székelykaput, pléh lap korpuszt vagy korpuszt nem tartalmazó keresztet, napórát, kopogtatót, kovácsoltvas kaput, kerékvetőt, határkövet, árvíztáblát vagy más művészi elem nélküli emléktáblát.
 • Nem várunk ipari módon sorozatgyártott alkotásokat az utóbbi 1-2 évtizedből.
 • Nem egyedi homlokzati épületdíszeket, amik önálló alkotásként sem publikálhatók (tehát, ami nem szobor, dombormű, vagy murália) nem várunk, így záróköveket, maszkokat, ablakkereteket, stb. nem fogadunk el.
 • Nem várjuk továbbá a felakasztható (stáció-)domborműveket, keretezett olajfestményeket, táblaképeket, gobelineket.

A Köztérkép a köztéri alkotások bemutatására és megőrzésére jött létre 2006-ban. Elveinkből kifolyólag néha olyan, nem köztéri művek bemutatását utasítjuk el, amelyek kiemelkedő értékek és sokak számára érdekes lenne bemutatásuk. Beláthatjuk, hogy ha minden irányban nyitottak lennénk, fókuszunkat vesztve a teljes adatbázist kaotikusabbá, kereshetetlenebbé és használhatatlanabbá tennénk.

h.) Mit tegyél, ha nem tudod?

Ha bizonytalan vagy, kérdezd a Szerkesztőséget a "Szerkesztői témák" fórumban, vagy a műlap szerkesztési nézet "Belefér?" gombjára kattintva.

Ne tölts fel olyan alkotást kérdés nélkül, ami nem illik bele egyik kategóriába sem, vagy nem tartalmaz művészi elemet. Kérjük, fogadd el működésünk évei alatt kialakított szabályainkat és tapasztalt szerkesztőink döntéseit.

i.) Anno lehetett, most miért nem?

"Történelmi" okokból nem törlünk korábbi, több évvel ezelőtt feltöltött, jelen elvekbe ütköző műlapokat, mivel azok számos külső linkeléssel rendelkezhetnek: nem kívánunk mi is hozzájárulni a folyamatosan eltűnő webcímek sorához! Ezek a feltöltések értelemszerűen nem használhatóak precedensként egyes szerkesztőségi vitákban. Törekszünk szabályaink folyamatos javítására, de ez egy örök folyamat, és nem életszerű minden változást folyton visszamenőlegesen is érvényesíteni.

j.) Néhány szó az alkotókról...

Adatbázisunk egyik legfontosabb paramétere az alkotó megjelölése a műlapokon. Amennyiben egy beírt személy nem a mű eredeti létrehozója (alkotói jogok tulajdonosa), vagyis pl. a kivitelezést végezte, restaurálta, másolatot készített: ez az egyén nem számít alkotónak, így jelölnöd kell, hogy "közreműködő". A közreműködésnél fontos megadni a pontos szerepet.

k.) Átmeneti vagy még nem avatott

Az átmeneti jelleggel felállított, kortárs alkotók által létrehozott művészi alkotásokat, installációkat is befogadjuk. Még fel nem avatott köztéri alkotásokat is feltölthetsz, ha azok végleges formájukban állnak helyükön és fotózhatóak (nincsenek letakarva).

3. Hogyan működik a publikálás?

Új feltöltőink műlapjait a Szerkesztőség hagyja jóvá. Aki már "beletanult" a feltöltésbe és együttműködési készséget mutat, a Szerkesztőség szabad publikálásra engedheti. Naponta 2, hetente összesen maximum 5 műlap publikálható.

a.) Ismerd meg a technikai feltételeket

Minden publikálással kapcsolatos technikai feltételt a Felhasználói Segédlet tartalmaz, de a feltöltés közben is jelezzük, mit kell még kitöltened. A teljesítendő feltételek függhetnek az alkotás típusától, elhelyezkedésétől. A külföldi nem magyar vonatkozású alkotásokra keményebb szabályok vonatkoznak, mert weboldalunk elsősorban a magyar vonatkozású művekre fókuszál.

b.) Szerkesztőség aktív részvétele

A mindenkori Szerkesztőség tagjai szabadon szerkeszthetnek minden műlapot. Elveinkbe ütköző, vagy komoly hibákat tartalmazó műlapokat szerkesztésre vagy törlésre is visszaküldhetnek a műlapgazdának. Az együttműködés terén támadt, vagy más személyi problémák esetén a Szerkesztőség feladata a korábban már kiadott szabad publikálási jog felülbírálása, ami megvonható. Munkájuk elveit a Szerkesztőségi Szabályzatban olvashatod.

c.) Hozzáadások publikálás előtt: közös műlap

A műlapok publikálás előtti szerkesztésekor meghívásos alapon bevonhatsz tetszőleges másik tagot, ha előzetesen ezt leegyeztetted vele, és hozzáadásaival már publikálhatóvá válik a lap. Két jó példa van erre:

 • távoli alkotáshoz van meg minden infód, de nem tudod lefotózni és megkéred ismerősödet;
 • külföldi nem magyar vonatkozású alkotásnál angol mentort vonsz be, hogy a leírás és a cím fordításába segítsen be.

Kísérleti jelleggel beindítottuk "Közös szobát", ahol láthatóvá teheted szerkesztés alatti lapodat, így nem csak a meghívott, hanem bármelyik tag segíthet neked a publikálásban.

4. Saját fotók és pontos forrásmegjelölések

Saját fotókat tölts fel az alkotásokról. Ha nincs saját fotód egy létező alkotásról, akkor várd meg, hogy valaki más készítsen műlapot róla, ezt követően add hozzá az információidat, vagy élj a közös műlap lehetőségével.

Ha már nem létező alkotást dolgozol fel, vagy olyan állapotot mutatsz be, amihez archív felvételre van szükség, jelöld meg pontosan a forrást. Weboldal esetén a teljes linket másold be. Nyomtatott forrás megjelölése esetén cím, évfolyam, oldalszám, stb. feltüntetése szükséges.

Ha más weboldalról veszel át szöveges információkat írásaidhoz, akkor minden esetben tüntesd fel a forrást. Weblap esetén mindig linkelj pontosan. Nyomtatott forrás esetén a fotókhoz hasonlóan járj el.

Nem saját fotókból kizárólag magyar vonatkozású, külföldön fellelhető alkotás műlapja készíthető el.

5. Bemutatások, átvett idézetek és helyesírás

Kérjük, hogy ne másolj be több bekezdésnyi alkotás vagy alkotó bemutatásokat más weboldalakról. Egyes szövegrészletek lehetnek értékesek, de itt egy szubjektív és új adatbázist építünk. Amennyiben közismert személy szobráról van szó, tökéletesen elég, ha egy megbízható forrást linkelsz, a művet saját szavaiddal mutasd be és szorítkozz a legszükségesebb vagy kapcsolódó életrajzi elemekre.

Amennyiben forrásokat használsz szöveges leírásaidhoz, jelöld pontosan a forrást, ill. add meg a pontos linkeket. Ha szó szerinti idézeteket veszel át, használd az idézőjelet.

Figyelj a helyesírásra, ami közvetve az egész közösséget minősíti. Használd a böngésző beépített, vagy egy külön szövegszerkesztő ellenőrző lehetőségeit. Amennyiben szöveged nyelvtanilag hibás, a szerkesztők közvetlenül átírhatják azt, vagy hozzáadásokkal is javíthatnak a szövegen.

6. Egy műlap = egy alkotás / egy alkotás = több műlap?

Egy műlap egy alkotást mutasson be. Adjuk meg a tiszteletet a műveknek és tegyük visszakereshetővé az egyes alkotásokat azzal, hogy külön-külön részletezzük őket. Például egy épületnek saját alkotóval bíró, témájukban is önálló díszítőszobrait külön műlapokon dolgozzuk fel. Az adott épület szobrai nem "esnek szét" ezzel, hiszen a műlapokat összeköthetjük egy alternatív gyűjtőcím alatt, vagy akár egy gyűjteménybe is szervezhetjük.

Ha - a fenti épületdíszítő szobros példát használva - egy alkotótól származó, egy témát több alakkal megjelenítő alkotás-csoportról beszélünk, azt együtt kell tartani. Abban az esetben tarthatsz együtt több művet, ha az egyébként egymás közelében lévő alkotások készítőit, felállítási idejüket, vagy éppen az összekapcsoló témát (címet) nem tudod megállapítani.

Ha adat-, háttéranyag-hiány miatt tartod egyben a műveket, akkor adhatsz ilyen címet pl.: "Az XY-ház szobrai". Biztosan jön valaki, aki többet tud, aki segít továbbjutni a feldolgozásban.

Amennyiben egy alkotás és/vagy a környezete jelentős változáson megy át egy áthelyezés, vagy más transzformáció során, szükségessé válhat külön műlapon bemutatni az adott állapotot. Különösen igaz lehet ez a nagy jelentőségű alkotásokra. A rendszer lehetőséget biztosít a műlapok megfelelő összekötésére, a változásokat megfelelő leírással kell dokumentálni.

A komolyabb kalandokat megélt szobrok esetében, azok egyedi kapcsolódása miatt nem lehetséges megfelelően pontos technikai és szabályzati kereteket létrehozni, így ezeknél egy, az érintett valamennyi műlaphoz hozzákapcsolt bejegyzés lehet a legjobb eszköz a történet egységes bemutatására.

A fentiek ajánlások, és legtöbbször a szerkesztőség is segít megtalálni a megfelelő megoldást.

7. Inaktivitás, szabadlapok és műlapok átadása

Inaktívnak számít minden olyan tagunk, aki 180 napnál régebben jelentkezett be utoljára.

Az inaktív tagok műlapjaira érkező hozzáadásokat a Szerkesztőség tagjai jogosultak kezelni.

Az inaktív tagok műlapjai és alkotólapjai megfelelő bővítési munka mellett elkérhetőek. Az elkérés feltételei: saját műlap-publikálási jog, legalább egy várakozó vagy elfogadott hozzáadás a műlapon, 30 feletti 3 havi aktivitásindex. A lapok átadását a Szerkesztőség hagyja jóvá. Egy tag egy hónapban maximum 10 műlapot kérhet el. A hozzáadások lehetséges típusai: leírás, részletek, alkotó és angol leírás. Az elkérés abban az esetben teljesülhet, ha az átvétellel a leírások megfelelően bemutatják a művet. Az átvett lapokon biztonsági okokból az átvevő nem törölheti az átadó által készített fotókat.

Önkéntesen is szabadlapossá válhat valaki, aktív tagság mellett, beállításainak módosításával. Ekkor műlapjai szintén elkérhetőek az előző bekezdésben listázott feltételekkel, de saját maga kezeli a kéréseket.

Amennyiben valaki nem szabadlapos, de szeretne egy-egy műlapot átadni, akkor azt belső levélben jelezze az Üzemgazdának.

A műlapok átadása a Köztérkép 2.0 beindulásával meg fog szűnni, mivel minden adat kezelhető lesz hozzáadásokon keresztül, így nem lesz szükség "birtokolni" a lapot ahhoz, hogy rendbe tegyük.

8. Az adatbázis védelme

A Köztérkép Mozgalom alapszabályában és a Jogi nyilatkozatban megfogalmazott célok és elvek értelmében az Üzemeltető korlátozhatja, indokolt esetben kizárhatja azt a tagot, aki saját vagy más tag által létrehozott műlapot szándékosan leront, különös tekintettel az adatok törlésére.

9. Függetlenség, türelem

A Köztérkép egy nonprofit és önszerveződő dolog, bízunk benne, hogy ez a helyzet nem is fog változni a jövőben sem. Függetlenül és erősen sok dologra képesek vagyunk - tartsuk tiszteletben egymás munkáját és személyét!

Függetlenségünkben van az erőnk, viszont a korlátunk is. Nonprofit működésünk okán kérjük tagjainkat, hogy ne várjanak el üzletszerű működést hibajavítások, fejlesztések és egyéb problémamegoldások terén.

10. Záradék

Regisztrációddal elfogadod jelen működési elveinket, a Szerkesztőségi Szabályzatot és a Jogi nyilatkozat alatt leírtakat, valamint automatikusan a Köztérkép Mozgalom tagjává válsz. A tagsággal elfogadod legfőbb célunkat: a köztéri műalkotások megőrzését. Legfőképp a kiemelt művészeti értékekre figyelünk, azok védelmét szeretnénk elősegíteni.